Neviditelný pes

POLITIKA: Konce a začátky štiřínských afér

9.5.2013

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg odvolal z funkce Václava Hrubého, ředitele příspěvkové organizace Zámek Štiřín, která spadá do jeho resortu. Tento krok se odehrál v době, kdy stát hodlá zámek prodat, a proto se ihned rozhořely diskuse o možné účelovosti tohoto odvolání. Hrubý byl se Štířínem spjat v době, kdy o něm hlavní mediální proud informoval pozitivně, i v posledních letech, kdy se o Štiřínu nepsalo a nevysílalo v příliš pozitivních souvislostech.

Hrubý se do povědomí veřejnosti dostal v souvislosti s první "aférou Štiřín" na přelomu tisíciletí jako hrdina anti-opozičně smluvního boje. Do této role byl zřejmě vmanipulován okolnostmi, ne vlastní snahou ovládnout na pár týdnů mediální primetime. V roce 1999 byl odvolán z funkce tehdejším ministrem Janem Kavanem, údajně kvůli špatnému hospodaření. Hrubý argumentoval tím, že skutečným důvodem bylo jeho odmítnutí podílet se na shromažďování kompromitujících materiálů na předchozího ministra Josefa Zieleniece, což po něm chtěl jeden ministerský úředník.

Odvolaný ředitel každopádně vstoupil do dění plného Impulsů 99, výzev Děkujeme, odejděte, Dřevíčských výzev apod. Měl nahrávku telefonních hovorů s poradcem premiéra Jaroslavem Novotným, která je dodnes užívána jako jeden z hlavních důkazů "zločinnosti" opozičně-smluvního období. U soudu Hrubý uspěl a vrátil se do funkce. Zde s nově získanou aureolou přečkal politicky rozbouřenou první dekádu.

V roce 2009 se o zámek Štiřín začal zajímat Nejvyšší kontrolní úřad, který zde po dva roky prováděl kontrolu a konstatoval neuspokojivé výsledky hospodaření. Do toho ministerstvo přichází s jasně formulovaným zájmem zámek, který se v zásadě změnil na luxusní hotel, co nejrychleji prodat. Část veřejnosti, naladěné proti Karlu Schwarzenbergovi a Nečasově vládě, to začala ihned chápat jako snahu rozprodat část státního majetku a přivydělat si, dokud je vláda ještě u moci. Stoupenci Schwarzenberga odkazují na údajnou neziskovost této příspěvkové organizace.

Václav Hrubý se prodeji vzpíral. Následně byl odvolán ministrem a neúspěšným prezidentským kandidátem, který má se současným prezidentem Zemanem řadu sporů. V aférách kolem Štiřína však dochází u Zemana (resp. Kavana) a Schwarzenberga k obdobným krokům, i když motivace je zřejmě odlišná. Hrubý již nemá potenciál současný stav zvrátit. Radost by mohli ze současného dění mít pravicoví libertariáni, protože ho mohou využít k argumentaci, že tam, kde má stát zbytečné vlastnictví, je zaděláno na problémy všeho druhu. Přepokládaný prodej Štiřína má potenciál stát se poslední aférou kolem tohoto barokního klenotu, který několikrát odrážel nepříliš příjemné světlo z české politické kultury.

NašiPolitici.cz



zpět na článek