25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Kolikrát?

26.3.2012

Už jsem byl nervózní, žádná aféra, skandály usnuly, soud s Bártou odročen a stěhování českých miliardářů do zemí, kde vládne právo a pořádek, je příliš všední téma, než aby mohlo zaujmout otrlého konzumenta českých médií. Až minulý týden mi moje trafika slíbila něco zajímavého, skandál první třídy, který, než zase vyšumí, dává na pár dní atraktivní zábavu. Ani v zahraničí se nestává často, aby se pokořitel nejvyšší hory světa zapletl jako nejvyšší představitel hlavního města s mužem, jemuž sice nebylo nic dokázáno, stejně jako Mrázkovi a Krejčířovi, ale jehož miliardy přece jen vyvolávají podezření, že nejsou z krabic od bot, kam by je za minulého režimu uložili šetřiví rodiče. Dokonce se zdá, že by mohly patřit naší zlaté a stověžaté Praze.

MUDr. Pavel Bém, muž, který léta opakuje svoji mantru: Ano, kamarádím s Romanem Janouškem, spojuje nás sport a co má být. Co je na tom, když se dva sportovci baví o sportu a občas si zahrají tenis? Nic! Co je komu také do rodinných financí MUDr. Béma? Cestovat každý rok do Himalájí, lézt na osmitisícovky, pobývat v Antarktidě jako doma, sbírat drahé hodinky, posílat děti ke studiu do USA, kdopak na to dnes nemá? To si přece může dovolit téměř každý, natož primátor Prahy. Doufám, že MUDr. Bém na tu zatracenou MF Dnes podá žalobu na ochranu osobnosti. Spíš mi u doktora Béma chybí jen maličký nedostatek obecného vzdělání. Na ty pitomé dotazy ohledně svých odposlouchaných hovorů s lobbistou Romanem Janouškem neměl odpovědět, že s ním nevedl "zpravodajsky atraktivní rozhovory", ale slovy Shakespeara: "Kecy, (slova), kecy (slova), kecy (slova)."

Ale co když je všechno jinak? Sál hotelu, sjezd ODS, modravé osvícení pódia, na kterém ještě tento mladý muž přednáší svůj "sebeintronizační" projev. Kandiduje na místopředsedu strany. Mladý úspěšný muž, lékař, bojovník proti drogové závislosti. Člověk, jehož rad si váží i pan prezident, ne tak dávno úspěšný starosta Prahy 6, poté primátor Prahy, sportovec každým coulem. Ale jak se dozvídáme, také muž, u kterého již před lety začal sebedestrukční proces osobnosti a také sprostý lhář. Nebyly totiž jen partičky tenisu – lobbista Roman Janoušek přes něj řídil pražský magistrát. Byl vlastně stínovým primátorem. Někým jako kapucínský mnich, páter Francois Joseph le Clerc du Tremblay (1577-1638), tajný agent a vyslanec kardinála Richelieua, jehož barva kutny vytvořila dodnes používané označení "šedá eminence". V našem případě "šedá eminence magistrátu". Odposlechnuté rozhovory také objasňují, kdo řídil magistrát při častých pobytech primátora v cizině. Janoušek ovšem řídil magistrát i v době, kdy v něm primátor úřadoval. Páteru Josephovi se říkalo také "smradlavý mnich", protože se nemyl. Při čtení odposlechů rozhovorů Béma s Janouškem cítíme, že z magistrátu to také nevoní.

Takže po Marku Dalíkovi se další "civilista" jen tak pro nic za nic účastní úředních jednání, jejichž hlavním tématem jsou stamiliony či miliardy. Prodej, koupě pozemků, investice, plánované stavby – vše, na co jde 50 miliard, které Praha dostává ze státního rozpočtu. Takový kilometr cyklostezky stojí Prahu 10 000 000 Kč, slovy deset milionů! Myslel jsem, že nic mě nikdy nedonutí nevolit pravici. Myslím si to ještě. Ale je ODS ještě pravicová strana? Nebo již jen pseudopravicová? V každém případě – pokud se svým sympatizantům a voličům neomluví - rozhodně strana neslušná! Strany totiž nemá cenu posuzovat podle jejich hlásaných levicových či pravicových ideologií, ale podle míry slušnosti a zkušenosti, jak nakládají s naší svobodou a demokracií a odhadu, jak tak budou činit v budoucnosti. Protože v kauze Bém – Janoušek jde především o peníze a nikoli o shora uvedené hodnoty, a navíc o peníze, které patřily zlaté matičce Praze, měla by ODS vzít za své kdysi heslo lidovců "Třikrát a dost". Protože už té neslušnosti bylo víc než třikrát, dokonce mockrát, musíme se zeptat, zda milionkrát tvoří alespoň špičku ledovce.