19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Komunisté nechtějí znárodňovat...

17.10.2012

... komunisté chtějí "oživovat"

První vyjádření lídrů KSČM vítězících v Karlovarském a ústeckém kraji slibují, že se "nebudou znárodňovat", ale "oživovat" nefungující podniky. Nevíme samozřejmě nic bližšího o tom, jak si komunisté "oživování" podniků představují, nicméně možností k takovéto činnosti věru není nadbytek.

Karlovarsko i Ústecko se potýká s vysokou mírou nezaměstnanosti. Kromě této jedné skutečnosti však zejména ve velkých oblastech Ústecka existuje v řadě nezaměstnaných i velmi vysoké procento nezaměstnatelných. To jsou lidé, kteří již tak dlouho vegetují na okraji společnosti, že ztratili pracovní návyky. Sám jsem to zažil ve firmě, kde se k nám v důsledku změny jakéhosi nařízení přihlásilo několik dlouhodobě nezaměstnaných osob, jejichž pracovní "úmrtnost" se pohybovala v řádu několika dní až dvou týdnů. A protože jsem se tehdy s těmito "pracanty" musel administrativně vypořádávat, hlavním jejich zájmem bylo mít potvrzení o tom, že "pracovali", ale z důvodu "těžké práce", která "ničila jejich zdravotní stav", prostě museli skončit. S dodatkem, že "to dá rozum".

Jak upozorňuje řada analytických materiálů podrobně rozebírajících sliby ČSSD a KSČM v jednotlivých krajích, naprostá většina slibů KSČM se týkala celostátní politiky (nepodpoří církevní restituce, zlepší život "obyčejným" lidem). Podobně se profilovala i ČSSD, která poslední týden před volbami polepila republika plakáty "Řekněte dost bezohledné vládě". Na představy, co se tedy skutečně bude v krajích pod nadvládou rudooranžových bolševiků dít, tak visí otazník. Jak lze usuzovat z některých dalších informací, které pronikají na veřejnost, největší obavy z činnosti rudooranžových koalic by měli mít ředitelé středních škol řízených kraji. Jak píše Petr Andrle, již nyní se výsledky výběrových řízení upravují tak, že pokud je jejich vítězem člen jiné než krajské vládní strany, má smůlu.

Jde mimo jiné i o výklad nedávných dějin naší země. S nástupem komunistů do krajských vlád by se mohlo objektivní hodnocení komunistů jako nemilosrdných katanů československého odboje po roce 1948 opět vykládat ve světle "třídního boje". Není tedy absolutně správné volební výsledky bagatelizovat, že jde "jen" o krajské volby. Vzestup komunistů a známá přizpůsobivost sociálních demokratů "novým" poměrům ohrožuje demokratický vývoj na školách řízených komunistickými pohlaváry. A jak ukázala ČT24, vítězové voleb za KSČM na Karlovarsku a Ústecku jsou dlouhodobými členy komunistické strany již před rokem 1989.

Za politikou "oživování" tak může být především snaha revidovat historii v poválečném Československu a připravovat si půdu pro vznik krajských podniků, které by pod krajskou samosprávu vracely nejen služby, ale i výrobu se všemi případnými dopady na hrazení ztrát těchto podniků z rozpočtu kraje. Je čas přestat bagatelizovat malý vliv krajských samospráv. Jde skutečně o budoucnost. Probuďme se dřív, než bude pozdě.