26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Koronavirové fauly poslanců

6.3.2020

V poslanecké sněmovně proběhlo jednání o situaci s infekcí čínské chřipky v Česku. Bohužel, diskuse byla zneužita k politickým i faktickým faulům, které potvrdily zpolitizování situace.

Na začátku jednání vystoupil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a přednesl zprávu o situaci v Česku. V podstatě zopakoval informace, které poskytl ve svých vystoupeních na tiskových konferencích nebo v České televizi. Poté dostali svou příležitost poslanci s přednostním právem jako ministr vnitra Jan Hamáček, předseda poslaneckého klubu ODS nebo předseda STAN Vít Rakušan.

Začnu právě poslancem Rakušanem. Z jeho vystoupení stojí za zmínku, že v zásadě apeloval zejména na to, aby se situace v Česku řešila jednotným postupem ve všech krajích České republiky. Doslova prohlásil, že očekává od vlády takové informace, které povedou k jednotné metodice postupu v případech karantény, uzavírání škol a podobně. Bylo to dle mého soudu velmi věcné a nekonfliktní vyjádření, které bohužel zůstalo v menšině.

Již vystoupení Zbyňka Stanjury, předsedy poslaneckého klubu ODS, ukázalo, že ODS pochopila jednání o čínské chřipce jako tvrdou konfrontaci s kroky vlády. Stanjura zpochybnil zrušení přímých letů do Číny, Koreje a severní Itálie – doslova toto opatření označil za nesmyslné, které podle jeho názoru připravilo český stát o „informace“ (tak přesně to řekl, co tím mínil, doteď netuším). Poté se na vládu obořil za rozhodnutí Bezpečnostní rady státu o uzavření soutěže světového poháru v biatlonu pro diváky. Prohlásil, že tak vláda rozhodla proto, že šéf biatlonu v Česku Jiří Hamza byl proti vytvoření Národní sportovní agentury, eo ipso byl za to nyní potrestán. Podivoval se, že zatím Bezpečnostní rada státu nezakázala účast diváků na hokeji a fotbalu. Nakonec se pustil do vlády proto, že vládní speciál dopravil do Číny mimo jiné ochranné pomůcky (roušky), zatímco u nás v Česku je jich nedostatek a vláda tak ohrozila české obyvatelstvo. Nakonec se pozastavil nad tím, že se v Česku netestují pasažéři z letadel na teplotu.

V reakci na jeho vyjádření pak ministr zdravotnictví prohlásil, že zrušení přímého leteckého spojení s Čínou bylo přijato na doporučení odborníků a že k podobným krokům přistoupily i další evropské státy a letecké společnosti. Ke zrušení biatlonu s diváky vedla podle něj obava z možného šíření nemoci diváky, kteří by na akci přijeli například právě ze severní Itálie. O možném omezení akcí s počtem diváků nad jistou hranici pak bude podle Vojtěcha jednat další Bezpečnostní rada státu a přijme pravděpodobně podobné rozhodnutí jako v případě biatlonu. Kritiku nedostatku ochranných roušek v Česku z důvodu exportu pomoci Číně přešel Vojtěch bez reakce a jen zopakoval, že v současné chvíli se dodávky ochranných prostředků pro lékaře řeší s českými výrobci ochranných pomůcek. Co se měření teploty týče, ještě před Vojtěchem vystoupila poslankyně za ANO s tím, že toto měření nedokáže odhalit, zda pasažér s normální teplotou je či není nositelem virové nákazy.

Ze všech Stanjurových vyjádření k vládní politice považuji za největší faul jeho kritiku dodávky pomoci pro Čínu. ČT v tomto podávala docela jasné informace. Inciativa sbírky pro Čínu vznikla v kraji Vysočina a dalších krajích Česka v době, kdy z Číny přicházely zprávy o raketovém růstu nakažených i zemřelých. Na tuto iniciativu pak navázalo rozhodnutí vlády dodat tuto pomoc do Číny speciálem, a to se i stalo. Dokonce v dodávce snad ani nebylo rozhodující množství ochranných pomůcek typu roušek, ale věci, které si čínská partnerská oblast přála zaslat. Zneužít tuto pomoc k politickému boji s vládou, když se původně ani nejednalo o vládní inciativu, považuji za doslova odporné zneužití poslanecké sněmovny a přímého televizního přenosu na ČT24.

O zrušení divácké kulisy na biatlonu se samozřejmě mohou vést debaty. Osobně jsem toho názoru, že toto izolované rozhodnutí smysl nemá. Pokud ale bude doprovázeno regulací návštěvnosti i při jiných sportech jako systémové opatření, bude to samozřejmě lepší. Nicméně obvinit vládu, že tak učinila záměrně, protože Hamza nesouhlasil s Národní sportovní agenturou (čili jako trest), je další faul v přímém přenosu. Miroslava Němcová, další poslankyně za ODS, se pak snažila rozptýlit dojem, že by ODS chtěla situaci kolem rozhodnutí vlády kritizovat za každou cenu. Nepodařilo se.

Znovu se tak musím vrátit při hodnocení diskuse poslanecké sněmovny – tj. toho, jakým způsobem se opozice snažila využít čínské chřipky v politickém boji – k počátku infekce v Číně. Právě z Číny jsme na počátku šíření této nemoci slyšeli z úst zpravodajky ČT, že se komunistická strana snažila počátek infekce ututlat. A zpravodajka v tomto líčení situace pokračuje dodnes. ČT24 nám svým přenosem z poslanecké sněmovny ukázala, jak by to dopadlo, kdyby řešení infekce bylo na poslancích. Tolik politiky v tak vážné nepolitické záležitosti, jakou je čínská chřipka, lze vidět právě a jenom ve sněmovně.

Poslanci se mnohokrát vyjadřovali o tom, aby v Česku nevznikala zbytečná panika. Z jejich projevů však vyvolávání paniky doslova čišelo - ve stylu co škodí vládě, prospívá nám. Vykládat něco o „chaosu“ v rozhodování vlády a zpochybňovat doslova každé její opatření je přímá podpora paniky, ať už se k tomu vyjadřují poslanci SPD, ODS nebo Trikolóry. Jediný Vít Rakušan argumentoval ve prospěch kvalifikovaného řešení bez napadání vládních kroků za každou cenu. Poslanecká sněmovna tak opět dokázala, že je nekompetentní sbor, který se umí leda tak dobře pohádat, ale nic konstruktivního z něj bohužel nevypadne.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz