23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Komunisté zakonzervováni. Je to dobře?

Na další čtyři roky. Máme to brát jako chybu, která nás může přijít draho, či být klidní, protože KSČM dál jede močálem černým kolem bílých skal? Ve volbách na stranického lídra zvítězil dosavadní předseda Filip.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Voráček 18.5.2016 0:34

Každá politická strana,

bez ohledu na polohu ve smyslu levá-pravá, má na jedné straně nesmyslům věřící blbečky, na straně druhé velmi racionálně uvažující lidi. Asi to s neschopností KSČM nebude až tak nejhorší, když přežili. Nepřežili jiní, třeba US, OH, a ODS právě také nic moc, že?

Pravdu má Kajan, lidská společnost se vyvíjí spontánně. Ale její život může být řízen naprosto blbě jako např. bolševiky, nebo velmi racionálně, jako např. Švýcarsko.

No a KSČM je stranou s nemalým počtem bolševiků, ale také lidmi orientujícími se v realitě a nechovajícími se revolučně.

Racionální je např. neztrácet čas mudrováním nad politickou stranou a její budoucností.

Š. Hašek 17.5.2016 20:06

Filip není důležitý,

problém je s komunisty v brusele a s Dienstbierem, Sobotkou, Valachovou, Pelikánem (namátkou). My honíme KSČM a ..................

Kontrolní otázka: Kdo jest "větší komouš" Dienstbier nebo Filip??

J. Kulheim 17.5.2016 17:42

Re: pane Kulheime

Svoboda jednotlivce je základem demokratického systému. Svoboda postar se sám o sebe, svou rodinu, být solidární s kým uznám za vhodné a s tím kdo si to zaslouží. Svobodu chápu především jako odpovědnost. Ekonomická svoboda je základní podmínkou politické svobody. Tím, že umožní lidem spolupracovat bez donucení a bez centrálního řízení, omezuje oblast, ve které může být realizována politická moc. Pokud stát přebírá pravomoci, tak zákonitě musí odebrat svobodu jednotlivci a potřebuje na to peníze.

Obecně pro státy budující socialismus platí- 1/ Stát bere lidem tolik peněz a rodina se stává závislá na benevolenci státu, který slibuje, že se bude strat od kolébky do smrti. Někteří lidé by se do sociálních problémů nedostali pokud by je stát o peníze neobral. 2/ Stát korumpluje občany, protože jim slibuje mnohdy nesplnitelné a zadlužuje budoucí generace. 3/ Pokřivuje trh, znesnadňuje život drobným podnikatelům a projídá budoucnost Česka. 4/ Tam, kde soukromí obchodníci nabízí něco soukromému kupujícímu, tam to nechce nechat na nic a snaží se o regulace, zákazy příkazy. Prodej v supermarketech, kouření apod.

5/Prostřednictvím regulací, dotací chudobnějším bere a bohatým dává. Lidé jsou nuceni platit za dotované zboží i když ho nekupují. 5/ Solární energie. Lidé platí to o co nemají zájem.

6/ Rozhoduje se v EU, k nám přichází direktivy (=příkazy, které se u nás opatrně překládají jako “směrnice”), které náš parlament musí odhlasovat, jinak přijdou sankce. 7/ Spoustu věcí si někteří občané neplatí sami, ale platí jim je ostatní občané, bez ohledu zda zrovna tuto věc by byli ochotni platit.

ODS se snažila udělat systémové opatření pro řešení ekonomických problémů ve zdravotnictví a důchodovém systému. Současný systém je nereformovatelný. "Stát" nemůže rozhodovat, protože nemá rozum. K tomu potřebuje velký aparát, který stojí velké peníze. Fakticky rozhodují úředníci státní správy. Ti se svých pravomocí budou zbavovat velmi těžce.

J. Kanioková 17.5.2016 16:16

Ano, souhlas..

J. Kanioková 17.5.2016 16:15

Já myslím, že ani nikdy nezanikly..

Levice staví na silnějším státu, přerozdělování... a hlavně - na "jistotách". A v tom je jádro pudla. Nevadí, že staří komouši vymírají, vychovali své děti svými názory, vzpomínkami či překroucenými pravdami. A to o těch jistotách čtu na kdejaké diskuzi. Protože lidi, kteří si nejsou jisti svými schopnostmi, se budou VŽDYCKY bát o svou budoucnost. Vždycky bude určité procento společnosti, která bude dávat přednost třeba ne zrovna vysoké mzdě, ale jistotě svého pracovního místa.

Můžu sice soudit jen podle svého okolí, ale vím, že tady u nás většina lidí, pokud to nebyli velcí kariéristi, jak v mládí nastoupili do určitého podniku, tak jich tam většina dožila do důchodu. Já za dobu totáče vystřídala 13 zaměstnání v naprosto odlišných profesích. A vzpomínám, že když jsem nastupovala na další místo, nebylo výjimkou, že se na mě dívali úkosem, co jsem asi zač, když to tak střídám. Prostě je dost lidí, kteří nemají odvahu riskovat nějakou změnu, a "jistota" stálého místa a příjmu je pro ně hodně velké plus.

A. Reček 17.5.2016 11:51

Re: Komunisté jsou jen druhem socialistů a já je považuji

Ano, komunisté jsou takovou odrůdou socialistů. Potvrzují to i výsledky voleb do parlamentu u nás. Např. r.1996 ČSSD zisk 1 602 250 hlasů 26,4%, KSČM zisk 626 136 hlasů 10,3% - r.1998 ČSSD 1 928 660 hlasů 32,3%, KSČM 658 550 hlasů 11,0% - r.2002 ČSSD 1 440 279 hlasů 30,2%, KSČM 882 653 hlasů 18,5% - r.2006 ČSSD 1 728 827 hlasů 32,3%, KSČM 658 328 hlasů 12,8% - r.2010 ČSSD 1 155 267 hlasů 22,0%, KSČM 589 765 hlasů 11,2% - r.2013 ČSSD 1 016 829 hlasů 20,4%, KSČM 741 044 hlasů 14,9% A tady si lze všimnout onoho přelévání hlasů jejich voličů z jedné strany do druhé a naopak. Navíc v r.1998 voliči Sládkovy strany volili převážně už ČSSD a v r.2013 SPOZemanovci podpořili komunisty. Ale toto jsou výsledky voleb parlamentních. U krajských, senátních a hlavně komunálních je citelný pokles přízně KSČM a i toho odumírání nejen členstva, ale i příznivců.

K. Janyška 17.5.2016 11:11

Komunisté jsou jen druhem socialistů a já je považuji

všechny za úplně stejně nebezpečné. Nacisty, fašisty, sociální demokraty, zelené, černé, nově tzv.eupeisty a další a další konstruktéry lidského světa a vyznavače zločinu tzv. sociální spravedlsnosti. Lidský svět nás všechny zplodil, ne my jeho a je nezorganizovatelný. Je navždy spontánním řádem lidské interakce... Dzp.

T. Vodvářka 17.5.2016 10:59

Rád bych sdílel Váš optimismus

stran teze, že se v řadách bolševiků nenajde dostatek všeho schopných. Pamatuji se, že JZD řídil kovaný soudruh, který měl o zemědělství ánung asi jako o atomové elektrárně. Pokud jeho vinou chcíply krávy, byl přeřazen třeba do vedení nemocnice či aspoň do jiného okresu, kde opět správně ideově vedl.

Mám obavy, že při změně režimu /nedej Bože/ se vyrojí celé šiky "dočasně umlčených" soudruhů, kteří budou mít velmi dobrou paměť a opět slíbí ráj na zemi. A toto vábení je přece tak sladké......

M. Šejna 17.5.2016 10:19

pane Kulheime

to by mě opravdu, ale opravdu zajímalo, jak se zhoršila Vaše svoboda za vlád socanů v letech 1998-2006. Pak by mě zajímalo, jak se Vaše svoboda zvýšila v dobách pravicové vlády ODS v letech 2007-2013. No a pak by mě zajímalo, jak jste o tu nabytou svobodu zas znovu přišel po roce 2013.

A prosím o konkrétní příklady.

M. Šejna 17.5.2016 10:14

Re: Jakube, do kamene tesat

novou kanalizaci platí buďto developer, pokud v obci provádí novou výstavbu, nebo obec z obecních peněz. Pokud kanalizaci buduje obec, dostane obvykle dotaci od státu, a je celkem jedno, zda v tu dobu je u moci levice nebo pravice.

M. Prokop 17.5.2016 10:05

Re: Gradient úbytku

K levicovým nepřátelům svobody bych přihodil ještě zelené, sem tam i lidovce.

M. Prokop 17.5.2016 10:04

Re: Jakube, do kamene tesat

Kanalizace je program rozumu, jak ji zaplatit už má pravolevý aspekt.

M. Prokop 17.5.2016 10:03

Re: I kdyby komunisti ve volbách vyhráli nad 50 %,

Přesně. Lidi by se našli, raz dva. Jako si komunisti po plyšáku hned našli cestu k vládnoucím Chartistům.

M. Prokop 17.5.2016 10:02

Re: I kdyby komunisti ve volbách vyhráli nad 50 %,

Tak by ty jejich hlasy měl nějaký jiný trotl, to vyjde nastejno. A s trotly se může spojovat jedině levice, jejím příznivcům to nevadí, takže stav by zůstal zachován.

B. Brousková 17.5.2016 9:40

Re: I kdyby komunisti ve volbách vyhráli nad 50 %,

Ad "kádrové zázemí" .Sebezrůdnější systém, neměl nikdy v historii problém se "sháněním" všehoschopných pohůnků ochotných k čemukoliv. V každém národě je přítomno podhoubí sadistů a grázlů všeho druhu, kteří čekají na příležitost. Většina soudců a prokurátorů, kteří ochotně rozdávali "provazy " u nás v padesátých letech studovala ještě před válkou. E. Beneš v knize Demokracie dnes a zítra vyslovil názor, že zvěrstva při Říjnové revoluci neměl na svědomí bolševizmus, ale zaostalost carského režimu a že "naši" komunisté kteří "vyrůstali v demokratickém prostředí by něčeho podobného nebyli schopni" . Když potom umíral v domácím vězení, kde ho drželi ti " jeho Moskevští " jak jim s oblibou říkal , asi si už tak jist nebyl.

J. Sova 17.5.2016 9:33

Re: Nevím

Ludvík Vaculík: „Komunismus padl, a příčiny, z nichž vznikl, jsou zpátky."

A. Alda 17.5.2016 9:09

Kdykoli před volbami hrozilo,

že komunisti dostanou více hlasů, udělal Filip něco šíleného, jako třeba dopis do Severní Koreje, a sám se postaral, aby to novináři věděli a psali o tom.

Je noční můrou filipovských komunistů získat tolik hlasů, aby se museli podílet na vládě.

A. Alda 17.5.2016 9:07

I kdyby komunisti ve volbách vyhráli nad 50 %,

stejně by nemohli nic dělat, protože prostě nemají lidi schopné obsadit všechny potřebné posty. Mnozí starci a stařenky je volí, sem tam je volí i zblázněná mládež, ale žádné "kádrové zázemí" nemají.

Jen ať to Filip dělá jako dosud. Stahává hlasy, které by jinak mohly přistát u skutečných radikálů, rozhodnutých dělat revoluci, jakoukoli.

Kdyby KSČM z parlamentu zmizela, byl by to průšvih. Protože její hlasy by si nerozdělily ODS a ČSSD, to tedy ani náhodou!

J. Kulheim 17.5.2016 8:52

Re: Gradient úbytku

Komunista není pouze červená legitimace. Je to způsob myšlení a hierarchie lidských hodnot.

Není velký rozdíl mezi současnou ČSSD a KSČM. Společným jmenovatelem je postupné umenšování svobody jednotlivce. Většina lidí v této zemi je levicových a nemá o svobodu zájem. Je potřeba si uvědomit, že socialistická vláda nemá nic společného se sociálním cítěním. Sociální cítění není hodnota ani levicová ani pravicová.

M. Šejna 17.5.2016 8:07

Jakube, do kamene tesat

Jakube, pod tenhle Váš článek bych se klidně podepsal. I já mám pocit, že KSČM má největší hrůzu z toho, že by se něco na současném českém vývoji změnilo. Tohle jejich "nicnedělání" jim náramně vyhovuje. Tedy odpovědnost za nic, prudění vůči čemukoli, a za to všechno výplata poslanecké mzdy.

Něco jiného je práce komunistů v komunální politice. Tam ale jde ideologie stranou, protože stavba kanalizace není ani levicový ani pravicový program. Kanalizace je program rozumu.

B. Brousková 17.5.2016 7:50

Re: Gradient úbytku

Komunistů to znamená členů jejich partaje je v současnosti kolem padesáti tisíc. Tolik členů nemá žádná jiná politická strana. Jenže, volby co volby (myslím parlamentní), mají osm set tisíc hlasů čistá ruka! Plus mínus. Totéž co získavali před válkou! To nemůže být ani náhodou náhoda! V žádné jiné zemi mimo CCCP, neměli nikdy komunisti takovou voličskou podporu vzhledem k počtu obyvatel státu. To platilo a stále platí. V žádné jiné demokratické zemi nevyhráli komunisti nikdy ani jedny volby. U nás po válce ano. I když tehdy to už byla demokracie mírně řečeno relativní. A platí to dodnes . Asi to bude v genech. Kdysi kdosi řekl, komunismus je vlastně koncentrovaná nenávist zrozená ze závisti. Ze závisti k úspěšným. Viz to sousedovo chcíplé prase jako samozřejmý předpoklad vlastního štěstí.

A. Bocek 17.5.2016 7:17

Gradient úbytku

členstva KSČM je okolo 10-ti osob za den. Nýčko k jaru trochu více. Nezbývá než poděkovat : Díky za každé nové ráno !

J. Kopp 17.5.2016 6:09

A preference by utěšeně klesaly.

Koho by tak asi volili ti odchodivši voliči KSČM? Asi bychom se dočkali nějakého českého Fica s parlamentní většinou. Děkuji, nechci.

P. Dvořák 17.5.2016 3:10

Re: Nevím

Kde jste jenom ve vašich výpočtech udělal chybu? Volební výsledky určitě neodpovídají ani počtu všech voličů v LDN bez ohledu na stranickou příslušnost.

P. Neubauer 17.5.2016 0:16

Nevím

Já sazim spíše na biologické hodiny. Do deseti let poklesne počet členů na desetinu. A nebude dát koho na volební lístky. To bude definitivní konec. Už nyní jsou ZO KSČ(m), kde je 5 členů z toho 3 v LDNce a 1 nevyleza. 😀😀