17.4.2024 | Svátek má Rudolf


POLITIKA: Kořistka Nr. 2

8.6.2006

Už tři dni po volbách, v úterý 6. června, se objevila zpráva, že novopečený poslanec ČSSD Pavel Ploc se stal objektem pokusu o uplácení - bylo mu údajně nabídnuto pět milionů za přeběhnutí ke Straně zelených. Jistě bylo mnoho lidí, kteří Plocovu tvrzení uvěřili, ačkoliv nejeden si patrně položil otázku, jak je možné, že zrovna tohoto - zaručeně čestného a pravdomluvného! - bývalého skokana na lyžích si vybral někdo za cíl ke skoku politickému.

Vždyť to by musel být onen neznámý korupčník pěkný naivka, kdyby předpokládal, že nováček v poslanecké lavici chvíli po zveřejnění svého jména na listině poslanců za sociální demokracii přeběhne k jiné straně.

Nicméně konala se tiskovka, na níž neúplatný sportovec a majitel penzionu vše oznámil, a od té doby mají jeho tvrzení o nedokonané korupci všichni komentátoři - spolu se socialistickými a komunistickými politiky - za bernou minci. (Snad jediný, kdo poctivě vypočítal všechny varianty od skutečnosti až po výmysl, byl Martin Komárek ve středeční MfD.)

V celém tom pokřiku okolo svědomitého socialisty ale zaniklo jeho líčení celé události a zejména jeden, zdánlivě bezvýznamný, detail:

Panu Plocovi prý zavolal dávný přítel, kterého léta neviděl, v podstatě jej v Harrachově donutil ke schůzce se dvěma osobami, z nichž jedna mu vzápětí úplatek za přestup nabídla. To nejdůležitější sdělení ale zapadlo: Pavel Ploc nabídku odmítl - a jel do Prahy, kde se nejdřív běžel poradit do Lidového domu! Teprve potom bylo oznámeno vše na policii.

Celý případ zní poněkud neuvěřitelně, podobně jako dávná historka Kořistkova, jen s tím rozdílem, že dva korupčníci nejsou v řadách SZ či ODS ani mezi jejich přáteli k mání, a tak nám televize nemohly zprostředkovat atraktivní záběry ranního zadržení "korupčníků" s nasazenými pouty, ani efektní pohled na vrtulník převážející sprosté podezřelé z jednoho koutu republiky na druhý. Aspoň že starostlivý Bublan okamžitě Plocovi sehnal ochranku, asi aby jej v Praze převáděla přes přechody, jiné nebezpečí mu tady určitě nehrozí.

Nabízí se tedy jedna otázka: Co když se žádná schůzka s neznámými muži nekonala a pan Ploc se sešel toliko s pohlaváry v Lidovém domě, kde celý příběh upekli a teprve potom vše ohlásili policii? Byla by to od sociálních demokratů výborná finta, jak odvrátit pozornost veřejnosti od sobotní volební porážky, od Paroubkova gottwaldovského projevu i od úterní protiparoubkovské demonstrace na Václavském náměstí - a zároveň důrazné upozornění všem sociálním demokratům, že jakýkoli pokus o převlečení kabátu bude okamžitě vyšetřován policií. Tentokrát už nepůjde o policejní ochranu, ale o policejní vazbu!

Zdá se tato úvaha příliš vykonstruovaná? Autorovi těchto řádků připadá stejně pravděpodobná jako Plocových pět v českých na stole. Policisté už prý "jisté informace mají", ale nenechme se překvapit, jestliže celá aféra pomalu upadne v zapomnění. Nám spíš stačí posečkat pár týdnů - uvidíme, jakému poslaneckému výboru či komisi pan Ploc začne předsedat a zejména ve které dozorčí radě přijme dobře placené místo.