25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční volba

Návrhy zavést korespondenční hlasování pro volby do Poslanecké sněmovny pro v zahraničí žijící Čechy se v parlamentu objevují již více než dvacet let. K prosazení této změny voleb se však nikdy nenašla potřebná parlamentní většina. J

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stehlik 13.1.2022 8:45

R^ . Dobře napsáno

Z. Ukolébavka 13.1.2022 8:42

Já do reality, vy do havloidní literatury.

Z. Ukolébavka 13.1.2022 8:40

Jako u každé předvolební kampaně je ovlivňování v souladu s pravidly. A začátkem devadestých let jsem ten noční tuning na vlastní oči viděl. Dáváte opravdu knížecí rady.

J. Hrdlička 13.1.2022 8:33

Oproti "nočním čachrům" existujících leda v pověstech je u korespondenčího hlasovánínebezpečí ovlivnění dobře popsané.

J. Hrdlička 13.1.2022 8:30

Do reality. Kam vy:-)?

J. Nevrkla 13.1.2022 8:10

Kdo chce korespondenční volbu, ten podle mého názoru a podle zahraničních zkušeností touží po volebním podvodu.

Přímé volby prezidenta bych se zastal. Kdo by se jim asi příště stal, pokud by nebyl volen přímo? Pravděpodobně Vystrčil, to je hodně chmurná představa. To si snad lidé vyberou lepšího.

Z. Ukolébavka 13.1.2022 7:53

Exulanti...Kam na tyto blbiny chodíte?

Z. Ukolébavka 13.1.2022 7:41

Narozdíl od autora, já bych se tohoto dálkového volení vůbec nebál. Když už existuje něco jako datová schránka, tak by ji zájemci mohli využít spolu s bumážkovou metodou. Zneužitelnost je takřka nulová, žádné noční čachry, o duplicitě ani nemluvě. A to byste viděli, jak rychle by vyfičeli takoví kroužkovací kujóni, jako je třeba Benda

J. Hrdlička 13.1.2022 6:34

Pak by bylo otázkou, proč tedy někdo žil v zemi, kde se lidi hodnotí dle etnického původu, nikoliv podle schopností a charakteru.

Ale ani exulanti se o tom ve svých vyprávěních nezmiňují. Zmiňují tvrdé začátky v novém prostředí a oceňují férovost přístupu "ukaž schopnosti, ukaž píli a chytneš se". Maximálně mohlo snad dojít k tomu, že někdo z nich měl v nové zemi namachrované řeči o vlastním hrdinství a následovala by logická otázka, proč je tam utekl, proč nezůstal a nebojoval.

I. Koubová 13.1.2022 5:54

No to je strašné..... Vy jste musel žít 40 let s pohledem spatra..... Jenže nevíte NIC o tom, co se tady děje, protože media a zvláště ta veřejnoprávní Vám to neřeknou, protože žijí v jakési paralelní realitě.

V. Chadim 13.1.2022 3:34

Argument že Čech žijící v cizině nenese důsledky volebních rozhodnutí je chybný. Přes 40 let jsme museli žít s pohledem spatra a celonárodní ostudou etnického vztahu s po...y a zrádci žijícími v ČSSR

K. Nový 13.1.2022 0:25

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky)

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Závěr - je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme*.