20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Koronapiruety

23.4.2020

Pirueta (česky otočka, obrat) je pohyb, který je znám ponejvíce z baletu a krasobruslení. V politice jde o termín méně lichotivý.

Hlava státu od doby začátku pandemie Covid 19 pronesla celkem tři oficiální projevy na toto téma. V prvních dvou jsme slyšeli zvyklé invektivy na adresu názorových oponentů. Teprve ten třetí, nejkratší, už byl prost obvyklých narážek na něčí inteligenci a soustředil se na podstatné. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček vedle obvyklých výpadů na FB, Twitteru a rovněž u dnes již zmizelého pomníku maršála Koněva byl schopen v katedrále číst i úryvky z Listu Židům, tedy cosi zcela proti smyslu svých dřívějších postojů a výroků.

Premiér státu po počátečním pobíhání před kamerou, kde sliboval dovézt neexistující roušky, kdy statoval u přistávajících letadel s předraženým čínským zbožím (je třeba stále zdůrazňovat, že nešlo ze strany Číny o humanitární pomoc, jako tomu bylo symbolicky z naší strany, ale o hodně dobrý obchod, na kterém se opeřila do té doby u nás neznámá firma), nakonec usoudil, že je lépe soustředit se na nové obchodní možnosti (s násilným utlumením konkurence), a přestal exhibovat několikrát denně. Dokonce si našel místo pro citaci kohosi, kdo mu poslal nějakou sms zprávu stran důvěry v nadpozemskou bytost.

Paní Alena Schillerová ukončila Účtenkovku, jež měla být dle jejích slov přínosem pro lepší výběr daní (což si nejspíše myslela jen ona sama). Nyní byla v rámci úspor zrušena. Její projevy v televizi, kdy to, co řekla včera, neplatí dnes a to dnešní jistě nebude platit zítra, potvrzují tézi, že její jedinou opravdovou kvalifikací je ideová příchylnost k předsedovi vlády. V rámci všeobecného obrácení k Universu si na jednu konferenci pro sichr pověsila na krk růženec.

Byla by to legrace, pokud by nešlo o vážné věci. Ony zmíněné piruety jsou známkou bezradnosti namíchané s arogancí moci.

Charakter člověka se pozná ve zlomových okamžicích. Jak ve veřejném, tak i soukromém životě může člověk velmi často a dlouho působit nějakým dojmem. A pak v okamžiku kritického momentu se jeho podstata zjeví v plné nahotě. A to jak v dobré, tak i té odvrácené poloze. Je poučné sledovat ty, kteří nám vládnou, jak se chovají právě v těchto okamžicích. A rozpomenout se na na ně v době, kdy bude po epidemii a na plakátech budeme číst cosi, co tak s jejich chováním v kritické době až tak neladilo. A kochat se piruetami jen ve zmíněných sportech.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora