20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
benon 27.8.2007 9:55

bohatství jako nutnost vstupu do politiky??

v diskusi zde bylo zmíněno bohatství pana ministra.Je trapné,že se tak zdůrazňuje.Ano pan K.S. je boháč a majetky má v Rakousku.Nevím,zda ho můžeme považovat za stoprocentně českého šlechtice,když většina jeho kapitálu a majetku je jinde,rovněž to jméno je spíše německé,či rakouské.A tvrdit,že jen bohatý člověk může do politiky,je smutné.

Marie 27.8.2007 15:33

Re: bohatství jako nutnost vstupu do politiky??

domnívám se, že je to naprosto logické,neboť co může nabídnout státu a tedy  společnosti politik - že pro ni učiní dobrého - když nedokázal učinit nic dobrého sám pro sebe - ? myslím si, v politice by měli být lidé  - spíše - že do politiky by měli jít lidé, kteří již sami pro sebe něco dokázali a pak teprve mohou být zárukou, že dokáží něco udělat a tedy obohatit společnost - tedy stát. můj otec říkal  :" do politiky by měli jít lidé - vzdělaní, aby to uměli, -  bohatí, aby nekradli - a vysoce morální, aby nebyli vydíratelní.......,

Jeseter 31.8.2007 17:11

Re: Re: bohatství jako nutnost vstupu do politiky??

Chcete rici, ze bohati nekradou, nebo se nesnazi obohatit vice?:-D. A tak pan Š. všechno ziskal svoji vlastni genialitou ? ŽÁDNÉ DĚDICTVI ? :-D:-D:-D>-

EW 26.8.2007 23:04

Nojo, Jeho Jasnost...

Jen se z pana knizete nepotento. Vzpominam si, ze se mne v letech 90 ptali Rakusani, jsetli u nas nemame schopne lidi, ze si Havel musel jako kanclere vzit zrovna Schwarzenberga...ze to vypada dost divne.

ceskej Honza 26.8.2007 20:36

pane Litos neprátel se nelekejte na blbce nehledte

samozrejme ze by pan Schwarzenberg byl ideálním PANEM presidentem. Jenomze ti praví cesi mu budou vycítat málo cesství. S primitivismem ceských politiku se musí pocítat jako s faktem, takze panu ministrovi mnoho sancí nedávám. Skoda.

Jakub S. 25.8.2007 23:11

Schwcanberg - to ses hodně zapotil, co? A to jsi tak neschopný nebo to má býž vtipné?

A naschvál - jak myslíš, že to působí? Chudáčku upocená, nevzdělaná, zakomplexovaná, zavilá.

Miron T 25.8.2007 18:24

NAPROSTO SOUHLASIM S AUTOREM.

Prakticky doslova souhlasím, včetně toho, že jsem si od začátku myslel, že Karel Schwarzenberg bude dobrý ministr zahraničí. (Nepíšu titul jenak proto, že tituly byly u nás zrušeny už za Masaryka a hlavně proto, že skutečná osobnost tituly nepotřebuje, zatímco slabé osobnosti stejně nepomohou).

Moc rád bych měl KS za presidenta.

Čím to asi je, že ačkoli je tak jednoznačná rekakce na jinak velice "rozhádaném" diskusním fóru, zatím s touto myšlenkou seriózně nikdo "mocnější" nepřišel? Naše jednotná reakce bohužel asi moc nepomůže.

Z některých věcí je mi nějak smutno.

Marie 25.8.2007 12:17

kníže ...

"

On si totiž nemusí přehnanou diplomatickou servilitou budovat v Evropě a ve světě kontakty, on je má. On si nemusí politickými intrikami a zákulisními boji budovat zadní vrátka pro případ pádu na ústa, on i po ztrátě postu vysokého státního úředníka nadále zůstane velmi bohatým knížetem ze Schwarzenbergu, který se po odchodu z vysoké politiky nebude muset doprošovat o nějaký post externího poradce, advokátního koncipienta nebo dokonce asistenta poslance jako jeden z jeho předchůdců. A on to ví, a může si tak dovolit být charakterní a loajální a může si také dovolit jeden z naprosto nedostatkových a luxusních projevů naší vrcholové politiky, totiž morálku" - napsal jste to velice dobře, děkuji Vám - stejným způsobem popisoval můj táta, jak má "vypadat" ten  - kdo se hotoví vstoupit do politiky -  :" musí být vzdělaný(aby to uměl), - bohatý(aby nekradl) - a vysoce morální(aby byl vzorem), ještě jednou děkuji..

P.F. 24.8.2007 22:35

Kníže, nebo prezident?

S AUTOREM ČLÁNKU NELZE JINAK, NEŽ SOUHLASIT.

STK 24.8.2007 21:49

Kníže, za kterého se nemusím stydět!

Karel Schwarcenberg (a s ním i jiní šlechtici)  mi svým jednáním dokázal, že být šlechticem je závazek. Úděl, chcete-li. To, že je to nejspíš člověk vzdělaný a s rozhledem mu nikterak nebrání v tom, aby nazýval problémy jednoduše a správnými názvy. Něco takového jsem už neslyšel dost dlouho.

Líbil by se mi na Hradě, moc by se mi líbil, ale je málo pravděpodobné, že by se tam volbou našich zákonodárců dostal. Právě proto, že stále odmítá tančit rituální politické a mediální tanečky, problému evidentně rozumí  a ve výsledku jej vždy pojmenuje správně a jednoduše. To je pro politiky naprosto smrtící kombinace. 

Všimněte si, že i Václav Havel byl nenáviděn nejvíc v okamžicích, kdy vyřkl nějaký jednoduchý, pravděpodobný soud.

Inu platí staré přísloví: Pro pravdu se lidé nejčastěji hněvali...

Yesir 24.8.2007 21:11

Prezident nebo král

Osobně jsem držel KS palce od začátku a ¨že bude dobrý to asi odhadl dobře i VK a chtěl se ho zbavit. Což pro změnu neodhadl a nepodařilo se mu. Položte si ale otázku. Proč ho teď tolik lidí chválí ? Že upozornil, že stávkující placení sedláci jsou magoři ? Je to efektní, ale zase tak moc to neřeší. Já si myslím, že kdekdo je teď pro knížete na hradě, protože se mu nelíbí naše politika. Jenže, aby se něco změnilo musel by být KS ne prezident, ale král. Pak udělt např. 71 člený parlament............

marie 24.8.2007 22:09

Re: Prezident nebo král

a myslím si, že by to BYL KRÁL, je to škoda...že to nejde... třeba někdy.

CD 24.8.2007 21:08

Zajimave :-)

Za par let, co ctu NP, je tohle prvni diskuze, ve ktere ma 118 diskuteru stejny nazor. Jediny, ktery tu oponuje, je Prestigo a to je Slovak.

Richard III. 24.8.2007 21:07

Nic proti knížeti, ale ...

Nač hledat kandidáta, když na Hradě je nesporně velmi schopný a kvalifikovaný člověk, kterého tam akceptuje víc jak dvoutřetinová většina občanů?

A proč autor opomíjí nynějšího prezidenta pokud jde o jeho "viditelnost" v cizině? Dostal snad některý jiný český prezident pozvání k vystoupení na fóru, které pořádá OSN? Kromě Klause nevím o jiném. Pokud vystupili na půdě OSN tak v jen přímé souvislosti se svou funkcí.

jiří s 24.8.2007 21:21

Re: Nic proti knížeti, ale ...

Jiný český prezident byl pouze Václav Havel. Nevím, jestli mluvil přímo na fóru pořádaném OSN, ale na řadě velmi prestižních míst mluvil, např. mluvil ke Kongresu USA přímo v jeho zasedací síni - takových neobčanů USA bylo jistě velmi málo. Samozřejmě že V. Havlovi nahrávala situace, stal se symbolem a podobného postavení nemůže jeho nástupce dosáhnout. (Alespoň doufám, že už nebudeme prožívat další pád totalitního režimu a předchozí život v něm.) Mám silný dojem, že toto symbolické postavení a z něj plynoucí celosvětovou slávu V. Klaus V. Havlovi závidí.

jiří s 24.8.2007 21:48

Re: Nic proti knížeti, ale ...

Zapomněl jsem se vyjádřit k vaší poslední větě: Vy myslíte, že V. Klaus byl k vystoupení pozván bez ohledu na svou funkci? Jako titulární profesor ekonomie na provinční univerzitě, který za posledních více než 10 let nepublikoval jedinou vědeckou práci ze svého oboru? Publikoval velké množství dobře napsané politické publicistiky s argumentací často využívající vědecké poznatky, ale to není věda hodná profesora. Václav Klaus je od roku 1990 politik a tak ho svět vnímá.

Boris 24.8.2007 19:09

Prezident

Souhlas,

je to nejvhodnější kandidát. Ale taková Madelein Albrightová by také byla velmi výborným prezidentem.

Bohužel ale ani jeden z nich nebude našimi plebejskými poslanci zvolen.

Jak říká Miroslav Macek: Ach jo!

Boris

PetrH 24.8.2007 20:51

Re: Prezident

Allbrightová, to by se AndyOchs a ostatní místní židobijci pošetili;-D;-D;-D

jiří s 24.8.2007 21:32

Re: Prezident

Nesouhlasím. My ji sice oslavujeme jako rodačku, která udělala ohromnou kariéru v zahraničí a my u ní měli jistou protekci, ale zbytek světa je vůči ní podstatně kritičtější. Její nediplomaticky emotivní zásahy do Kosova situaci neuklidnily, spíš zhoršili (považuji srbské vrahouny za stejně špatné jako vrahouny albánské, odnesli to mírumilovná část obou etnik).

Jeseter 31.8.2007 17:19

Re: Prezident

Tak osoba ktera kritizuje svoji rodnou zem(cikanska otazka-v zivote vedle nebo s nimi nezila) a neumi kritizovat nespravnosti v Americe, za presidenta CR ?Rv

benon 24.8.2007 19:08

dnes kníže

s tím titulem je to tak,že opravdu ho má možná v Rakousku,ale tady je to normální člověk a jen milovník starých dob ho může titulovat KNÍŽE.Dnes se vrátí knížata a hrabata,a zítra bude běžné oslovení PÁN VELKOMOŽNÝ..,nebo VAŠE MILOSTI.

Marie 24.8.2007 19:44

Re: dnes kníže

a co oslovení :"soudruhu", to Vám nevadí - dnes to začne pouhým oslovením a zítra tu budeme mít opět domáhání se "historické nadřazenosti zespolečenštěného majetku" a jeho totalitní prosazování a následně zatýkání a koncentráky, to by Vám nevadilo ?

jiří s 24.8.2007 19:52

Re: dnes kníže

Šlechtické tituly byly v Rakousku zrušeny záhy po vzniku republiky, podobně jako v Československu. Jinak to řešilo Německo (Výmarská republika), které zrušilo šlechtictví, ale umožnilo z bývalého titulu udělat součást příjmení. Považuji to za lepší řešení, které ruší výhody, ale respektuje historickou paměť.

Mimochodem, kníže se zásadně neoslovoval pán velkomožný nebo Milosti (oslovení biskupa), ale Jasnosti.

Marie 24.8.2007 20:10

Re: Re: dnes kníže

"pán velkomožný"  toto oslovení se užívalo na Slovensku..

jiří s 24.8.2007 20:15

Re: Re: Re: dnes kníže

Vím. Ale myslím, že to bylo takové obecné veleuctivé oslovení, něco jako vysoce vážený pane, které nemělo přesně stanovená pravidla používání. Nebo ano?

Historik 24.8.2007 19:52

Re: dnes kníže

Šlechtické tituly a řády byly zrušeny v roce 1920 zákonem prezidenta Masaryka. Jestliže někdo tituluje Schwarzenberga jako kníže, tak porušuje zákony, protože naše právo nic takového nezná.

Marie 24.8.2007 20:08

Re: Re: dnes kníže

žádný zákon mě nemůže zakázat - kohokoliv "oslovovat" jakkoliv, pokud se nedopouštím urážky, toho dotyčného -  chce to čas od času se podívat - o čem-že hovoří Listina lidských práv a základních svobod....

jiří s 24.8.2007 20:11

Re: Re: dnes kníže

1) Nebylo to v roce 1920, ale v roce 1918 (zákon. č. 61/1918 Sb. z 10. 12. 1918).

2) Nebyl to zákon prezidenta Masaryka (prezidenti Československa zákony přece nevydávali, ostatně TGM přijel do Prahy až 21. 12. 1918), ale zákon Národního výboru (podepsáni Dr. Karel Kramář, monarchista doufající v obnovu samostatného českého království :-P, a A. Švehla).

Promiňte osobní dotaz, čeho jste historik?

marie 24.8.2007 20:37

Re: Re: Re: dnes kníže

máte to přesně :" zákon 61/1918 Sb.ze dne 10.prosince 1918" a čeho že je pán historikem, no to asi netuší ani on sám, ať už je pán historikem čehokoliv, tak konkrétně o tomto zákonu nic netušil, ovšem ještě jednou opakuji, tento zákon mě nezakazuje někoho oslovovat jeho šlechtickým titulem, ten pouze zakazuje šlechtici, ten zákon "používat"...a to je poněkud rozdíl...

jiří s 24.8.2007 21:05

Re: Re: Re: Re: dnes kníže

A to ministr a senátor Schwarzenberg přesně dodržuje. :-D