23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Koalice měla počkat na výsledky šetření

24.3.2016

O konání zvláštní schůze Sněmovny, jež byla svolána na žádost poslanců TOP 09 a ODS s programem Babišovo Čapí hnízdo, jsou namístě důvodné pochybnosti.

Názory běžných občanů, toto adjektivum je snad pro pana prezidenta přijatelné, na tuto záležitost, pokud je zajímá, se liší podle míry informací, jež čerpají z médií, i podle míry sympatií či antipatií vůči Babišovi.

Podle toho mohou mít i různé názory na svolání této schůze, kterou pravicová opozice, jež vyvolává mediální aféru v této věci, chce využít ve svém tlaku proti celé vládě Bohuslava Sobotky. Osobně si nemyslím, že většina občanů tuto záležitost považuje za středobod současné české politiky, za který ji nyní vydává Miroslav Kalousek a jeho TOP 09 a s ním v této věci spřízněná ODS.

Věc má vedle svého konkrétního významu i obecnější rozměr z hlediska politické a parlamentní kultury. Babiš a jeho hnutí ANO jsou součástí koalice, jež tvoří vládu. Elementární koaliční solidarita vyžaduje, aby všechny významné otázky se nejprve projednávaly uvnitř koalice a ne aby se možné rozpory přetřásaly mediálně.

Poměrně vysoká důvěryhodnost vlády garantuje zemi stabilitu a to je v současné migrační krizi vysoká hodnota. Koalice by se proto neměla účastnit falešné hry pravicové opozice. Údajný boj za poctivost v politice, který pravicová opozice deklaruje, je účelný manévr, na který by koalice neměla přistupovat.

Postup KDU-ČSL, jež předem ohlásila, že schválí program zvláštní schůze, je proto pochybný. Rozhodnutí ČSSD, že program schůze podpoří, proto považuji za politickou chybu, která soc. dem. nikterak neprospěje a zejména oslabí vládu.

I kdyby nebyl schválen program zvláštní schůze, politická diskuse o věci proběhne, protože představitelé klubů TOP 09 a ODS mají právo přednostního vystoupení, kdy mohou vyložit všechny své argumenty. Z hlediska parlamentní kultury, jež vyžaduje, aby opozice měla možnost ve Sněmovně vystoupit se svými stanovisky a návrhy, je toto zcela dostatečné.

Parlamentní kultura vyžaduje, aby čas sněmovního jednání byl účelně využíván především pro projednávání vládních návrhů zákonů, i když nechci snižovat význam dalších činností komory, třeba kontrolní atd.

Zvláštní schůze se vymyká z normálního chodu Sněmovny. Neměla by být proto častým jevem, protože to je pro veřejnost zneklidňující signál, že něco v parlamentním provozu není v pořádku. Politická agenda je však složitá a často se u nás vymyká z toho, co lze považovat za normální poměry.

Pro koaliční strany by mělo být rozhodující, že se věcí zabývá česká policie i OLAF, a proto by měly vyčkat na výsledky jejich vyšetření. Teprve na jejich základě potom by měly vyvodit závěry pro další fungování vlády a koalice, pokud uvedená vyšetřování k tomu dají podněty.

Autor, bývalý poslanec ČSSD, je ústavní právník

Právo, 22.3.2016