Neviditelný pes

POLITIKA: Komunisté se postarají, aby vše bylo jako dosud

20.12.2017

Když předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik v neděli v České televizi vysvětloval svoje překvapivé zvolení do čela poslanecké komise dohlížející na chod sněmovny, ačkoli toto místo bylo původně vyčleněno pro Piráty, zdůvodnil to velmi výstižně: „Aby věci fungovaly tak, jak léta fungovaly.“

Pan Kováčik sice ještě pokračoval, že bude mít za úkol, aby v dolní komoře fungovala doprava, osvětlení či úklid, to už spíš ale připomínalo komickou vložku.

Nejde totiž o to, že by komunisté vynášeli smetí či zhasínali na chodbách – ostatně sám jejich předák dodal, že jeho zodpovědnost za to vše bude politická, nikoli úřednická. Podstatné je, že zjevně nemá dojít k nabourání vazeb a pavučin, které jsou pro malostranské paláce typické a které zhusta leží občanům v žaludku.

Zatímco Piráti prosazují maximální efektivitu a transparentnost, mnohé tradiční partaje si zvykly na pohodlně vystlaná hnízdečka a představa úklidu se jim zajídá. Také proto nejspíš padne pod stůl i pirátská představa zjednodušení a seškrtání ne vždy logicky zkonstruovaných poslaneckých prebend.

Při všech výhradách se musí komunistům jedna věc nechat. Jsou tak dobře znalí parlamentních procedur a mají tak dobře promyšlenou svoji strategii, že ve sněmovně vytírají ostatním stranám zrak.

Poté, co získali křeslo jejího místopředsedy, byli nadstandardně úspěšní v dobývání pozic ve výborech a komisích. Zúročili schopnost vyjednávat a dohody plnit i porušovat. Zatímco sociální demokraté jsou stále v povolebním šoku a klasická pravice je uhranuta Andrejem Babišem, komunisté udávají tempo v nastavování sněmovních poměrů.

Když si odmyslíme jejich ideové zabarvení, minulost a všechny ty Semelové či Ondráčky, sledujeme formaci, která i z těžké volební prohry dokáže udělat politické vítězství. Skoro se chce říct, že mění vodu ve víno, takoví to jsou kabrňáci.

Nejde jen o funkce, jde i o vztah k nové vládě. KSČM se od zbytku spektra liší zdrženlivostí, trpělivostí a ochotou Babišův tým podpořit či tolerovat, pokud jí bude konvenovat programové prohlášení. Pavel Kováčik se již prořekl, že něco z komunistických priorit v něm bude. Čím víc ANO v KSČM uvidí možného spojence, tím víc jí dovolí.

Platí to i naopak. Komunisté mají ve Stanislavu Grospičovi předsedu mandátového a imunitního výboru, který bude mimo jiné projednávat policejní žádost o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

Reprezentanti ANO včetně Babiše, ale i četní poslanci KSČM a SPD opakují, že se při hlasování o zbavení imunity těch dvou výtečníků rozhodnou podle stanoviska mandátového a imunitního výboru. Mimochodem, ANO v něm zastupuje exministryně spravedlnosti Helena Válková, na niž babišovci dají zejména. A právě ona se již několikrát komunistických kolegů zastala.

Pro úplnost dodejme, že sněmovna bude též rozhodovat o vydání či nevydání poslance ODS Bohuslava Svobody a poslance Pavla Růžičky z ANO, na něž si vyšetřovatelé došlápli v komplikovaných případech spojených s jejich komunálním mandátem.

Také nad nimi se bude zřejmě rozmítat, zda nejsou jen oběťmi policejní zvůle. Vždyť i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček chce otevřít akademickou debatu o kritériích pro vydávání poslanců, která nemusejí být jen trestněprávní.

Zásada „bližší košile než kabát“ je pro české politiky typická už dávno. V tom se dá i komunistická snaha, „aby věci fungovaly, jak léta fungovaly“, pochopit. Jen jsem zvědav, jak ji před svými voliči, nespokojenými s politikařením a lačnými zásadních změn, obhájí Andrej Babiš.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek