Neviditelný pes

POLITIKA: Koronavirovou Letnou

1.5.2020

aneb Milionová procházka růžovým sadem

Spolek Milion chvilek pro demokracii uspořádal procházku po Letné, kde protestoval proti chaotické komunikaci vlády a popřál viru, aby nás zbavil Babiše.

Média vesměs uveřejnila zprávu ČTK, která začíná takto:

Lidé zaplnili místo pod kyvadlem na Letné, dodržovali dvoumetrové rozestupy. Přišli často ve dvojicích či s rodinnými příslušníky. Měli narychlo vyrobené transparenty nebo jen malé papíry s hesly „Nechceme vakcínu, chceme svobodu“, „Moje děti mají právo na vzdělání“, „Vládo, kdy odejdeš do čínské provincie?“ či „Otevřete školy!“. Před 19. hodinou se lidé vydali přes Letenskou pláň ke Kramářově vile, která je sídlem předsedy vlády. Tam mnozí své transparenty zanechali a fotografovali se s nimi. Cestou psali křídou vzkazy vládě i na chodníky na Letné. Ani starší lidé se neváhali sklonit a napsat třeba „Covide, covide, zbav nás Babiše, díky, národ“. Mnoho vzkazů pak zanechali napsaných i na cestě přímo k vládní vile.

Pořadatelé, kteří středeční akci neoznačili jako demonstraci, ale procházku, její účastníky postupně tlampačem informovali, kam právě na své procházce směřuje Mikuláš Minář, a lidé zvolili stejný směr. Policisté na místě účast odhadovat nechtěli, podle nich také nešlo o shromáždění. Několik desítek lidí se večer sešlo i v brněnských Denisových sadech, aby protestovali proti vládě.

Vedoucí spolku Mikuláš Minář ve svém projevu použil všechny zásadní protivládní informace. Proč poslanecká sněmovna nechtěla jednat o pandemii před vypuknutím na konci ledna, proč nebyly ochranné pomůcky, proč byl vyhlášen nouzový stav v rozporu s právem, proč se nedodržuje pandemický plán apod. Všechny tyto otázky položila opozice, zejména TOP 09, a pak žalobce u Městského soudu v Praze, který podle Babiše rozhodl za vládu o pokračování nouzového stavu.

Pokud pomineme všechny vládní pokyny v době nouzového stavu, které spolek obešel „elegantně“ tím, že Minář byl včele průvodu lidí na procházce a odhad účastníků (asi 3000 osob) byl podobný počtu osob na pražských náplavkách, nemohu pominout opětovnou výzvu k „biologickému“ odchodu Babiše z politiky, tentokrát by to měl vyřešit virus čínské chřipky.

Přesto si právě ve věci současné krizové situace způsobené pandemií nemoci covid-19 nemyslím, že tento virus Babiše položí na lopatky. Na to, co se z hlediska právní čistoty mělo či mohlo udělat lépe, jistě bude ještě času dost a jsem si celkem jist tím, že česká opozice je na podobné „vyšetřování“ připravena. Existují ale i jiná, faktická hodnocení současné situace, a to podle počtu potvrzených případů nemoci a počtu zemřelých s virem covid-19. Podle všeho se zdá, že česká vláda svou roli zvládla. Nevidím to na žádné děkovné ódy na vládu a mazání medu kolem úst, ale na jasné a prosté ocenění způsobu, s jakým se situace v Česku řešila a řeší. 

K tomu je navíc potřeba dodat i to, že se opatření neminula účinkem i díky tomu, že jsme jako občané státu nařízení vlády v naprosté většině dodržovali. Bude rovněž velmi záležet i na dopadu současné krize na výkon českého hospodářství. Vzhledem k tomu, že pokles výkonnosti hlásí všechny důležité ekonomiky světa počínaje čínskou a americkou a konče evropskou, ani kritika hospodářských dopadů krize nebude mít na Babišovu vládu příliš velký vliv. Navíc si podle mne trochu polepší i ČSSD, možná právě díky tomu, jak předseda ČSSD Jan Hamáček zvládl roli předsedy Ústředního krizového štábu.

Je navíc velkou otázkou, zda se v „povirové“ době všechno vrátí do bývalých kolejí. Naše zkušenost s pandemií prostě znamená trochu jinou kvalitu uvažování. Možná jsme si opět trochu více připomněli důležitost lidského zdraví, které se nedá ničím koupit. Nicméně ostražitost vůči mluvě a chování politiků bude i v povirovém čase naprosto namístě.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek