24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec zdravotnických poplatků

Jára Cimrman se mimo jiné proslavil jako průkopník slepých uliček. Jeho výzkumy často nikam nevedly a tím se zasloužil o pokrok světové vědy, protože ověřil, že pokračovat při bádání určitým směrem nemá smysl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Ležatka 31.1.2014 21:38

Re: Německo, náš vzor.

Nejsem si jist, zdali jste odkaz    http://jdem.cz/36w56   četl, když hovoříte o poplatcích regulačních. Kdyby min. Julínek nenazval poplatky regulačními ale manipulačními za vyhotovení účtu, zůstali by pouze stěžovatelé z povolání. Většina ostatních pacientů by poprvé v životě získala okamžitý přehled o nákladech na léčení a pojišťovny by ušetřily větší část nákladů na kontrolu lékařů. A na rozdíl od Vás nevidím jediný důvod, proč takto koncipované poplatky nezavést už na začátku reformy. Manipulační poplatky by pacienta povýšily na rovnocenného aktivního účastníka vztahu pacient - lékař. A bez vtažení pacienta do systému je každá reforma zdravotnictví odsouzena k nezdaru.

J. Charvát 31.1.2014 21:02

Re: pane Langere

Asi si myslíte, pane Šejno, že by aplikace Vámi popisovaného systému z Francie či USA (nevím ovšem, jestli ho charakterizujete správně) zatrhla zlovolným lékařům tipec, ale mohu Vás ujistit, že by spíš všech pět oblízli a Vám by ručičky líbali, pokud byste jej prosadil. On totiž náš systém vůbec není založen na tom, že by pojišťovny proplácely, co jim nahlásí lékař, ale jejich platby jsou na jeho skutečném výkonu do značné míry nezávislé a tudíž demotivující.

J. Charvát 31.1.2014 20:56

Re: rozčílení pravičáci

Nesmysly co píšete ohledně poplatků u lékaře okomentovali jiní, já bych zase pane Šejno chtěl okomentovat Váš názor, že "druhý pilíř je opravdu hovadina, což dokazuje počet lidí, kteří se do něho přihlásili". Ono je to dle mého názoru naruby - k druhému pilíři tak dlouho socani hlásali, že je to hovadina a jak se dostanou k lizu tak ho zruší, že tomu lid obecný uvěřil a aby o něj socanským znárodněním nepřišel, raději do něj peníze nevkládal. Načež socani pravili, že o něj není zájem a to je důkazem jeho nesmyslnosti. Přijde mi to dost průhledné, ale nemohu u Vás vyloučit, že jste si toho nevšiml.

J. Sládeček 31.1.2014 19:12

Ideolog pravicový Holub, zde zase káže

své nesmysly, jak jinak, je už trapný.

J. Lufinka 31.1.2014 15:34

Re: Německo, náš vzor.

To co říkáte je pravda. Já jenom tvrdím, že pokud někdo říká, že má připravenou reformu, která se týká Vašich bodů 1. a 2. a začne regulačními poplatky tak v politice skutečně nemá co dělat. A to ministr Julínek udělal.

P. Vaníček 31.1.2014 14:54

Holub je asi už střelený.

Ostatně v našívaší ČT ta jeho moudra rádi poslouchají spolu s Bludimírou Dvořákovou.Ta taky rozumí všemu na co se se podívá.Vždyť studium komunistických režimů je pro ni kniha života. A diskutér Šejna? Všeználek......

J. Kulheim 31.1.2014 14:33

Proč je nutná reforma sysrému a financování zdravotní pée?

Proč zdravotnictví špatně funguje prakticky všude na světě a proč se reformy často míjejí účinkem? Proč se ještě nikde na světě taková reforma nepovedla a neslouží jako zářný příklad ostatním a proč žádný z českých ministrů nikdy neprosadil nic účinného? Pokusil se o to pouze pan Julínek.

V ČR celkové náklady na zdravotní péči stouply v letech 2000 až 2008 ze 146,8 miliard na 264,5 miliard Kč. Ve všech vyspělých zemích rostou náklady rychleji než domácí ekonomika. Růst výdajů na zdravotnictví v průměru přes 4 % ročně.

Proč je nutná reforma systému zdravotní péče a jeho financování. 1/ Populace stárne. 2/Ve zdravotnictví totiž funguje velmi pokřivený a netržní systém, který přímo pobízí k plýtvání. Unitární pojištění umožňuje rozkrádání, korupci ve velkém. Nemotivuje uživatele péče ani poskytovatele péče k úspornému chování. Takový systém nemůže fungovat bez regulací na straně uživatelů a poskytovatelů péče. Chování pacientů se zásadně mění podle toho, zda mají služby úplně zdarma nebo se třeba i malým procentem podílejí na nákladech.

1/ Velká část populace není v dobrém zdravotním stavu. Většina lidí nad 50 let užívá nějaké léky, které kromě toho, že nevedou k vyléčení.Rostoucí trend ve výskytu zhoubných novotvarů, cukrovky, civilizačních chorob. Česká republika má světové prvenství ve výskytu nemocí srdce.

2/Systém musí motivovat osoby k zdravějšímu životu. Systém zdravotnictví, který neklade důraz na zdraví prospěšný životní styl, nemůže vést ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Unitární veřejné pojištění nemá schopnost ovlivnit životní styl veškerých sociálních skupin, které zastřešuje. Systém „zdravotní péče“ a přístup poskytovatelů péče je zaměřený na léčbu nemocných. Je to pouze řešení stávajícího stavu. 3/ Subsidiarita. V souvislosti se solidaritou by se mělo mluvit víc o subsidiaritě. 4/ Zdravá populace je hnacím motorem ekonomického růstu. Mnohem vhodnější chorobám předcházet, než je léčit.

O. Mayer 31.1.2014 14:18

Re: Německo, náš vzor.

víte základním problémem zdravotnictví bylo, je a bude že je čím dál tím dražší, takže máte pouze 3 možnosti jak ty nůžky mezi spotřebou vybraných prostředků a jejich alespoň přibrzdit: 1. zvednou spoluúčast 2. omezit rozsah (tj. množství zdravotnických zařízení a rozsah toho co je zdravotním pojištním kryto) 3. omezit kvalitu. Body 1 a 2 jsou jak se ukázalo politicky neprůchodné, takže postupně sklouzneme k omezení kvality. Jakékoliv další pokusy o tzv reformu (tj přesouvání peněz z pravé kapsy do levé) jsou jenom mlžení a podvod.

O. Mayer 31.1.2014 14:09

Re: pane Langere

Bohužel máte asi tak 20 let staré informace. Jak soukromníci tak špitály dostávají peníze jako v podstatě zastropovaný paušál, takže jakékoliv kouzlení by moc nepomohlo.

J. Lufinka 31.1.2014 13:38

Re: Německo, náš vzor.

Poplatky by měly smysl pouze tehdy kdyby byly zavedeny jako poslední po všech potřebných reformách ve zdravotnictví. Jejich zavedení na začátku reforem jsme se rozhodli vybírat vodu z kýble cedníkem a světe div se ono to nějak nejde.

P. Švejnoch 31.1.2014 13:25

Re: Milý pane Šejno

Doufám, že teď, když jsem se přestal "točit na poplatcích ve zdravotnictví", mě neoznačíte za "levicově ideologicky uvědomělého voliče"... Opravdu nerad bych se totiž ocitl v jedné skupině s lidmi Vašeho typu. ;-)

P. Švejnoch 31.1.2014 13:25

Milý pane Šejno

ad výpis - je třeba o něj požádat, dost pochybuji, že by ta lepší(?) VZP nebyla ochotna vyhovět liteře zákona.

ad nejlepší kontrolor - to, co říkáte, je tak triviální a zřejmé, že opravdu nepovažuji za nezbytné jásat nad tím, co že jste to objevil. Čili přesně jak říkáte - na to člověk nemusí být odborníkem Vašeho formátu.

ad poplatky ve zdravotnictví obecně - nepochybujte o tom, že určitou regulační schopnost mají. Vše ostatní, tj. jejich výše či to, kdo je vybírá, je jen otázka nastavení systému. A co se týče poplatku za pobyt v nemocnici, považuji ho za naprosto logický - minimálně stravu, energie, či údržbu ložního prádla pacient ušetří.

ad druhý důchodový pilíř - souhlasím s tím, že takto nastavený je nesmyslný. A v tomto případě si ani nejsem jistý, jestli ta myšlenka sama o sobě není nesmyslná. Protože (jako správný pravičák, jak jste bystře odhalil) dávám přednost individuálnímu přístupu - v tomto případě komerčnímu pojištění

ad (ne)rovná daň - myšlenka rovné daně je správná. Člověk nemá být pokutován za to, že vydělává víc. Její deformace odpočty je zcestné řešení ve stylu "aby se vlk nežral a koza zůstala celá".

Z. Ležatka 31.1.2014 12:43

K problematice daně z příjmu:

ani rovná, ani progresivní od z prstu vycucaných hranic, ale limitní. Přesněji: taková, která by nás všechny motivoval bez ohledu na velikost všech našich příjmů a těm z nás, co pracovat nechtějí ze zásady, by poskytl čistou dotaci životního minima. Podrobnosti na   http://jdem.cz/36w47

Z. Ležatka 31.1.2014 12:38

Německo, náš vzor.

Zdravotní poplatky byly zrušeny v Německu, jsou tedy bezpochyby špatné. Tak smýšlí autor článku společně s politiky, řídícími se heslem v úvodu příspěvku. Ke změně jejich postoje by možná stačilo, kdyby si uvědomili, jaká pozitiva by se odvíjela od informovaného pacienta. O tom, jak využít stvrzenek za ošetření a jak pomocí poplatků dosáhnout úspor v systému zdravotnictví a zároveň povýšit pacienta na aktivní součást systému:    http://jdem.cz/36w56

H. Míčková 31.1.2014 12:33

už Kalousek

reagoval na pana Holuba .. v tv řekl co napíše Holub , málo kdy se to zakládá na pravdě

M. Šejna 31.1.2014 11:52

pane Švejnochu

právo na něco je jedna věc, skutečnost je jiná. Já jsem například výpis z mého účtu nikdy neviděl přesto, že mou pojišťovnou je VZP, která patří k těm lepším.

Stále ale nechápete, co jsem měl na mysli. Tedy to, že nejlepším kontrolorem použítí pojistného není ten, kdo platby bere a rozděluje (tj. lékař a pojišťovna), ale ten, kdo pojistné platí (tedy plátce pojistného). A na to člověk nemusí být odborníkem na všechno, pane Švejnochu.

Mimochodem, je zajímavé, že se jako správný pravicově ideologicky uvědomělý volič dokážete točit na poplatcích ve zdravotnictví, ale nerovnost "rovné daně" a zbytečnost "druhého pilíře" Vás vůbec nevzrušuje.

P. Khail 31.1.2014 10:55

Re: rozčílení pravičáci

U ZPMV na internetu můžete sledovat průběžně, měsíčně, podrobně, nejen jednou za rok. A myslím, že diskuze je vždy lepší bez osobních útoků, vulgarit a zesměšňování.

P. Khail 31.1.2014 10:48

Re: rozčílení pravičáci

Jak jsem vám napsal níže, máte problém s chápáním psaného textu, p. Langere. Nevím proč bych o něj žádal, když ho mám k dispozici průběžně, automaticky, bez požádání. Opravdu je pro vás tak těžké to pochopit? Nebo je vám bližší, jako pravičákovi (jak se tu snažíte prezentovat) zvyšovat náklady pojišťovny zasíláním extra dalšího výpisu? Že vy jen tak trolíte lišáku?

P. Švejnoch 31.1.2014 10:42

Re: rozčílení pravičáci

Tak jest - jednou za rok má pacient ze zákona nárok na výpis účtovaných lékařských zákroků.

Ale to panu Šejnovi jistě netřeba vykládat - ten, jak jsem už stačil zaznamenat, je odborníkem na všechno... :-)

P. Khail 31.1.2014 10:41

Re: Je zajímavé

Zřejmě máte problém s chápáním psaného textu, v tom vám ovšem nepomůžu. Máte pravdu v tom, že pochopit některé vaše příspěvky je opravdu složité, skoro nemožné.

R. Langer 31.1.2014 10:25

Re: rozčílení pravičáci

Vyúčtování si lze určitě vyžádat, pokud o něho stojíte.

R. Langer 31.1.2014 10:23

Re: Je zajímavé

Proč já, to vás to tady podle vašeho příspěvku evidentně nebaví, tak jsem se vás zeptal, jak byste si ty příspěvky představoval? Tak nic, no, asi je to na vás moc složité.

R. Langer 31.1.2014 10:23

Re: Je zajímavé

Proč já, to vás to tady podle vašeho příspěvku evidentně nebaví, tak jsem se vás zeptal, jak byste si ty příspěvky představoval? Tak nic, no, asi je to na vás moc složité.

P. Khail 31.1.2014 10:15

Re: rozčílení pravičáci

Pane Šejno, nevím jestli to dělá každá pojišťovna, ale u ZPMV podrobný výpis svých nákladů (včetně cen) na svém účtu na internetu najdete, posílat to jednotlivě by asi bylo zbytečně nákladné.

P. Khail 31.1.2014 10:11

Re: Je zajímavé

Zkuste zajít do kabaretu, tam vás to zcela jistě uspokojí.

I. Skolin 31.1.2014 10:10

Ve Švýcarsku

2. pilíř výborně funguje již dlouhou dobu (AHV)...

R. Langer 31.1.2014 10:07

Re: pane Langere

Já toho chápu hodně, ovšem jestli důvěřujete svému lékaři za vás opravdu nevyřeším...

R. Langer 31.1.2014 10:05

Re: Je zajímavé

Hm, a co byste si asi pod takovou hovadinou představoval? Napište nějaký příklad, ať se pobavíme...

M. Šejna 31.1.2014 10:01

pane Langere

jestliže pojišťovna proplácí na základě dokumentu od lékaře, pak je velká šance, aby se kouzelníkem stal každý lékař. Možná by pomohla praxe ze socialistické Francie nebo kapitalistických USA, kde pojišťovna proplácí to, co jí přinese pacient a nikoli to, co ji nahlásí lékař. Chápete ten rozdíl?

R. Langer 31.1.2014 9:58

Re: Autor je kretén.

Přesně tak!