Neviditelný pes

POLITIKA: Konkurz na nového knížete?

5.9.2019

TOP 09, která si vybírá nového lídra, může zradit její nevyhraněnost

Souboj o vedení TOP 09 začíná pozvolna gradovat. Volební sněm sice proběhne až v listopadu, dva hlavní soupeři jsou však už asi jasní. Prvním je favorit Miroslava Kalouska, senátor Tomáš Czernin. Druhou, pro Czernina a Kalouska prý překvapivě, poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Dosavadní předseda Jiří Pospíšil svůj post obhajovat nebude.

TOP 09 je stranou paradoxů. Často se řadí mezi tradiční strany, což při oznámení své kandidatury zopakovala i Pekarová Adamová, byť je „topka“ jen o dva roky starší než ANO 2011. Nula a devítka v názvu totiž odkazují k roku vzniku – 2009. Akronym TOP sice značí „tradici, odpovědnost a prosperitu“, ovšem tradici do strany osobně implantoval zejména Karel Schwarzenberg. První předseda, jenž se ovšem vůbec netajil tím, že stranu fakticky řídí Miroslav Kalousek, jehož svého času v očích veřejnosti omilostnil zkazkou o napraveném pytlákovi.

Výraz „maskot“ by byl pro Karla Schwarzenberga jistě neuctivý a i z věcného hlediska přece jen snižující jeho podíl na životě i úspěchu strany. Nicméně do jisté míry fungoval spíše jako virtuální realita, jako součást povedeného marketingu, který svého času oslovoval (středo)pravicové voliče a ve volbách 2010 dokázal vytěžit téměř 17 procent hlasů.

Hříchy tradiční strany

Projekt úspěšně fungoval až do prezidentských voleb 2012/2013. Když ale „karlomanie“ zůstala poražena těsně pod vrcholem, nastal útlum, ba pád, který se prozatím zastavil v životu nebezpečném pásmu tří až šesti procent. Tam však stranu srazil i rozvod s hnutím STAN, přičemž právě toto politické manželství tvořilo společně s „knížetem“ základ úspěchu. Starostové měst a obcí v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě figurují coby nejvíce populární či důvěryhodná kategorie, a vývěsní štít „TOP 09 s podporou Starostů“ tudíž sám o sobě měl velký potenciál.

Leč pozorně si prosím povšimněte gramatiky, konkrétně slova Starostů s velkým S. Je to správně a strana tento tvar v propagačních materiálech, alespoň co jsem si všiml, poctivě dodržovala. Problém spočívá v tom, že Starostů (tedy členů hnutí Starostové a nezávislí) mezi starosty zase tolik není, tvoří mezi nimi skoro až onu příslovečnou kapku v moři. Mnoho lidí však mělo dojem, že TOP 09 vlastně podporují všichni čeští, moravští i slezští starostové. Proč ne, nepozorné čtení voliče neomlouvá, ale šlo prostě o prostinký marketingový trik.

Údajně tradiční TOP 09 pozoruhodně vykazuje řadu hříchů, které její reální i potenciální voliči předhazují Andreji Babišovi a jeho ANO: značnou roli marketingu i nejasný program, zejména ve smyslu toho, co strana reálně prezentuje, ne větiček sepsaných v nějaké brožurce. A rovněž zátěž z minulosti, zde konkrétně v osobě Miroslava Kalouska. Sice ne „estébáka“, ale člověka, který si z doby působení v KDU-ČSL, konkrétně především v roli náměstka na ministerstvu obrany, odnesl renomé muže zapojeného do několika velmi podivných obchodů. A dodnes je politikem s největším podílem negativních hodnocení v průzkumech důvěryhodnosti.

I proto předsedu dělat nemůže, ostatně, v letech 2015 až 2017 to zkusil a „topka“ pronikla do parlamentu jen s odřenýma ušima. Jiří Pospíšil znamenal spíše nouzové řešení. Strana by asi měla vypsat konkurz na nového knížete, dopředu je však jasné, že by šlo o něco na způsob čekání na Godota. A také, při vší úctě ke druhému zmíněnému, že samo o sobě nestačí, když knížete (Schwarzenberga) vystřídá hrabě (Czernin).

Druhý sňatek nemusí stačit

TOP 09 evidentně doplácí též na nevyhraněný program či na rozporuplné ideové zakotvení. Vymezuje se hlavně negativně, proti Babišovi, Zemanovi, Putinovu Rusku. Konzervativnost Karla Schwarzenberga spočívala především v image, v odkazu na rodovou linii, v bafání z dýmky. Když se dým z ní rozplynul, zůstalo skoro prázdno.

Zatímco Markéta Pekarová Adamová je pro sňatky osob stejného pohlaví, Tomáš Czernin začátkem července prohlásil: „Když se na to podívám čistě z hlediska státu, úkolem manželství je produkovat daňové poplatníky. A to zatím nikdo jiný než muž a žena, co já vím, nedokázal. Nechme tu rodinu klasickou – máma, táta, děti.“

Miroslav Kalousek označil dělení na konzervativce a liberály v TOP 09 za „umělé a nepravdivé“ a témata typu sňatků gayů a leseb za aktivistická, na nichž se jeho strana nikdy neprofilovala. V těchto otázkách se prý má rozhodovat každý poslanec sám podle svého vědomí a svědomí. Podobný přístup zaujímala v 90. letech ODS. Nicméně, ať už se to někomu líbí, nebo ne, právě kulturní či hodnotová témata jsou dnes profilující, přičemž jejich relevance roste.

Obnovu spolupráce se STAN, kterou končící předseda Jiří Pospíšil označil za svůj největší úspěch, lze tudíž považovat za asi největší šanci TOP 09 na přežití. Pro STAN zrcadlově platí to samé. Dlouhodobě ale ani jejich případný druhý sňatek nemusí stačit, poněvadž nevyhraněnost v „kulturních válkách“ může brzy představovat velký handicap.

Autor je politolog

LN, 3.9.2019



zpět na článek