19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Komunisté spěchají na pomoc

19.4.2018

Na stole je návrh zrušení zákazu dodávek pro íránský jaderný program

V době, kdy Írán vyhrožuje zničením izraelských měst, kdy testuje nové balistické rakety, kdy jeho prezident prohlašuje, že si nakoupí a opatří jakékoliv zbraně bez ohledu na mezinárodní společenství, se do Poslanecké sněmovny dostává návrh na ZRUŠENÍ zákona zakazujícího dodávky pro jadernou elektrárnu v Búšehru předložený předsedou komunistů Filipem.

Ten zákon je z dubna 2000 a zakazuje „poskytnutí služeb, nehmotných práv a jakékoli dokumentace nebo informací, jejichž určení přímo či zprostředkovaně souvisí s jadernou elektrárnou Búšehr v Íránské islámské republice“. Návrh, který by tento zákon zrušil, mají komunisté připravený naoko dobře, předkládají jej koneckonců, pokud se nemýlím, již počtvrté, nicméně důvodová zpráva obsahuje polopravdy a zmiňuje jenom to, co se navrhovatelům hodí. To, co by mělo při projednávání zaznít, tam ale pochopitelně není.

Irán dne 9.4.2018 vybubnoval do světa 83 velkých úspěchů v nukleárním programu, samozřejmě velkolepě propagandisticky a s neskrývaným poselstvím světu. Prezident Rouhani prohlásil: „Někteří lidé si myslí, že naše jaderné aktivity zpomalily, ale pravda je, že náš jaderný průmysl postupuje rychleji (než se očekávalo) a s větší mírou přesnosti.” Ve výčtu se najde mnoho technologických úspěchů, které by samy o sobě nebudily pozornost, tím méně pokud by se jednalo o jinou zemi. To, co by ale nemělo uniknout pozornosti zákonodárců, je něco jiného.

Teherán totiž zcela otevřeně a s výhružným podtónem říká, že si zachovává možnost okamžitého překlopení nukleárního programu do plného režimu obohacování uranu. Ali Akbar Sálehí, bývalý ministr zahraničí a šéf íránské atomové komise, přímo varoval, že Teherán bude potřebovat jen čtyři dny, aby zvýšil obohacování uranu na 20 %, například v případě, že by USA odstoupily od jaderné dohody. Dodal: „Při všech jednáních o jaderných otázkách jsme vždy měli na paměti, že pokud druhá strana poruší dohodu, zvážíme nutnou přípravu pro překlopení opatření přijatých v rámci JCPOA* zpět.“ Podle něj již dokonce takové přípravy probíhají. Obohacení uranu na 20 procent je sice stále značně pod 80- až 90procentním obohacením požadovaným pro jadernou zbraň, vzkaz je ale jasný. Je to přesně to, co říká Trump, když tvrdí, že dohoda s Íránem je to nejhorší, co se mohlo stát. Zkrátka a dobře, jakékoliv technologie dodané teď pro íránský jaderný program mohou zítra sloužit k výrobě jaderných zbraní ohrožujících nejenom Izrael, ale vzhledem k budoucímu předpokládanému dosahu raket i další země, a to i v Evropě.

Český parlament se chystá návrh zákona propustit do druhého čtení a v prodlouženém termínu jej projednávat ve výborech. Je to správná cesta, která umožní nechat zaznít fakta a také deklaraci našeho postoje v mezinárodních vztazích. Jsem si jistý, že návrh poté čeká z hlediska zdravého rozumu jediný možný osud – zamítnutí.

Je to pouhých šest dnů, kdy Írán opět vyhrožoval zničením Haify a Tel Avivu. To, ale i nová balistická raketa, pokračující výstavba íránských raketových a leteckých základen v Sýrii, ohrožení vzdušného prostoru Izraele dronem plným výbušnin je něco, na co umíme reagovat i my. Naše země by svému spojenci Izraeli měla zamítnutím návrhu KSČM vyslat jasný signál právě teď, kdy Stát Izrael slaví 70.výročí vzniku.

* Joint Comprehensive Plan of Action (Společný komplexní akční plán)