18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Koncept „důstojné mzdy“ není nesmysl

V českých diskusích bývají popletené pojmy s dojmy. Úplně výstavně to platí o konceptu „důstojné mzdy“. Většina lidí, kteří se pustí do obhajoby či kritiky, začne hnedka nesmyslem. Mluví o tom konceptu jako o ekonomické kategorii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 9.1.2020 17:48

No jo, už ve starém Římě nejspíš věděli, že skýtat chudině zadarmo chléb a hry vyjde levněji než si platit represivní síly.

Věčný spor byl, je a bude o to, kolik toho chleba a her má být a jestli by se nemělo poskytnout na ten chleba i máslo a šunku.

J. Schwarz 9.1.2020 12:36

Jakkoli by se mi víc líbil svět bez "redistribuce", musím uznat že takový není při současné míře zalidnění možný. Snad kdyby bylo na světě lidí stokrát míň, takže každý nespokojenec s vlastním "kmenem" by mohl odejít tak by to šlo. Něco jako v počátcích osidlování Ameriky. Lovec či trapper přinesl do osady kůže, vyměnil je za prach, kule, fazole či sůl a zase zmizel do lesa. A ani by ho nenapadlo vymáhat něco jako "důstojný život".

M. Pivoda 9.1.2020 11:37

„Třídní boj je boj těch, co mají málo tříd, proti těm, co jich mají více“ ???

Hm. Nevšiml jsem si, že by například podnikatel Bill Gates, tzn. člověk s méně třídami, usiloval o dosažení více tříd. Bill Gates odešel ze studia na Harvardu, protože viděl atraktivní vznikající podnikatelskou příležitost, Ta podnikatelská příležitost byla pro něj mnohem atraktivnějším životním cílem, než zdobeně zarámovaný vysokoškolský diplom na stěně jeho pracovny.

Podle mých osobních zkušeností (na několika univerzilách), podnikatelé nebo potenciální podnikatelé sedávali vždy v posledních lavicích ve třídě.

Třídní prostředí určitě není to nejlepší prostředí pro přípravu budoucích tvůrčích podnikatelů. Už jste někdy viděli přípravu budoucích plavců na vyprahlé poušti?

Autorovy průpovídky sice zní pro čtenáře vtipně, ale až tak moc k věci nepromlouvají.

A podnikatelé určitě neusilují o spravedlivou mzdu pro sebe. V podnikání (zejména tom čínském) plstí, že vítěz bere vše!

L. Harvánek 9.1.2020 11:21

Důstojná mzda by měla umožnit přinejmenším život bez toho, aby ji musely doplňovat sociální dávky.

J. Jurax 9.1.2020 17:54

Jo. Důstojný život. Problém je, že obecně uznávaná definice důstojného života není, nikdy nebyla a nejspíš ani nebude.

Uznaná nejen těmi, jimž má být takový život poskytnut, ale i těmi, co to těm příjemcům důstojného života mají že svého zaplatit.

S. Pavuk 9.1.2020 10:27

Súhlasím s autorom, že pojem dôstojná mzda nie je ekonomická kategória a taktiež súhlasím s jeho názorom, že je to skôr diskusná platforma. Treba ale dodať, že diskusie o tak vágnom spojení slov neprinesú nič. Budú mať vždy jalový výsledok.

V čase, kedy neveľká skupina ľudí vlastní majetok rovnajúci sa polovici svetového, je treba pozornosť zamerať inde.

J. Schwarz 9.1.2020 12:42

Hlavně je třeba rozlišovat, co to znamená že "vlastní". Nezaručuje to ani takový příjem, ani spotřebu, nanejvýš ovládání. Soudruh Stalin nevlastnil formálně nic, stejně jako soudruh "předseda" Mao. Přesto tito "soudruzi" ovládali všechno, včetně lidských životů v míře, o jaké se žádnému miliardáři ani nesnilo. Tohle levicoví tvůrcové podobných statistik /OXFAM/ neberou vůbec v úvahu.

J. Ježek 9.1.2020 9:12

Proč by měli mít lidé v naší kolonii "důstojné mzdy"?!?

Proto Zemanova vláda našim kolonialistům neprodala za hubičku banky, nevěnovala pozemky na montovny s daňovými úlevami a neumožnila náš stát vysávat jako houbu!

To byste snad chtěl, aby lidé ve škodovce byli za stejnou práci placeni stejně jako v Germánii u volkswagenu?!? Neuvěřitelná drzost!

V. Braun 9.1.2020 14:40

Při porovnání životních nákladů na tom konkrétně lidé ve Škodovce versus "Germánie" zas o tolik hůře nejsou. Škodovka je ovšem s úrovní platů spíše výjimka.

M. Pivoda 9.1.2020 7:53

Karel Marx v závěru manifestu komunistické strany napsal: „Nechť se panující třídy třesou před komunistickou revolucí! Proletáři v ní nemají co ztratit, leda své okovy. Dobýt mohou celý svět.“

Ano, Karel Marx měl pravdui. Taková vyhlídka budoucnosti existuje i dnes. Jenže do té doby (tzn. než proletáři dobudou celý svět), jejich mzda musí být hlavně konkurenceschopná.

L. Novák 9.1.2020 19:53

... Říká M. Pivoda, Agent StB „Akát“ . Rv :-/

L. Novák 9.1.2020 19:54

... říká M. Pivoda, Agent StB „Akát“

V. Kolman 9.1.2020 6:16

Koncept "důstojné mzdy" svého času (teoreticky!!!) "vyřešili" komunisté. Žádná důstojná mzda! V konečné fázi chtěli peníze zrušit úplně!!!

Bohudík - se jim to zatím nikde (s výjimkou pár "kibuců" v Izraeli) nepodařilo.

Bohužel - mám obavy, že se k podobné myšlence někteří "myslitelé" opět oklikou vracejí a cpou nám ji nenápadně znovu, byť v jiném balení.

J. Nový 9.1.2020 6:10

Za socíku se tomu říkalo Dohonit a předhonit, teď je to důstojná mzda. V obou případech je to chiméra. Asi tak, jako když si řekneme...od zítra budeme bohatí....Pokud nadhodnotu částečně odvedeme našim majitelům, částečně utratíme na nesmysly, bohatí nebudeme nikdy

J. Chaloupka 9.1.2020 10:31

Ten vtip má pokračování. Starý člověk vzadu řekl: Dohnat s tím bych souhlasil, ale předehnat s tím nemohu souhlasit. Ptali se ho proč? Řekl, aby neviděli ty holé zadky, které máme.

Mimochodem dnes utrácíme peníze, které nemáme za věci, které nepotřebujeme.

J. Strakoš 9.1.2020 5:33

Nejedná se o přehození žít a přežít?: S určitou nadsázkou lze říci, že „žít“ alespoň rámcově umíme popsat „tvrdými daty“. „Přežít“ je nutně tak zvaný „měkký ukazatel“.

IMHO by to mělo být právě naopak.

Z. Lapil 9.1.2020 8:29

Taky si myslím, že se pan Smrčka upsal.