19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční hlasování

Vláda podporuje návrh Senátu na zavedení korespondenčního hlasování pro voliče v zahraničí u voleb poslanců a prezidenta republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Heisler 24.3.2022 11:28

Tak mi přijde, že proti korespondenčnímu hlasování jsou vesměs ty, kteří vědí, že by tím tratili - protože lidé v zahraničí vesměs patří mezi úspěšné a nenechají se přesvědčit tak snadno. Takže je třeba to těm úspěšným znepříjemnit. Jenže zrovna ti úspěšní by volit měli, ne?

Jeden důvod proč to lidem umožnit - volení zastupitelé i prezident jsou zastupitelé a prezident i těch, co jsou aktuálně v zahraničí. A pokud mají mohou volit i ti, co nikdy žádné daně nezaplatili (a jejich vztah k republice je negativní), tak není důvod diskriminovat ty, kteří se prostě ke schránce ve vymezený čas dostavit nemohou. Jistě může tam být omezení - např. povinnost si osobně vyzvednou nějaký token pro dané volby v době rok před volbami.

L. Zídek 23.3.2022 17:21

Inspirováni velkým volebním podvodem v 2020 v USA.

A až tuhle lumpárnu pětižumpa protlačí, bude na řadě volba internetová, kde budou moci volit i 15 letí a immigranti bez dokumentace. Vyhrají Piráti se 106 % hlasů !

V. Církva 23.3.2022 21:07

R^:-)

J. Jurax 23.3.2022 16:09

Moudře napsáno.

Ten, kdo žije v zahraničí, není dotčen výsledkem voleb. A pokud mu ani nestojí za to zvednout zadek a dostavit se do volební místnosti, pak nechť nevolí.

M. Heisler 24.3.2022 11:31

Jenže jsou lidé, kteří tam jsou jen dočasně (často i na krátké služební cestě) a ti jsou výsledkem voleb dotčeni. A nemohou tak snadno zvednout zadek a jet stovky kilometrů. Proč jejich občanské právo má být omezeno? To vážně chcete omezovat svobodu pohybu?

A takových lidí, kteří hodně cestují, bude s rostoucí prosperitou ČR přibývat.

J. Jurax 24.3.2022 11:53

Krátkodobé cesty lze plánovat tak, aby s termínem voleb nekolidovaly. Dlouhodobé taky.

J. Černý 23.3.2022 15:32

Pučisté delaji vše, aby se udrželi u koryt. Čekám, že nouzový stav použijí k dočasnému odložení voleb.

P. Brich 23.3.2022 15:02

"... hon na čarodějnice, jehož objetí je nyní establishmentem prokletý básník Nohavica ..."

To objetí může být smrtelné. Jeho obětí bude Nohavica.

Já vím. Překlep:-)

P. Brich 23.3.2022 15:05

Jinak souhlas, pane Koudelko.R^

V. Chrastina 23.3.2022 13:54

Korespondenční hlasování je v rozporu s demokracií! Volit své zástupce ať už do dolní nebo horní komory parlamentu, ve volbách komunálních a v prezidentské volbě mají právo výhradně občané žijící trvale na území státu, platí v něm daně a podřizují se jeho zákonům, což koressponcenční hlasování narušuje. Je to výmysl Bruselu s průhledným zájmem ovlivňovat výsledky voleb v neprospěch nezávislosti států v EU. Kdo v parlamentu zvedne ruku pro koresponcenční hlasování, tomu odmítám dát svůj hlas v příštích vobách!!

V. Kain 23.3.2022 14:25

Korespondenční volby se v USA a Rakousku ukázaly jako něco s čím se dá manipulovat.A o jde současné koalici.Tato vláda se již ukázala jako vláda protilidová a lokajská.Ta už bude mít od echt čechů velmi málo podpory.Proto by to mohlo spravit korespondenční hlasování a jistě by se našla cesta jak tomu aby se udrželi u moci trochu levárnou pomoci.Nebylo by to od této vlády nic překvapivého když nám lže od rána do večera.Je tady ještě jedno nebezpečí.Dát volební právo migrantům.

J. Jurax 23.3.2022 16:15

No, už jednou levárnou - slepenými koalicemi - vhodně podpořenou účelovou úpravou volebního zákona ohledně koalic se pětikolka dostala k moci. No a chce si to holt posichrovat.

Nejsem volič ANO a nikdy jsem nebyl, nicméně ANO vyhrálo volby a Piráti se ani nedostali přes pětiprocentní limit.

T. Diblík 23.3.2022 13:04

I venkovskému dědovi, jako jsem já, je zřejmé, že korespondenční volba přináší demokracii více rizik, než výhod. Ostatně volíme zákonodárce, ne vládce. Mám pocit.

Nemá býti vláda jedněch lidí nad druhými, ale vláda řádu, který si svobodně zvolí.

Non sub hominem, set sub legem. – Nechceme žíti pod vládou jiných lidí, ale pod vládou práva a řádu.

— Vojtěch Cepl, 2008

P. Svoboda 23.3.2022 11:57

Souhlasím s p. Koudelkou.

V. Chadim 23.3.2022 11:42

Správně varujete, pane Koudelko. Když ti zahraniční dostanou volební právo, tak to ohrozí v naší kotlince soudruhům z StB ta pevná místečka ve vládě, na která si zvykli v třiceti letech od sametového podrazu!

V. Církva 23.3.2022 11:56

Což je váš názor, jakkoliv postavený na poměrně pravdivé situaci v minulých letech a podpořený třeba ne zcela prokázanou spolupráci Babiše s STB. Nicméně 2 světová válka taky už byla a proto už dávno neplatí mrtvý Němec, dobrý Němec.

A kdyby jste i četl tento článek a ještě k tomu i chápal psaný text, když zahraniční voliči budou mít takové problematické volební právo, hrozí totality nové, takové ty woke, neomarxistické, hodně progresívní! Ty sice taky skončí na smetišti dějin, ale ještě stíhají nadělat spoustu škody!!!

V. Čermák 23.3.2022 11:56

Tak STB už 30 let neexistuje. Naproti tomu vstali noví Jasánkové a EUHujeři...

Z. Lapil 23.3.2022 12:52

Budou-li zvolení lidem v ČR, budou příslušný čas vládnout lidu ČR. Jediné, co s tím můžete dělat, je volit někoho jiného, včetně sebe. Outsourcovat volební právu někam, kde svého dosáhnete snaž/levněji, to je zhůvěřlost

V. Církva 23.3.2022 11:40

Přesně tak, ke korespondenčnímu hlasování není jediný důvod.

Pokud bychom jako důvod brali že je to osvědčená praxe ze zahraničí je naopak důvod ho nepoužívat (pochybnosti ať už nereálné u amerických a rakouských voleb...)

Jinak jsou možné důvody jen ty že si nějaká klika chce prosadit volební vítězství, nebo, že se někdo zbláznil. Důvody proti jsou naopak v článku popsány. Především ten, vyjez si to co, sis zavinil.

L. Beneš 23.3.2022 11:03

Námitka pana Koudelky je zcela namístě. Jinak, ač třeba žiji v Pardubicích, bych při obecních volbách měl do schránky dostat také lístky s kandidáty do obecního zastupitelstva například ostravského. Jsem sice stejně jako Ostravaci občan republiky, ale rozhodování z Ostravy se mě nijak nedotýkají.

P. Brecík 23.3.2022 10:32

Korespondenčně USA - podvod, který by v jiné zemi řešili nastolením vzdoroprezidenta. 1, Pár set tisíc podpisů poněkud nesouhlasilo. 2, Pár set tisíc voličů volilo vícekrát. 3, Sponzor dal miliony na "demokratizaci" voleb. Ta spočívala v tom, že "dobrovolníci: roznášeli hlasovací lístky + obálky do míst, kde byla dříve malá volební účast. A při té příležitosti .... trochu pomáhali s vyplněním. USáci nejsou příliš gramotní. Vše ovšem přísně demokraticky, jak jinak.

L. Beneš 23.3.2022 11:04

.. a rovněž byly zaslány korespondenčně hlasy voličů, kteří se narodili v roce 1894. ;-)

J. Kulheim 23.3.2022 10:23

Při řešení jakéhokoliv problému je potřebné zvážit jaké jsou výnosy a jaké náklady. Korespondenční volba pro jednotlivce přináší nějaké výhody, což je z hlediska výsledků voleb zanedbatelné.

Jak ukázaly volby v USA nebo Rakousku, umožňují podstatně změnit politickou situaci ve státě i ve světě. Takže výnosy jsou zanedbatelné, ale náklady podstatně podstatné.

Už dnes nám vládnou nevolení úředníci sídlící v Bruselu. Víc jak 70% zákonů, které schvalují poslanci, přichází z Bruselu. To co říkají politici před volbami, nic neznamená. Řekl někdo před volbami, že zavede cenzuru? Nic takového jsem neslyšel. Porušují ústavu a měli by jít za katr. Nic se neděje.

Volby jsou důležitou součástí demokratického systému. Podstatné důležitější je svoboda jednotlivce. Ta je neustále umenšována.

P. Kotyza 23.3.2022 10:13

Korespondenční hlasování je nesmysl, protože žádnými technickými prostředky nelze zajistit, že vůle voliče bude respektována. Pokud volič vůli má, je na něm, aby si ji prosadil.

P. Kolik 23.3.2022 11:37

Vážený autore. Vaše úvahy jsou úplně mimo, tak jak jste mimo i vy. Kritizujete korespondenční volbu, kterou by jste zakázal z důvodu, že se korespondenční volitelé nezúčastňují dění v ČR. Když přijedou na volby do ČR tak hlasovat mohou. To už Vám nevadí ? Podle Vašeho názoru by hlasování muselo být těmto lidem zakázáno.

Opravdu ???

P. Kotyza 23.3.2022 13:27

Tak jestli to měla být reakce na mne, tak to bylo hodně vedle. Já prosím nekritizuji, kdo má volit, ale jak se má volit. Korespondenčně ne, kdo kde žije, není směroplatné.

P. Vébr 23.3.2022 9:19

Neustále se vede debata jestli umožnit či neumožnit občanům v zahraničí volit. To ale z hlediska korespondenčního hlasování není vůbec podstatné.

Důležité je to, že akt hlasování, tj. vložení lístku to úřední obálky a jeho následné vložení do zabezpečeného místa (urny), u korespondenčního hlasování neprobíhá pod dozorem volební komise (či jiných hodnověrných orgánů), takže není jisté, že osoba, která vložila lístek do obálky, byla skutečně ta, jejímž jménem se volba uskutečnila, a pokud to byla ona, jestli volbu uskutečnila o své svobodné vůli a při plném vědomí. Navíc potom obálka putuje k volební komisi nezabezpečeným prostorem bez dozoru. V každé této fázi může být hlas zfalšován.

Z těchto důvodů je korespondenční hlasování nevěrohodné (a vypadá to, že oprávněně, že již bylo zneužito) a tudíž nedemokratické.

H. Rybnická 23.3.2022 9:52

Ježišmarja. Když Vás opravdu chce někdo podvést tak Vás podvede i přes všechny ty teorie.

V. Církva 23.3.2022 11:45

Tak především platí, neber slovo Boží nadarmo do pusy, což se vztahuje i na klávesnici!

V civilizované společnosti, což kdysi dávno bývaly ty na západ od naší hranice, když chce někdo podvádět snažíme se mu v tom zabránit i přes to, že se to zcela nikdy mepodaří, ne mu to zjednodušovat!

Korespondenční hlasování jednoznačně podvádění ulehčuje

J. Jurax 23.3.2022 22:36

Jo.

Ale neměli bychom to usnadňovat.