Neviditelný pes

POLITIKA: Komunistický sjezd

21.5.2016

Když se na sjezdu sejde demagogická strana, která je demografickým vývojem předurčena k zániku, ale která se stále zuby nehty drží okolo 15 % všech voličů, je to hodno pozornosti. Ani ne tak z důvodu, co kdo na sjezdu říkal nebo naopak neříkal, ale z důvodu samotné existence této strany. Jsme jediná země, kde k překvapení všech existuje (neo)stalinská strana, která se hrdě verbálně hlásí k nejhorším a nejodpornějším zločinům, která stále verbálně vzývá období, kdy lámat hřbet a ohýbat morálku patřilo k bontonu, a která se chlubí úspěchy, které jsou v normální společnosti chápány jako definitní úpadek. Podobná strana existuje nejblíže v Severní Koreji a snad ještě ve Venezuele a na Kubě.

Sjezd byl zajímavý tím, že proti sobě při souboji o funkci předsedy stáli větší a menší dogmatik, tedy agent StB Filip/Falmer a Skála. Vyhrál ten, který je více salonfähig a přijatelný pro voliče. Dovnitř strany ale musel rituálně přitvrdit a vyhrožovat všem okolo, až zase komanči získají moc, jak se budeme mít všichni dobře. Asi se to po něm chce.

Nechci a nebudu hodnotit jednotlivé kandidáty a je mi jedno, co říkají svým voličům. Chci se podívat na to, co vlastně komunisté zcela bezděčně znamenají v postmoderní společnosti. Strana je ideologickým dinosaurem, který vychází z teoretických konceptů druhé poloviny 19. století, z klasické materiální společnosti, kdy došlo k rychlé industrializaci výroby. To jsou ideová východiska, která možná platila před 150 lety, ale v žádném ohledu neplatí nyní. Představme si Davida Camerona, Angelu Merkelovou nebo Justina Trudeaua (Kanada), jak obhajují správnost koloniální správy Indočíny a vedou polemiku o volebním právu žen... Prostě komunisté jsou svým ideologickým ukotvením stále ještě v pravěku (vykořisťování dělnické třídy, třídní boj) a dosud to nezjistili.

Můžeme se tomu smát, můžeme nad tím hořekovat, ale to je tak asi jediné, co s tím můžeme dělat. Jejich voličům to nevadí, protože nevědí, že modely z doby počátků industrializace v postmateriální a postmoderní společnosti neplatí. Takže máme stále jednoho poněkud bizarního soupeře, který by chtěl, aby se ho ostatní mediálně báli a současně aby ho respektovali jako partnera. Aby se vůbec komunisté mohli pohybovat v moderní společnosti, prakticky odhodili jakoukoliv ideologii. V praktické politice ve Sněmovně nebo na krajích, kde se podílejí na moci (hanba!), dělají zcela neideologickou a zcela populistickou politiku podle vzoru „Dáme lidem, co chtějí“. Dneska je to aquapark, zítra to budou nové chodníky, Marx sem a Lenin tam, všechno jedno.

Politicky jsou proto zcela neškodní, i ti vnímavější z nich tuší, že diktatura proletariátu je navždy mimo mísu a proletářský internacionalismus je pojem z učebnic totalitní historie. S průměrným věkem členů strany někde nad 80 let dříve nebo později vymřou. Kdo ale obslouží těch 15 % voličů komunistů? Bojím se, bojím, že místo ospalých a zoufale nezajímavých ahistorických komančů čeká v jejich záloze parta mladých rváčků, která se těší, jak si levicový elektorát rozebere. Veřejně to přiznal Matěj Stropnický, když vyzval komunistickou stranu, aby se na sjezdu rozpustila, že přebere jejich voliče. Až toto nastane, to bude teprve jiný fofr. Mladí dědici hromadného vraha Che Guevary a jiných modernějších ikon, než představují vousatí dědci z 19. století, se nebudou štítit ničeho a nikoho. Pro svoji věc jistě budou ochotni udělat stejně jako fanatici z Islámského státu cokoliv. Možná nás čekají nějaké další Brigatte Rosse, Rote Armee Fraction nebo jiné militantní bojůvky. Jejich cílem je zničit fungující stát, jeho strukturu a jeho instituce. Příkladem již nyní jsou zapálená policejní auta, útoky na Řízkárnu nebo příprava úroku na vlak. Na nejradikálnější křídlo se okamžitě navážou ideologické a kulturní aktivity, které si budou klást za cíl naopak páchat dobro všem a pořád, takže začnou ve jménu tohoto dobra šířit svoji ideologii podle vzoru Klinika na Žižkově. A za nimi již stojí politické strany, asi vycházející ze zelených. A najednou tady bude velmi výkonná a odstrašující síla, reprezentující těch 15 % zklamaných a nic nechápajících voličů.

Z tohoto pohledu je dobře, že líní a neschopní komunisté obsluhují těch 15 % voličů. Protože po nich přijdou mladší a schopnější a ti se již na sjezdu nezakecají.

Autor je komunální politik ODS



zpět na článek