25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Korupce a restituce

19.9.2012

Lenka Procházková kandiduje za VV

Lenka Procházková kandiduje ve volbách do senátu za Věci veřejné. Není to úplně nová informace, ale jako by ji nikdo nezaregistroval. Lenka Procházková kandiduje za Věci veřejné, stranu prolezlou korupcí, jejíž "stínový vůdce" byl odsouzen za korupci a jejíž bývalí i současní členové jsou podezřelí z korupce. Tak tedy Lenka Procházková, velká morální autorita, která o etice nic neví, znalkyně dějin, která nezná historii, kandiduje za Věci veřejné. Tu zprávu zveřejnila média 7. srpna, ale jako by k tomu nikdy nedošlo.

Důvody

Vysvětlila Procházková nějak svoje rozhodnutí? "Říká se, že nic na světě není definitivní. To se týká i mého rozhodnutí z roku 1990, kdy jsem si říkala, že nikdy v životě nevstoupím do profesionální politiky." Řekla na tiskové konferenci v pražském sídle Věcí veřejných. To je věta, kterou jsem našel citovanou všude, ale vysvětlení neobsahuje. Tedy vysvětluje jen to, že svůj krok chápe jako vstup do "profesionální politiky", tedy že se tím hodlá živit.

Zkusme se zamyslet nad tím, jak kuriózní je to situace. Kromě spousty komunistického propagandistického balastu, lží o dějinách, proticírkevních mýtech a nepravdivých obvinění šíří odpůrci reforem i tvrzení, že je motivuje čestná obava, aby schválení zákona neotevřelo dveře korupci. V podstatě tento názor nejvíc vytrubovala sama spisovatelka, která při tom užívala slov jako "tunelování" a jiné populární výrazy.

Neváhala se při tom přirovnat k T.G. Masarykovi a jeho boji proti falešným rukopisům, neboť pravda je jí nade vše drahá. Nebetyčnou morální autoritou nejasného původu při tom morálně drtila arcibiskupa Duku a dokonce na něj, na premiéra a bůhvíkoho ještě podala trestní oznámení. Vše v zápalu boje za pravdu a proti korupci. A teď povede tento boj pod záštitou VV.

Na straně korupce

Zatímco stoupenci restitucí a katolická církev jsou obviňováni z hypotetické korupce v případě schválení zákona, do čela odpůrců restitucí se už postavila strana, která se korupci věnuje programově. A Procházková se s nimi spojila. Jestli aspoň v tuhle chvíli někdo z jejích stoupenců nezmění názor, tak je nechápu. Ostatní politické síly v boji proti restitucím nejsou o nic důvěryhodnější: Paroubkova LEV 21 – národní sociálisté, strana buldozerů ČSSD, KSČM a různá levicová protivládní sdružení. To není skupina, které bych věřil jejich zápal pro spravedlnost.

Osobně si myslím, že restituce prováděné podle jednotného formálního zákona s dobře objasněným principem jsou lepší opatření proti korupci, než rozdávání či restituování podle zásady případ od případu. V takovém případě bude hůře zjistitelné a prokazatelné, že došlo k porušení zákona a ke korupčnímu jednání. Ale někdo může mít zájem na tom, aby se s diskutovaným majetkem zacházelo právě tak.

Otázka nestojí, zda majetek bude "patřit všem", ale komu bude patřit. Otázka stojí, zda se majetek vrátí církvím, nebo se nějakým způsobem převede či prodá někomu jinému. Protože někomu to bude muset patřit. Je zamítnutí zákona o narovnání s církvemi prostředkem, který zabrání korupci? Ne, není.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem