28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Komunisté spoluvládnou díky sametové revoluci

Když poslouchám vyčítavý tón některých publicistů kvůli tomu, že KSČM spoluvládne, tak se ptám, kdo z dnešních pokrokových intelektuálů se kriticky zamyslel nad tím, proč sametoví revolucionáři let 1989-90 komunistickou stranu nezakázali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bystriansky 9.7.2018 18:41

Nedokázali jsme ani...

dát do pořádku školství, soudnictví, očistit historii od lží a nesmyslů, vytvořit nezávislá média... tyto kroky by byly v budoucnu zajistily, že dnes by v čele vlády nestál Babiš s podporou komunistů!

J. Jelínek 9.7.2018 19:25

Re: Nedokázali jsme ani...

Musím vás zklamat, to dle mého názoru nedokázal a nedokáže nikdo, nikdy a nikde. Je to prostě věčný boj a někdy se panu Janyškovi nedivím, že je z toho celý zmatený.

D. Bystriansky 9.7.2018 19:33

Re: Nedokázali jsme ani...

Pane Jelínku, nevolám po ideálním stavu věcí, ale píšu, že věci měly spět k řádnému stavu- do pořádku!!! Vy "odkláníte" a je na místě otázka, PROČ?

M. Prokop 9.7.2018 20:54

Re: Nedokázali jsme ani...

A kdo (a s čí volební podporou) to vše měl udělat? A s kým?

D. Bystriansky 9.7.2018 22:49

Re: Nedokázali jsme ani...

Pane Prokope, /nedokázali jsme!/ nevztahujte to jen na ODS. Myslím tím všechny bez výjimky a především ty "chytré kritiky ODS", co umí jen mlátit prázdnou slámu a lepší řešení nepřinášeli.

A jen tak na okraj - nejlíp bylo v devadesátých letech - pak už to jelo jenom z kopce!

V. Čermák 9.7.2018 17:36

Komunisté žádný problém nejsou.

Problém je obecné ZLO, tedy všechno, co je Pod a Nad přiměřenou -Dobrou mírou. Zlo parazituje na všech lidech, kteří se mu vědomě nebrání. Zaručuje totiž Výhody nad těmi, kdo se drží v těch dobrých, ale Omezených mezích. Nejlépe je patrné na vládnoucí světové vrstvě, které dočasně zaručuje Moc a Peníze. Dříve Zlý Fašismus a Komunismus jsou již překonány a Zlo nyní parazituje na současné Vládnoucí Vrstvě. Prostupuje všemi státy a systémy a dá se poznat JEN podle Nakumulovaných Peněz, neboť skutečná Moc je skrytá. Pokrytecké bojování s Komunisty jen maskuje současné problémy kapitalismu....

V. Kotas 9.7.2018 18:11

Re: Komunisté žádný problém nejsou.

Dobře napsané. Místo místních politiků, vládnou nadnárodní korporace, vlastně pár lidí - 1%obyvatel na Zemi, vlastní přes 80%veškerého majetku. Burzy = lichva.

M. Prokop 9.7.2018 18:12

Re: Komunisté žádný problém nejsou.

Burzy naopak lichvě brání, oni ekonomisto.

M. Prokop 9.7.2018 18:11

Re: Komunisté žádný problém nejsou.

A kdo či co určuje tu "přiměřenou-dobrou míru? Počet velkých písmen?

V. Čermák 9.7.2018 18:18

Re: Komunisté žádný problém nejsou.

Tu Dobrou míru, tedy hranici mezi Dobram a Zlem určuje samotný Vývoj, je proměnlivá a proto je nesnadné ji najít a Člověk ji zatím nenašel. Určuje si ji každý sám, podle svého uvážení a víry, chce-li být Dobrý, nebo se alespoň zlepšovat, nebo chce-li být jen úspěšný, ale vychytralý a ve vývoji stagnovat, či rovnou klesat...

M. Prokop 9.7.2018 20:56

Re: Komunisté žádný problém nejsou.

Aha. Tak proto se to levičáci snaží učunit přemírou zákonů, směrnic, vyhlášek a podobných regulací.

J. Chaloupka 9.7.2018 17:07

Já nevím, čeho se tak bojíte. Vždyť

komunisté již nemají v zádech SSSR. Takže jsou neškodní.

Š. Hašek 9.7.2018 17:49

Re: Já nevím, čeho se tak bojíte. Vždyť

Myslím, že to není hlavní důvod. Nehledejme furt za běžným šlápnutím do psího lejna na chodníku Putina.

Škodí ti, co mají v zádech štrasbrusel, tedy Německo, tedy láskoprávo, tedy eurohodnoty ...... oni to maskují slovy "listopadové hodnoty". To jako myslí, že jim sežeru "názorové souznění Havla s Šiklovou". Případně názorové souznění Kalouska s Teličkou/Jourovou???

Zkr. Kontroverzní.

J. Řezníček 9.7.2018 15:33

Když KSČ nezrušili a nezakázali,

měli ji aspoň vyvlastnit. Komunisté by se nemohli roztahovat v nemovitostech, co sami ukradli. Kdyby Dr. Pithart řekl, že to nebylo možné tak odpověď zní, že měl být přijat takový zákon, nejpozději po volbách r. 1990.

P. Skřivan 9.7.2018 15:52

Re: Když KSČ nezrušili a nezakázali,

Měli kdo ? Komunisté se na 89. minimálně dohodli a netuším na základě čeho se domníváte, že by si sami sebrali majetek, který považovali za svůj ?

Ta tzv. sametová revoluce, to bylo jen divadlo, částečně absurdní, což je také důvod, proč teď máme trestně stíhaného borce jako předsedu vlády.

Opravdu nebude náhoda, že všechny postkomunistické země mají problémy podobné. Model převodu z A do B byl víceméně stejný.

V. Čermák 9.7.2018 17:11

Re: Když KSČ nezrušili a nezakázali,

Tak vám vadí trestně stíhaný premiér, ale je zajímavé, že vám dříve nevadil odsouzený a žalářem prošlý prezident...

A. Nový 9.7.2018 17:17

Čermáku,

proč tu pořád inzerujete, že jste blb?

V. Čermák 9.7.2018 17:43

Re: Čermáku,

Nový Oslíku, jak rád vás zase vidím. Proběhl jste se, zaklusal si? Ale pozor na narovnosti na pastvisku. Pochutnal jste si na zelenisku? Tak si ještě pořádně od plic zahýkejte, ušiskama zastřhejte...

M. Prokop 9.7.2018 18:14

Re: Čermáku,

Zřejmě neodolatelná touha ...

V. Čermák 9.7.2018 18:23

Re: Čermáku,

Asi to znáte podle sebe, když tady vysedáváte 10 hodin/den...

M. Prokop 9.7.2018 20:56

Re: Čermáku,

Další z vašich omylů.

M. Prokop 9.7.2018 18:13

"Model převodu z A do B byl víceméně stejný."

Ano. Protože výrazně odlišný model by pouze zvýšil škody.

F. Navrátil 9.7.2018 14:18

Vypočítavý tah

Komunistická strana nebyla zakázána z jediného důvodu. Pokud by byla zakázána, pak by se okamžitě přejmenovala na Stranu práce a ještě dnes by tu vládla. Tím, že jí byl ponechán cejch komunistické strany, stala se s ní malá strana nostalgiků, která má možnost mluvit do politického dění jen okrajově. Vyhovuje to ostatním stranách i současnému vedení KSČM, které se tváří jako štáb obránců obležené pevnosti.

Š. Hašek 9.7.2018 18:19

Re: Vypočítavý tah

Asi tak.

Mám nejasný dojem, že by tehdy Pithart, Šiklová, Ruml, Rychetský, ........ museli zakázat "sami sebe". Bohužel mezi chartisty bylo procentně víc komoušů (samozřejmě ale s "lidskou tváří"), než je teď v celém parlamentu. Rodí se noví a někteří součesní demograté nechápou, že si nemusí říkat rovnou komunisté. Stačí plkat o brusele, jako poznávací znamení.

Dále viz moje poznámka (že bych tehdy zavřel 100 horních nomenklaturních, pro výstrahu ....., někteří by zpívali po první noci a řídké polívce, asi by zpívali i nepříjemné věci o takové Šiklové). Zkr., kontroverzní.

B. Hamal 9.7.2018 13:46

První vyhrání z kapsy vyhání...

Co když ta porážka světového komunismu byla jen oním prvním vyhráním. V dnešním světě to teď docela vypadá na tu druhou fázi pořekadla.

P. Skřivan 9.7.2018 13:19

Autor zjevně dodnes žije v bludu,

že rok 89 udělali nějací sametoví revolucionáři.

Pokud vím, dle vyšetřování komise 17. listopadu je zjevné, že to byl někdo úplně jiný. Konečně proto k tomu došlo v celém východním bloku prakticky naráz a nejde o žádné české specifikum. Někde to tedy neproběhlo až tak sametově, ale to je jiná kapitola.

Nechápu tedy, čemu se diví: komunisté si pozici v novém režimu zajistili. Obvykle v jiných stranách než KSČM a zejména u koryt. Obsah KSČM je proto něco jako sedlina, která se obvykle vylévá do odpadu. Proto je pustit k moci je dobrý nápad. Nadržení staříci lačnící po moci, dokolečka opakující komunistické fráze, přitom ale kapitalisté první třídy a neschopní jakéhokoli dalšího vývoje, to je kombinace zaručující dobrou zábavu.

Ještě k tomu, když dávají podporu zoufalci s jízdenkou do basy.

J. Fridrich 9.7.2018 13:06

A pročpak si nenechali v Německu po druhé světové

A pročpak si nenechali v Německu po druhé světové NSDAP ?

J. Jurax 9.7.2018 13:30

Protože tam to NSDAP neprosrala sametově.

P. Skřivan 9.7.2018 15:24

Re: A pročpak si nenechali v Německu po druhé světové

třeba proto, že denacifikaci tam nedělali Němci ale rusáci a amíci. Ti první je chtěli původně vyhladit, ti druzí to mj. těm prvním překazili tím, že ze své části udělali kvetoucí zahradu.

Tady ovšem komunisté rozpouštěli komunismus, s co možná nejmenšími škodami, protože jinak by se jim mohlo stát, že by viseli za své "bohulibé" činy. Místo toho si raději skvělou startovací pozici.

V. Němec 9.7.2018 12:50

Co se komu

honí v hlavě se může zakázat, ale tím to končí. Honí se to tam dál! A chce to ven!