25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Koho volit?

Není mým úmyslem radit přátelům, koho volit v prezidentských volbách. Předpokládám, že jsme dospělí lidé a takové věci si každý z nás dokáže rozhodnout na základě vlastního názoru a vlastní úvahy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bílý 9.1.2013 18:14

Šaškáren se dobrovolně nezúčastňuji a vyhazují-li se za ně miliony teprve ne. Je-li součástí oné šaškárny tombola, v níž ani jedna cena není pro mne zajímavá, ba dokonce mi může škodit, pak je mé rozhodnutí definitivní.

M. Smidova 9.1.2013 17:44

Pane Haas,

članek jste napsal na objednávku, není objektivní a smrdí klientelismem. I když to nepřiznáváte straníte p.Zemanovi pohodlně přehlížíte alkoholismus, hulvátství, Bamberskou aféru, akci "Olovo"/Pb, Opoziční smlouvu, Šlaufa, doporučení Klausem atd. Já na rozdíl od Vás tvrdím, že mezi kandidáty nepatří a jemu i Vám posílám tento bonmot :>"Politici a dětské plenky se mají pravidelně obměňovat a to ze stejných důvodů" !

Pakliže bude zvolen M Zeman občané sami sobě dokáží svojí ubohost.K čemuž jste jim pomohl i Vy zdánlivě "objektivním" zhodnocením. Váš vztah k ODS a jejímu zakladatelný je u Vás snadno rozeznatelný. Mimochodem

P. Schuh 9.1.2013 12:15

Diktatura

Každý ať si volí koho chce (to je ta demokracije). Je akorát škoda, že nám zase diktují kdo může kandidovat a kdo ne.

L. Vaněk 9.1.2013 11:36

Pravici a levici tu nedělím ..

a to proto, protože tu žádná  "PRAVICE" prostě není. Pamatuji se moc dobře na dobu, kdy komunisté řádově odhazovali rudé knížky a běželi se prezentovat do Občanského fóra ... Tam se demonstrativně radovali z "pádu" komunismu a tvrdili, jak ten režim "nahlodávali" zevnitř. Každý má svou zkušenost. Nicméně, z OF se potom stala ODS, kterou ideologicky-pragmaticky řídil Klaus. Jací "kapitalisti" se z bývalých soudruhů stali (ODS), jsme svědky právě nyní.

    KSČM nevolím, kdyby se tato strana zakázala - uvítám to. Musím jim však poctivě přiznat jistý díl "charakteru", i když zvláštního ražení. Drží se aspoň svého rudého ďábla ... ODS je seskupení těch, co jsou od zlodějů a bezpáteřních zmetků všechno - jenom se slušnými lidmi nemají nic společného. Kdyby to bylo možné, zakázal bych ODS současně s KSČM, protože organicky a prakticky stojí ODS na prahu nové totalitní strany ... jen s jinou tváří.

    Proto komunisty bývalé i dnešní - nikde nechci ! A nevolím je.

Z. Rychlý 9.1.2013 11:25

Ještě, že si média v této volbě vzala dovolenou.

Nebezpečí přímé demokracie spočívá v síle médií. Pokud by se v médiích začala objevovat nějaká dehonestace těch dvou lídrů (Zemana a Fišera), pak národ zvolí třetího, či čtvrtého. Po volbě se pak ukáže, že ta dehonestace byla založena na tvrzeních JPP, ale volba již proběhla, zapomeňte.

U voleb zastupitelských máme vždy možnost toho našeho zastupitele obvinit z hloupého jednání (volby presidenta) a příště ho nevolit. Koho však obviníme při přímé volbě, když se ukáže, že jsme se nechali obalamutit ? Sami sebe ? Kdo přebírá zodpovědnost, a kdo bude skládat účty ? Anonymní občan ?

V. Mlich 9.1.2013 11:08

Sobotka?

Mým prezidentem Sobotka být nemůže, protože bez váhání odhlasoval 350 miliard pro euroval. To je na jednoho obyvatele včetně kojenců 35 tisíc, tedy na mne a celou mou rodinu, kterou živím celkem 210 tisíc, které bude muset já osobně vydělat a odvést na daních, aby si euro-finančníci nadále mohli vyplácet tučné odměny za to, jak dobře kšeftují s dluhopisy. To samé kníže. Pro žádnou stranu, která takhle hlasovala, už NIKDY nepoložím hlas do urny.

J. Boleslav 9.1.2013 11:46

Re: Sobotka?

Taky eurohujery nemusím, ale koho potom chcete volit? Snad ne Bobošíkovou?

M. Varadinková 9.1.2013 12:14

Re: Sobotka?

Kdybyste uvažoval racionálně a nezaujatě, tak byste zjistil, že Bobo je jediná rozumná alternativa.

že pořád někam kandiduje? A kdo z politiků ne?

Že kandidovala za komouše na prezidenta? Dělala to jen proto, aby zabránila zvolení Švejnara. A to bylo jedině dobře, že nebyl zvolen. On tehdy o komoušské hlasy žadonil, protože je nezbytně potřeboval. Spolu se socanskými a pravdoláskovými by mu to stačilo ke zvolení.

Bobo naopak nemohla být zvolena vůbec, na to jí pouhé  hlasy komoušů nestačily. Takže vinit ji kvůli tomu z kariérismu je nesmysl. Ona předem musela vědět, že to nevyhraje.

J. Boleslav 9.1.2013 12:40

Re: Sobotka?

Po přečtení celostránkového rozhovoru s ní jsem se pouze znovu ujistil, že je pro mně naprosto nevolitelná. Jen jedna z perel: je sice pravičačka, ale raději by jmenovala levcovou vládu. Levice je totiž taková čitelnější. A takových perel v tom rozhovoru bylo nesčítaně.

P. Khail 9.1.2013 14:09

Re: Sobotka?

Tak se mi zdá, že mnozí z diskutujících neviděli (nebo zapomněli) na záběry svazačky bobo (tehdy se asi jmenovala jinak) předávající zdravici vysokému funkcionáři KSČ na jakémsi sjezdu nebo konferenci. Podle mne je účelovost její motivace podobná jako u p. Fišera. Kdyby přišli Asiaté, nechají si přeoperovat oční víčka.

J. Boleslav 9.1.2013 15:15

Re: Sobotka?

Mně stačil rozhovor s ní. Tolik perel na jedné stránce jsem už dávno nečetl.

Z. Švrček 9.1.2013 10:37

Áda to řekl dobře

Zde odkaz na předabovaný kousek notoricky unámého filmu, kde Adolf velmi dobře odhadl úroveň kandidátů:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8RWc40XRRms

J. Boleslav 9.1.2013 15:14

Re: Áda to řekl dobře

Už to tady šlo. Velmi se mně líbí.

F. Eliáš 9.1.2013 9:31

Kdysi jsem myslel,

že by nejdemokratičtější bylo vylosovat prezidenta ze všech nedementních a daně platících občanů naší země. Při představě, že by se mohl prezidentem stát člověk s názory paní Fišerové je jasné, že bychom měli ustavit monarchii a dát na trůn člověka, který nám bude vládnout  z boží vůle.

P. Čech 9.1.2013 9:50

Re: Kdysi jsem myslel,

Nejdemokratičtější je volit prezidenta přímo. Ovšem svobodně. Demokracie totiž bez svobody býti nemůže. Současná právní úprava však takovouto svobodnou volbu vylučuje. Při svobodném volebním systéímu totiž není možno vylučovat kandidáty na základě nějakých předem stanovených podmínek. Každému kandidátovi, ať je navržen kýmkoliv, musí být umožněno kandidovat. Síto prvního kola je totiž neúprosné a vybere vždy dva nejlepší. Nesmí zde ovšem být síto předvolební, které vylučuje mnohdy také ty nejlepší, kteří by v prvním kole mohli uspět. Odvolávat se na technickou stránku věci (teoreticky velké množství ev. kandidátů) je v současné době nesmyslné a kontraproduktivní. Do druhého kola projdou vždy jen dva kandidáti, byť by jich v kole prvním kandidovalo třeba dvě stě. Jsem přesvědčen, že více než 200 uchazečů o prezidentský úřad by určitě nebylo.Pouze takový systém přímé volby, kdy nikdo a nic neomezuje jakkoliv svobodu občanů kandidovat lze označit jako svobodná volba. V současné situaci to vypadá, že by takto nekandidovalo více než 25 kandidátů. Ptám se, jaká je technická překážka v případě, že bude pro první kolo vytištěno nikoliv devět, ale 25 kandidátních listin. Navíc se ptám na nutnost, proč pro první kolo nemůže být jedna kandidátní listina se všemi kandidáty, v níž se zakroužkováním či zaškrtnutím označí ten, kterého chci volit?A nakonec se ptám na zásadní věc. Proč do jakýchkoliv voleb musí vždy někdo či něco zasahovat tím, že diktuje jak a nebo dokonce koho volit? Svobodná volba je přece zcela jednoduchá.

V. Mlich 9.1.2013 11:14

Volební lístky

I teď stačilo dát jeden papírek, na kterém by se kroužkovalo. Mohlo se spotřebovat 9x méně papíru a na takový lístek se z obou stran vleze v pohodě nejméně 50 jmen, na 9 lístcích by to bylo i 5 set kandidátů. Takže opravdu žádný technický problém. Doufám, že to při revizi zákona, kterou jistě ústavní soud nařídí, bude zohledněno.

E. Pavel 9.1.2013 16:41

Re: Kdysi jsem myslel,

Souhlas, taky jsem tu několikrát psal - stanovit jednoznačná kritéria (naco musí kandidáta podporovat x poslanců, y senátorů nebo zzzz občanů). Např. věk nad 40 let, čistý trestní rejstřík a já bych byl proto, aby kandidát na prezidenta nebyl, ani v minulosti, členem KSČ(M). Ano, do prvního kola by se přihlásilo víc exotů, leč domnívám se, že lidi by volili stejně zhruba ty samé lidi. Jediný, kdo by asi nebyl rád by byli členové volebních komisí, měli by se spočítáním více práce. :-)

P. Čech 9.1.2013 8:57

Jak to vidím já.

Hovořím zde o svém názoru. Samozřejmě může mít kde kdo názor jiný. Po historických, ale i současných zkušenostech nemá morální právo být prezidentem, ale ani kandidátem na prezidenta žádný současný, ale ani "bývalý" komunista. A tak vypadávají soudruzi Fischer a Zeman.Po zkušenostech s politickými stranami a jejich mocí nad občany, danou jim ústavou, nemohu volit žádného kandidáta, za nímž jakkoliv stojí nějaká politická strana. Tak opět vypadávají pánové a dámy Sobotka, Dientsbier, Schwarcemberk (škoda jinak bych jej možná i volil),Bobošíková a Roithová. Zbývají paní Fischerová a pan Franc. A jsem tam, kde jsem nechtěl být. Pokud budu volit, musím volit menší zlo, nikoliv lepší dobro. Prezident totiž musí být velmi silná osobnost, která se nebojí používat svou jedinou pravomoc, která za něco stojí. Pravomoc podle čl. 62, odst.a ústavy. Pravomoc jmenovat a odvolávat předsedu a další členy vlády podle vlastního uvážení a nenechat si do toho kecat politické strany. Ústava totiž neříká, že kohokoliv takového jmenuje na návrh nějaké politické strany. Odvolávání se zde na tradice není na místě, poněvadž tato tradice byla našemu státu v ž d y  ke škodě. Podle dosavadních informací ani paní Fischerová, ani pan Franc takovouto silnou osobností nejsou. A opět mám dilema, volit či nevolit?

Z. Rychlý 9.1.2013 11:14

Re: Jak to vidím já.

No to máte blbý. A přitom pro víc přímé demokracie tu už žádný prostor není ! Jo přímá demokracie má své meze - jako příklad: dětem ve školce bych volbu ředitelky nesvěřoval.

P. Čech 9.1.2013 12:26

Re: Jak to vidím já.

Pane Rychlý, ale tady nejde vůbec o víc či méně přímé demokracie. Tady jde o svobodu voleb. Pokud mají být volby zcela svobodné a to by neměl být téměř žádný problém, jedinými dvěma omezeními občanů před volbami by mohl být jejich věk a občanství. Víc nic. Každý občan ČR ve věku 40 let má právo být volen za prezidenta. Žádný občan není více než občan jiný. Žádný podpis senátora či poslance (rozuměj jednoho) není ničím více než podpis jednoho občana. Vyžadovat na kandidátní listině nějaké podpisy není ničím jiným než nesvobodou voleb.Jako příklad, děti ve školce nemají volební právo. Každý občan, který dosáhl požadovaného věku a který je svéprávný má právo volit kohokoliv, tedy i prezidenta.

J. Boleslav 9.1.2013 8:52

Jen drobné doplnění

Věci vidím podobně. Avšak z autorových favoritů je pro mně Zeman absolutně nevolitelný, při pohledu na něj je mně fyzicky zle. Je to arogantní hulvát, ožrala a narcis, děkuji, nechci. Na knížeti mně vadí jeho věk, špatná artikulce a hlavně eurohujerství. Takže v 1. kole mně z těchto 3 zbývá pouze Sobotka jako jasná volba.

T. Kočí 9.1.2013 9:13

Re: Jen drobné doplnění

Víceméně jsem se dohrabal k stejnému kandidátovi.

J. Boleslav 9.1.2013 11:44

Re: Jen drobné doplnění

Obávám se, že nás takových bude velmi málo. Co ve 2. kole, pokud to bude Zeman x Fischer, skutečně nevím. Asi zůstanu doma.

E. Pavel 9.1.2013 16:46

Re: Jen drobné doplnění

V 1. kole budu také volit P. Sobotku, bohužel ale spíš proto, že mi ze všech kandidátů vadí nejmíň. A pokud do 2. kola postoupí pánové Zeman a Fischer, odevzdám neplatný hlas, třebas si tím nijak nepomůžu.

M. Hatlák 9.1.2013 8:18

Ale

Do nedávna, přesněji do 1.1.2013 jsem bral volbu presidenta jako nejlepší loňský a letošní kabaret a presidenta jen jako v této zemi téměř neškodnou figurku. S nadsázkou jsem říkal, že pokod vůbec má cenu jít volit (protože ve skutečnosti už bylo zvoleno medii => Fischer a Zeman), bude to Janička BoBo. Je to docela šik ženská, sice ambiciozní, ale alespoň by na rozdíl od těch dědků bylo na co se podívat. Velký Václav mně ale přesvědčil, že je to trochu jinak, byť amnestie asi byla kromě jiného i slušná zlomyslnost, že do téhle země může prezident zasahovat víc než jsem si myslel. Prostředky na to má, jen je najít a využít. Nicméně zase jsem na začátku a zase nevím "Koho volit?".

Ale ta BoBo je alespoň šik ženská. A jak by se to líbilo EU že máme prezidentku. 

(pro ty méně chápavé: prosím dělám si tak trochu legraci)

I. Fencl 9.1.2013 6:46

Koho?

Koho volit?

Mám docela rád monarchisty a vážím si šlechty. Pokud bychom byli královstvím (byť ne královstvím u moře jako v Zimní pohádce v Shakespearovi), a pokud by se na Karla S. dostalo přirozenou cestou (ano, já vím, vlastně by se dostalo na jistého Zvonimíra), tak bych držel krok a neřekl ani obuvník, ale volíme prezidenta, tak proč bych měl, dejme tomu, volit muže, který do politiky pronikl hlavně díky svému rodokmenu, o který se nijak nezasloužil?

Hraběte uznávám jako gentlemana, jako spoluhráče při golfu, dejme tomu, ale stejně jako Václav Klaus ho těžko mohu chápat jako životem otlučeného politika. To, že „je nejbohatší, takže nekorumpovatelný", není fér argument. Ať Kníže spravuje své zámky a četné pozemky, ať si jen uchová onu „dobrou náladu“, kterou by prý dal za úkol v prvním prezidentském projevu, ale měl by si raději uvědomit, že normální lidé nemají žádné výhody rodu a krve a pocit bezpečí si někteří možná zvládnou vsugerovat, to je pravda, ale létat nestačí. Na rozdíl od knížete Karla stojíme ve většině na zemi, a to denně, a je mi docela sympatický, ale...

Ale budu samozřejmě volit Miloše Zemana a Katku.

P. Khail 9.1.2013 14:18

Re: Koho?

Pan Schw. se sice nechal lékařsky prohlédnout ale ve včerejší debatě kandidátů v MfD mu musel jeho soused každou otázku přetlumočit, zřejmě špatně slyší. Měl bych docela obavu aby nepřeslechl něco důležitého, případně mu to někdo nepřeříkal s jiným významem. Nakonec i v současné "amnestijní" kauze o ničem nevěděl, že to premiér podepsal mu zřejmě nevadí ale už ví, že by to měli zaplatit všichni dańoví poplatníci prostřednictvím státu, na vlastní odpovědnost zřejně zapomněl.

J. Boleslav 9.1.2013 16:45

Re: Koho?

Už jsem se jednou ptal, Vy máte 2 hlasy? A Katka je kdo?

P. Khail 9.1.2013 17:48

Re: Koho?

Sice se neptáte mne ale zkusím odpovědět, p. Fencl má asi na mysli Zemanovu dceru která otce mediálně podpořila v jeho kandidatuře.

O. Musil 9.1.2013 6:34

Zemanův vztah k EU

Pane Haasi, měl jsem dojem, že Váš kandidát byl Ladislav Jakl. Chápu, že musíte být zklamán tím, že nekandiduje a nemůžete mezi ostatními nalézt jemu rovného.

Ale nechtěl jsem být ironický. Jde mi o vztah k EU. Miloš Zeman je podle vlastních slov eurofederalista, chce daleko širší integraci, jednoho ministra zahraničí atd. To si nevymýšlím, sám to říkal v rozhlasové debatě.

Karel Schwarzenberg je eurorealista. Jak poznamenal, kapitál je provázaný, firmy mají zahraniční vlastníky, je obtížné a nejspíše ani nemá smysl snažit se izolovat. 

Už proto je pro mě Zeman nepřijatelný.

Jen se bojím, že budu mít ve druhém kole na výběr důchodce z Vysočiny nebo úřednička. Minimálně komerční TV už tak rozhodly a do debat ani nikoho dalšího nezvou, pokud vím.