19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Klouzavý mandát – není to zbytečnost?

Zavedení klouzavého mandátu obsahuje novela ústavy, kterou v pátek 18. června těsně schválila dolní komora Parlamentu ČR. Novela ústavy byla schválena hlasy poslanců a poslankyň z hnutí ANO, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, STAN a TOP 09.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Müller 27.6.2021 15:42

Čeští ústavní neumětelové po 32 letech pozdě, málo a aušus. Dobrovolný klouzavý mandát znamená, že to zůstane stará dobrá bažina.

Slováci stručně, jasně, jedna věta v ústavě už v roce 1993. “Ak bol poslanec vymenovaný za člena vlády Slovenskej republiky, jeho mandát poslanca počas výkonu tejto funkcie nezaniká, iba sa neuplatňuje.” Prezident jmenuje poslance za člena vlády a ve stejný moment už nesmí vykonávat mandát poslance.

Sice mají daleko do Švýcarského systému, ale Slováci už v roce 1992 si napsali a schválili mnohem vyspělejší ústavu než Češi a postupně ji zlepšují.

Z. Müller 27.6.2021 15:32

Jedná se o princip. Člen dané exekutivy má být pouze člen dané exekutivy. Z důvodu separace pravomocí, kontroly a odvolání. Hlasovat pro sebe, svoje návrhy a vyjádřovat důvěru sám sobě je konflikt zájmů, znak diktatury.

Platí to pro prezidenta. Má to platit pro všechny další členy exekutivy. Členy vlády, členy rady kraje, rady města, rady obce, včetně hejtmanů, primátorů a starostů.

T. Menyhért 24.6.2021 8:41

Na Slovensku kĺzavý mandát máme a nespôsobuje žiadne evidovateľné problémy. Táto zmena ústavy nijako neovplyvňuje blížiace sa voľby, nehovoriac o tom, že keďže prešla ústavnou väčšinou v oboch komorách parlamentu, tak bola na nej širšia politická zhoda. Určite je oveľa väčším problémom to, že ste zmenili volebný zákon až po vyhlásení termínu volieb. Zmena ktorú ste vykonali úplne maže zmysel volebného prahu. Teoreticky umožňuje, aby 200 poslancov bolo členmi 200 politických strán. ;-D

J. Jurax 23.6.2021 12:35

Rozhodně není smysluplné, pakliže tatáž postava stojí současně jednou nohou v poli moci výkonné (post ministra) a druhou setrvává v sektoru moci zákonodárné (funkce poslance) - psáno v článku.

A proto by ministr neměl vůbec být poslancem. Ani klouzavě.

J. Nevrkla 23.6.2021 8:55

Klaus měl zůstat v politice, jeho odchodu je velká škoda.

F. Navrátil 23.6.2021 8:15

Problémem není klouzavý mandát, problémem jsou stranické kandidátky. Tam je na předních místech pár politiků, kteří se pak mohou stát ministry a zbytek jsou šedivé stranické myši, které mají tu přednost, že bez rozmyslu a poslušně zvedají pracku podle pokynu vedoucího stranického klubu.

P. Milan 23.6.2021 9:16

Následek poměrného volebního systému.

M. Kanda 23.6.2021 7:26

Vzdát se poslaneckého mandátu ve prospěch náhradníka mohou ministři už nyní. Pro ministry, kteří plánují setrvání ve funkci po celé volební období se tak nic nemění.

Změna je šitá na míru pouze těm, kteří se chtějí co nejrychleji napakovat i za cenu afér, které je nakonec vyhodí ze sedla. No a místo uličky hanby jim pak zákon o klouzavém mandátu umožní návrat do Sněmovny. Jsme si jistí, že chceme právě toto?

J. Jurax 23.6.2021 12:36

No, za sebe pravím, že tohle nechci.