25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří Chýla 3.4.2006 8:31

Doporučuji každému

a hlavně panu Topolánkovi, aby si onen Tošovského zákon v klidu celý přečetli a pokusili si představit, co všechno by jeho dodržování a vymáhání znamenalo. Pak možná nadšení opadne a zdravý rozum převládne.
Blbost 2.4.2006 18:11

Úřednická krysa

Pracuji jako úřednická krysa (oficiální označení úředníka od občanů, politiků a médií), jinak řečeno ujídač vytvořeného bohatství. Velice zajímavý názor, který jsem četl. Zrušme např. přestupkový zákon. Proč omezovat řidiče v rychlosti, popíjení alkoholu, proč živit dopravní policii a úřednické krysy, které projednávají přestupky řidičů. Úspora by byla značná. Skoro na každém úřadě je někdo, kdo se zabývá přestupky. Úspora by byla minimálně cca 1500 úžíračů. Stejně je vhodné zrušit obchodní inspekci, proč stát kontroluje a zasahuje do kvality potravin, výrobků, zrušme ekologickou legislativu (omezuje podnikatele), zrušmě hejtmany a starosty, proč je živit?, co přináší starosta občanovi, přece naprosto nic, daňový úřad, proč platit daně, je to přece omezení, proč si investor nemůže třeba postavit dálnici v chko, je to omezení atd.
jinak je to úlet
František I. 2.4.2006 18:48

Re: Úřednická krysa

Alespoň vidíme, kdo v našich úřadech pracuje a jakých myšlenkových veletočů a geniálních myšlenek je schopný. Čest naší památce. Fest und steif, nicht wahr?
Cruton 2.4.2006 20:11

Re: Re: Úřednická krysa

Pozoruji, že Vaše příspěvky na tomto webu jsou založeny vesměs na napadání diskutujících. Chtěl bych Vám sdělit, že většina čtenářů oceňuje v diskusích spíše argumenty.
Joska 2.4.2006 22:48

Re: Úřednická krysa

Myslím že Vás Blboste, nikdo nenapadá... Faktem ale je, že výkon veřejné správy je žalostný. Úředníkům ( státním zaměstnancům) se neustále přidává na platě a absurdně snad mají vyšší průměrný plat než v soukromé sféře, která je živí!!! Přitom Vás neustále přibývá a protože už jste ( tím stále vyšším počtem) významná voličská skupina, budou Vás podmazávat i nadále. Začarovanej kruh. A teď se Blboste zamyslete, kde jsou největší korupční aféry, promrhané nebo ukradené peníze, nevyužité peníze od Evropských fondů apod. Zase, zase ve státní sféře. Prostě, kde je stát, tam je bordel. Kdo nás buzeruje, zase stát. To, co výše uvádíte je dobrý argument, ale jen potud, pokud se uplatňuje spravedlivě a citlivě. A jsme zase u té korupce. Stát si smlsává ( v převážné většině) na těch, co věří ve spravedlnost a podle toho se chovají ( jsou tedy snadno dosažitelní), ale lotry, podvodníky a všemožné mafiány šetří, nebo se asi nějak dohodnou. Vykazujou činnost? Vykazujou! To že zničující, to už ty voly nezajímá! Jsem na...ej!
Úřednická krysa 6.4.2006 18:35

Re: Re: Úřednická krysa

Vážený pane, ze svých kontrolních akcí musím konstatovat, že na malých obcích je výkon státní správy absolutně žalostný, bohužel, to máte pravdu. Korupční aféry se týkají zejména Pražáků na nejvyšších místech - NBŮ, ministerstva. Nemohu za to, že Pražáci na úředních postech jsou tak vyčuraní a chamtiví. Kdyby mé místo zrušili, nemějte obavu, místo bych si našel. Nějaké místo, kde budu genderově zkoumat rovnost pohlaví, nebo radit Cikánkům, jak získat nějaké dávky a věřím, že pod vlivem EU budu placen lépe než jsem teď. Víte, vždy mě bylo líto, že mi nikdo nenabídl nějaký úplatek. Je to škoda. Jinak musím trvat na tom, aby byl postupně rušeny zákony a tím i činnosti. Vystoupit z EU a přestat se řídit legislativou EU. Pro začátek navrhuji zrušit přestupkový zákon, a tím přestupkové komise a naprosto zkorumovanou dopravní policii. Dále zrušit proces EIA, správu STK a autoškol (tam je ale korupce), dále lesní a vodní stráž, stráž ochrany přírody, báńský úřad (nevím, proč je v Praze-asi se tam někdy rubalo uhlí), ministerstvo informatiky a zemědělství, ČOI, atd. Chápu Vás, je to omezující.  Zrušit vydávání občanských průkazů, cestovních pasů (víte, co na tom pracuje lidí), atd. Jinak během dvou měsíců mi přibyly celkem další 4 agendy.
F.Vízek 2.4.2006 17:53

Občanskou neposlušnost?

Náš stát je tím největším diskriminátorem, tyranem a vykořisťovatelem. Slova Mirka Topolánka je potřeba brát vážně. Má-li pravdu, potom naše pokrytectví v drcá o nebesa. Naše republika se přece navenek pyšní svobodnými volbami, Ústavou, Listinou práv a svobod, stojí na třech pilířích: moci zákonodárné, výkonné a nezávislé moci soudní, demokracii skloňuje ve všech pádech a ve skutečnosti – jak odhalil vůdce opozice – je vůči svým vlastním občanům diskriminátor, tyran a vykořisťovatel. Tomu všemu již čtvrtý rok z Pražského hradu nečinně přihlíží prezident Klaus a to všechno se děje pod křídly Evropské unie, která k tomu mlčí. Blahé paměti Mahátma Gándhí by v této situaci reagoval nekompromisně: nenásilným bojem,odmítáním spolupráce se státními orgány, občanskou neposlušností až do konečného vítězství. Řekne Mirek Topolánek také ono nezbytné „B“, totiž jak se s tou hrůzou vypořádat? Ignorovat státní úřady a samosprávu na všech stupních? Přestat platit s okamžitou platností daně? Krok za krokem zahájit likvidaci státu zvaného Česká republika? Jak poté naložit s nositeli všech těch hrůz, čili se zákonodárci, s hejtmany, primátory, se starosty, s úředníky? Když politik s premiérskými ambicemi odhalil před celým světem pravou tvář své rodné vlasti, určitě věděl, proč to dělá právě teď. Usoudil, že situace nesnese odkladu.    
František I. 2.4.2006 18:42

Re: Občanskou neposlušnost?

Soudružčíku, Vízku to milený, máte to trochu popletené. Tedy lépe řečeno, máte v mozkových závitech tak trochu bordel. Ale s tím už vám pomůže odborník. Mě dědeček nabádal, abych slepému neříkal, že je slepý, volovi, že je vůl a blbci, že je blbec. Ti první dva to o sobě vědí a ten třetí by se mohl urazit, protože neví, co je to blbec. Ale věřím, že materiál, ze kterého se skládají vaši sympatizanti, to jistě potěší a možná i poučí. A já, hnusný pravičák, jsem vám neposkytl ani jeden argument. Ale ve své pýše se domnívám, že ho ani nečekáte a pro svá veledíla ani nepotřebujete. Vzhledem k informační hodnotě vašich příspěvků si dost dobře dovedu představit, jak před ním dokonce prcháte. A obdobné je to i s vaším chráněncem. Při čtení jeho paskvilu jsem se nestačil divit, co to chrlí naše vysoké školství(pokud je vůbec vysokoškolák). Nakonec jsem si ale uvědomil, že pan Gross, sice snad na třiceti stránkách (prý mu disertačku vzala velká voda), ale prý také obhájil.
Ladislav N. 2.4.2006 19:02

Re: Občanskou neposlušnost?

Vízku, nesvádějte vlastní blbost na ostatní. Nejsou všichni stejní, dokonce jsem přesvědčen, že i v českém parlamentu je řada lidí mnohem moudřejších a vzdělanějších, než může nabídnout vaše "iniciativní" ego. Potíž je v tom že lidé jako vy ty moudřejší a vzdělanější převálcují větší hmotou, parlamentní většinou...
Eda 2.4.2006 14:49

Konec vlády byrokracie ?

Když jsme zakládali ODS, tak jsme si přáli, aby si bývalí soudruzi dali alespoň pět let pauzu. Pan bůh tehdy bouchl do stolu a řekl-to chcete odstřelovat naše ministry-Dybu, Kočárníka, Stráského a bylo po diskuzi. 40 let zde panoval systém vlády jedné strany a k tomu ODS směřuje(dvě strany a nakonec opoziční smlouva). Ne . Lidi nemají zájem o politiku právě proto, že nemají šanci k nápravě. Politika musí být opravdu věc veřejná, nic v ní nesmí být tajné. Postupné zavádění přímé demokracie, odstranění privilegií, švýcarský model, odstraní vrchnostenské manýry politiků a poté i korupci. Občan nesmí být rukojmím státu-stát, města a obce si občané zřídili proto, aby se jim lépe žilo. Stát nesmí být vrchnost, ale sluha občana. Musí se umenšit nerovnoprávné postavení občana státu (mohu uvést desítky příkladů-FÚ vydá rozhodnutí, v rozporu s jinými zákony a není proti němu odvolání. Podnikatel rozhodne a nese odpovědnost, za své. Úředník vyrobí zmetek a většinou se nic neděje. Počínaje soudci, policií, státními úředníky i úředníky samosprávy konče. A ještě navíc se nechají uplácet. Musí nést odpovědnost za rozhodnutí. Pravda je, že v prvé řadě musí být zákony jednoznačné, srozumitelné a jednoduché-ne jako daňové přiznání k převodu nemovitostí, které jeden FÚ vykládá rozdílně od druhého a ještě aby na to občan měl nejmíň tři vysoké školy.
Pane předsedo, všechny vlády zavedly občany do pěkných sraček. Bohužel to započaly zpupné vlády ODS a socani v tom nezaostali.
Jak se řeší problémy státu, ukazují bohužel velmi názorně povodně . Prevence se neprovádí, když padá pořád sníh, ba co víc, až když teče voda do baráků, ale v létě, roky před možnou povodní. Někdy je ale bohužel někomu elektrika a ČEZ přednější, než nějaký baráčník.
Ladislav N. 2.4.2006 15:32

Re: Prevence se neprovádí, když padá pořád sníh, ba co víc, až když teče voda do baráků, ale v létě, roky před možnou povodní....

Jó, prevence proti vysokým atmosférickým srážkám, to je téma na Nobelovku... ;-)
František I. 2.4.2006 18:24

Re: Re: Prevence se neprovádí, když padá pořád sníh, ba co víc, až když teče voda do baráků, ale v létě, roky před možnou povodní....

To je zajímavá pohádka. Dal bych jí název : Jak socani zakládali ODS. Vážený Edo Timuroviči, to si vykládáte při sockom greminálce? Nebo je to určené pro pana Vízka, aby měl hodnotný a fundovaný materiál pro psaní dalších podobných veleděl. Proč taky ne. Doufám, že vám vaši spolustraníci při jejich myšlenkové bohatosti, mozkových kapacitách a malignímu duševnímu obzoru budou jistě věřit. Konec konců už jednou uvěřili blbostem typu (pro jednoho sockom tvora "tipu", abych ho svojí duševní malostí potěšil)"Zdroje tu jsou" anebo novějšímu zvěstování "Já se o postižené povodní postarám".
Joska 2.4.2006 22:30

Re: Konec vlády byrokracie ?

Ano, to je přesné hodnocení
Sobek 2.4.2006 14:38

Valach

Svého času pravil pan Topolánek, že Češi jsou předposraní, ale on není Čech, ale Valach. S ohledem na slovník pana  Topolánka a urážku, kterou jsem nestrávil, mohu dodat, že je opravdu Valach s šiškou vypláchnutou slivovicí a chraň nás všechny nejvyšší před vládou jeho intelektu.
Ladislav N. 2.4.2006 15:34

Re: Valach

Další český osel, už jsem zapomněl kolikátý v pořadí...
Jan 2.4.2006 11:57

Konečně tento zločinecký a kradoucí stát někdo otevřeně zkritizoval!!!!!

Lea 2.4.2006 6:31

byrokracie

článek je plný frází s odvoláním se na M.Tošovského a jinak nic.Přílišné množství zákonů není podle mne ani tak snaha politiků omezovat svobodu občana, spíše vidím problém ve vytváření zákonů bez zpětné vazby. Za pochodu,kdy se hasí jeden problém a špatně vydaný zákon vytvoří nutnost dalších.Svědčí to o odtrženosti politiků od reality. Myslím,že není třeba nastolování dalšího úřadu,který bude zase jenom pohledem shora.Postačil by v každém výboru kvalitní metodik,který by dokázal zajistit konzultaci připravovan.zákona s těmi,kterých se týká. Když se kdysi dávno uváděl do praxe zákon výstižně pojmenováný "pohřebné",naklusal metodik a dokázal přesně a stručně vysvětlit,o co jde. Pak padaly dotazy a to přímo na tělo.Od těch,kteří přicházeli do kontaktu s lidmi,kterým museli podat na základě připrav.zákona informace. A od nich také přišlo nejvíce kvalitních připomínek,protože již z praxe věděli,co může nastat,znali okruh lidí,jejich zázemí atd.Bylo to za komoušů,ale nepamatuji se,že by někdy bylo možné vykládat tento zákon dvojím způsobem. Vedoucí pak obdrželi zákon celý,podřízení zcela jasně a stručně psanou kuchařku.Vyvstaly i tak určité případy,které nezapadly do zákona. 1x měsíčně zasedla komise s metodikem. Rozhodla,zda pohřebné přizná,nebo ne. Vyjádření se posílalo na ministerstvo. Pokud komise rozhodla špatně,byl potrestán metodik tím,že se mu neoprávněně vyplacené peníze daly k úhradě. Bylo jeho starostí,zda si je na ministervu vymůže,ale každopádně došlo k jiskření vyvolanému zdola s patřičnou odezvou shora. Ve článku je neschopnost uvádění zákonů do praxe postavena do roviny politické,kdy se stát stává občanovi nepřítelem.Na druhou stranu úmysl ODS založit nové dva úřady / pokud vím,je uvažováno i o založení "zastřešujícího nového pozemkového úřadu"/ je v protikladu boje s byrokracií.
Ladislav N. 2.4.2006 7:57

Re: byrokracie

Ale on se stát skutečně nepřítelem stává! Podívejte se na ty, co vymýšlejí různé absurdnosti do zákonů a vládních nařízení - staří komunisté typu Křeček, Škromach, a spol. Za komoušů byla situace nepochybně jednodušší - zákony byly vydávány centrálně pod dohledem JEDINÉ (komunistické) STRANY, poslanci v parlamentu byli jenom od toho, aby všechno odkývali. A taky vám uniká jedna podstatná skutečnost - v komunistickém totalitním režimu o omezování svobody občanů nikdo nesměl ani pípnout. ČSSR byla komunisty ovládaným státem, kde občanské svobody byly v praxi bezpříkladným způsobem potlačovány a omezeny. Dávat tvorbu komunistických zákonů za vzor je poněkud zvláštní.
Lea 2.4.2006 8:17

Re: Re: byrokracie

Ladislave,věřte mi,že ani mně se po vládě komunistů nestýská.Ale pokud vycházím z toho,že zákon v parlamentu projde,měl by být v takové podobě,aby vychytával i souvislosti,které vyvolá.A ty prostě bez konzultace zdola nezískáte.Jestli máte na mysli schvalování zákonů,které prošly na základě souhlasu ČSSD a komunistů, je to do diskuze. Ale Topolánek mluvil všeobecně a nový úřad je v tomto kontextu také zamýšlen.
Ladislav N. 2.4.2006 15:38

Re: Re: Re: byrokracie

Jak chcete dosáhnout ve sněmovně s 200 poslanci ochotnými kdykoli vložit do zákona "obsah" svého mozku, aby byl zákon bezchybný? Když má Hloupost nadpoloviční většinu potřebnou ke schválení a protlačení přes senát a prezidenta, není nám pomoci...
František I. 2.4.2006 9:45

Re: byrokracie

Kdo pa to tu blábolí? hermafroditní Lea, Pepa z depa, odborář či další tvor na jednom počítači ze sockom aparátu? Aha, to proto, aby tu bylo více žen socialistického zaměření. Chápu. Ba i příspěvek z aparátní praxe. Jak poučné.
Lea 2.4.2006 10:18

Re: Re: byrokracie

Milý Františku I. To puzení máte během dopoledne,nebo celý den?Je to ventilace vnitřního napětí. Zkuste dlouhé procházky, v případě,že to na vás přijde,dýchejte do sáčku. Na noc jeden Diazepam. Pokud se neuleví,zbývá konzultace. Nemáte se zač stydět,v moderní společnosti to patří k místnímu koloritu. A navíc věda jde mílovými kroky. Hlavně buďte tak hodný a pozornost napřeďte jiným směrem. I z mé strany ,jak víte ,jste pozornosti ušetřen.
František I. 2.4.2006 14:20

Re: Re: Re: byrokracie

A to mi povídá kdo? Pepíček z depa, leanka, odborářík, Batch a Sinha či někdo další z nepřeberné studnice z tohoto zdroje?
Ladislav N. 2.4.2006 5:30

Pár odkazů k problematice nadměrné byrokracie v Česku

osef 2.4.2006 3:48

Konec Topolánka

To by byl ministerský předseda, panebože, to je anekdota! A jak mu to myslí, to je dávno známo
Ladislav N. 2.4.2006 4:15

oprava překlepu

"osef" je překlep, správně má být "osel" ;-)
zvedavec 1.4.2006 21:14

Bytloukání klínu klínem,

resp. návrh na  snižování byrokracie byrokratickými metodami, tak chápu obsah článku pana Topolánka. Přitom nejjednodušší je řízení takového systému, který  má zabudovaná  pravidla pro samoregulaci a který se řídí v podstatě sám. Nemohu dosahnout direktivně  snížení byrokracie, když se náš právní řád každý měsíc rozrůstá o další a další mnohdy svým obsahem zmatečné zákony vyžadující vypracování novel  ještě dříve, než je zákon nakonec schválen. Na takové zákony se však dále  jako  plevel nabalují další a další prováděcí vyhlášky dotčených  úřadů a ministerstev, jejichž uskutečňování vyžaduje další a další úředníky. V současné vágní a nejednoznačné legislativní džungli se už neorientují ani soudci, u nichž nakonec všechny sporné případy končí. Jak to má dokázat normální člověk.
Praktický příklad - nedávno jsem měl vyplnit na FÚ přiznání k dani z prodeje nemovitosti. Dostal jsem formulář o osmi stranách mnohdy vzájemně si odporujících a nejednoznačných  kolonek, který jsem doma při nejlepší vůli a snaze nebyl scholen vyplnit. Tak jsem zakoupil kytku a požádal tu paní na FÚ, aby to vyplnila se mnou. Podotýkám, že mám VŠ vzdělání technického typu a poměrně dobře zvládám ve dvou jazycích orientaci v právních vztazích v podnikatelské sféře. Tak si kladu otázku, jak prospěšní jsou pro chod státu lidé,  kteří ze tří řádků - prodejní cena, procentní sazba, výsledná daň  - napáchali  osm stran formuláře a co je k takovému jednání vedlo.
Takže pane předsedo, až vyhrajete volby,  začněte ve sněmovně a škrtejte, škrtejte, škrtejte a výsledek se dostaví sám. 
 
eva.hadova 1.4.2006 21:20

Re: Bytloukání klínu klínem,

Škrtejte,škrtejte,i ty bloude,kde žiješ.
JiriF 1.4.2006 22:35

Re: Re: Bytloukání klínu klínem,

Reakce skutečně nabitá myšlenkovým obsahem. Mohla byste prosím své revoluční myšlenky pro nás pomalejší rozvést ?