19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Komunální volby...

10.10.2014

... noví senátoři a velká politika

Nadcházející komunální volby mají potenciál přenést změny, které v loňském roce zasáhly sněmovní politiku, i na úroveň velkých měst. Modely vytváření koalic se mohou výrazně proměnit v Praze, Brně, Ostravě i dalších regionálních sídlech, a to nejen díky možnému příchodu zastupitelů ANO. Překvapit mohou i nové lokální subjekty, fakticky řízené starými politickými matadory, ale nabízející některé nové tváře. Senátní volby mohou zvrátit či oslabit dosavadní dominanci ČSSD v Senátu, ale zřejmě zde sociální demokraté zůstanou nejsilnější stranou.

Pouze velmi slabý výsledek ČSSD v jejích komunálních i senátorských baštách by zřejmě vyvolal výraznější deklarovaný odpor vůči předsedovi Sobotkovi. Ten si v posledních měsících stabilizoval svoji pozici. I když je ve stínu Andreje Babiše a prezidenta Zemana, jeho spolustraníci tuší, že za stávajícího vývoje nemá ČSSD příliš mnoho alternativ. Navíc ČSSD má poměrně dobrou podporu v řadě regionů a má potenciál opětovně získat významná primátorská křesla, včetně ceněného brněnského.

Pro ANO jsou komunální a senátní volby jistým reparátem za volby evropské, kde sice Babišovo hnutí vyhrálo, mělo ale výrazně větší ambice co do počtu hlasů. Proto se nyní na nadcházející volby dívá hlavně jako na možnost, jak se uchytit ve velkých městech a v Senátu, přičemž v zastupitelstvech statutárních měst se bude snažit budovat pozice pro další růst. V Praze svede souboj s TOP 09, která se jinde v republice bude prosazovat obtížněji, má ale několik senátních kandidátů s šancí na úspěch. V menších městech a obcích i v řadě venkovských volebních obvodů cítí šanci KDU-ČSL, která se může stát „černým koněm“ voleb, zvláště při hodně nízké volební účasti. Ale na „lontu“ budou opět dominovat různě pojmenování „nezávislí“.

ODS se bude snažit udržet alespoň některé z pozic, které si vydobyla v předchozích letech. Míra prohry pak určí i sílu pozice předsedy Fialy po volbách, nicméně pouze naprostá katastrofa by zřejmě vedla k jeho rychlému odstoupení či odvolání. I zde se alternativ nedostává. Komunisté jsou otazníkem. V těchto volbách však zřejmě ještě zmobilizují svoji stárnoucí voličskou základnu, i když to již nemusí stačit na zopakování předchozích výsledků. Úsvit nemá příliš velkou šanci zopakovat loňský úspěch ze sněmovních voleb, a to i s ohledem na mdlou volební kampaň. Naopak překvapit mohou v některých lokalitách i senátních obvodech Zelení, jak ukázaly nedávné doplňovací volby v Praze.

Obecně se od těchto komunálních a senátních voleb nedá čekat výrazný dopad na „velkou politiku“. Žádný subjekt zřejmě nebude tak dominantně vítězný, aby mu to umožnilo redefinovat postavení na celostátní scéně. Jak bylo naznačeno v úvodu, spíše se trendy „seshora“ promítnou do komunálních stranických systémů, především ve velkých městech. V nich však mže dojít k vytváření různorodých koalic, které v delší časové perspektivě mohou sloužit i jako předobraz spojenectví a koaličního vyjednávání na „vyšší úrovni“.

NašiPolitici.cz