25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Klimatici všech zemí, nespojujte se!

Je potěšením polemizovat s názorem, s nímž nesouhlasím nebo ne zcela. Ale je otrava polemizovat s názorem, jenž je snůškou nepravd. Přesto se do toho pustím a zkusím se při tom i trošku bavit. Tedy bavit s autorkou Michaelou Pixovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 11.2.2021 13:59

Ale aspoň se Vám tím mrazivým únorem a neúrodou fíků zlepší kvalita života.

;-)

J. Kalina 11.2.2021 18:02

venku je taková zima jaká tam právě je. Já jsem psal, že by bylo blbé kdyby to vydrželo do května a ne o nějaké katastrofické dneska .

Ale co, za vašeho mládí, to bylo prd! To za MÉHO MLÁDÍ, to byly panečku zimy!!!

prosím chytráky co umějí trošku uvažovat, aby nereagovali poznámkou, že se jedná pravděpodobně o tytéž zimy. já jsem si to jenom nemohl odpustit.

V. Povolný 11.2.2021 11:12

Fejky jsou vyhrazeny pouze odpůrcům. Progresivisté a klimaaktivisté fejky zásadně neprodukují. Oni totiž ovládají umění, jak vše správně zdůvodnit za použití patřičných slov a frází. To je důležitá dovednost, pak vám projde i úplná blbost. A když už to jinak nejde, tak se nesouhlasný projev zakáže a jeho nositel se vyhodí z práce. Tohle umění právě přivedli v USA k naprosté dokonalosti. Aspoň, že už nemáme gulagy, ale kdoví ...

P. Sura 11.2.2021 11:11

A přitom je to tak prosté.... 7xvíc lidí má 7x větší spotřebu VŠEHO - vody, masa, obilí, železa plastů i mobilů. 7x větší poptávku všeho se průmysl snaží vykrýt 7x vyšší produkcí VŠEHO. Na to se spotřebovává 7x víc energií a surovin a vyniká 7x víc škodlivin a exhalací.

Nevím, kdo přišel s teoriemi, že Země uživí 10 miliard homo-sarančat, ale právo na omyl má každý - Galileo taky sliboval že pohne zeměkoulí, když mu dají pevný bod.

Považoval bych za účelné, kdyby všichni tihle klimabubuaktivisti přišli s nápadem, jak lidskými postupy a prostředky (tedy bez genocidy, násilné sterilizace, válek a umělých pandemií z Číny) zredukovat populaci na polovinu současného stavu. Tím by se snížila poptávka i spotřeba VŠEHO a tím i produkce toho (škodlivin), co sice škodí, ale nevíme jestli víc nebo míň než vesmír sám. Klimaalarmisti by se mohli rozjet po světě s osvětou, jak přesvětčit rozvojové národy, že není nutné se přemnožovat jen proto, že jim to ostatní umožňují. Podotýkám, že 1 prezervativ stojí podstatně méně než přestavba energetické soustavy na vítr, slunce a baterky z Číny..... Klimaaktivisti už se houfně dál množit nechystají a nic než mistrovat ostatní taky neumí. V osvětě by se konečně mohli najít a realizovat.

P. Rada 11.2.2021 11:28

Zkuste pro účelnost alespon nějakého "klimaaktivistu" a jeho výroky konkretizovat.

Sám zřejmě nevěříte bludu, že početnější lidstvo s navíc rostoucí měrnou spotřebou planeta dlouhodobě uživí. Už před půlsotletím o tom pochybovali signatáři Ř.K. a dodnes se ukazuje že v mnohém odůvodněně i když v něčem změny technologičnosti vedly k posuvům:

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

Jestli-pak sám tušíte, kdy naposled byla česká země potravinově zcela soběstačná? Napovím:

https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-michal-hejcman-cely-zaznam.V200825_140257_idnestv_krr

Pokud jde jen o to "množení" tak se ukazuje, že na průměrnou natalitu má větší vliv než antikoncepce velikost celkové spotřebovávané energie. Zřejmě pro tyto biofyzikální principy kdy je natalita nepřímo úměrná spotřebě enerie i celý tzv. rozvinutý lidský svět populačně stagnuje. To přesto, že věk dožití ještě roste. Viz metabolicá teorie biologie.

P. Moravčík 11.2.2021 12:21

Na Vás by sa asi platil jedine postup, ktorý naznačil sudca Thatcher na polepšenie otca Huckleberryho Finna - usúdil, že by mu mohla pomôcť brokovnica, o inom spôsobe vraj nevie;-D. Vy ten rozum nedostanete a nedostanete. Nie ste v znamení Barana?

L. Novák 11.2.2021 19:10

"Rada" je ukázkou elementární blbosti. Naložit do lihu nebo formalínu a ukazovat studentům-medikům i s jeho "sebranými bláboly" na NP.

:-)

Z. Lapil 11.2.2021 12:53

Kdy byla naše země potravinově naposledy soběstačná, to opravdu nevím, ale jsem ochoten se vsadit, že například lidé v Zetoru umožnili zvýšit za pomoci soustruhů a rýsovacích prken produkci potravin rozhodně víc, než kdyby se dali na pěstování té nejvýnosnější pšenice.

Dělba práce organizovaná skrze trh, pokud možno svobodný, nic složitějšího v tom není.

P. Sura 11.2.2021 13:02

Pane Rado, konkretizujte si sám - viz M. Pixová blog na Aktuálně.cz. Já mám zdraví jen jedno, abych to četl znova.

J. Fráňa 11.2.2021 13:18

Potravinová soběstačnost je holý nesmysl. Přesvědčte lidi, aby jedli jen brambory a pili vodu. Bude li ČR pěstovat jen brambory, tak stačí zásobovat polovinu Evropy. Naopak, banány fakt nevypěstujeme. Regulaci lidstva bych ponechal přírodě, zrovna v těchto týdnech a měsících na tom usilovně pracuje. Chtěli jsme vyšší věk dožití a příroda má evidentně jiný názor.;-D

P. Han 11.2.2021 13:46

Ano, Římský klub publikoval spoustu katastrofických prognóz, které se neuskutečnily. Podle tehdejších předpovědí jsme měli vyčerpat např. zinek v r. 1990, ropu v r. 1992 a zemní plyn v r. 1993. v důsledku populačního růstu měly propuknout kruté hladomory, nejhorší okolo roku 1975. Teploty na Zemi se měly snížit o 6°C a přijít doba ledová. Tím se měla zvýšit hladina oceánů a zatopit pobřežní města (zajímavé, to funguje u snížení i zvýšení teplot?).

Po nějaké době často stejní vědci přišli naopak s globálním oteplováním. Inu, ochlazování ustalo a "boj proti oteplování" je řádově výnosnější než proti ochlazování, tam stačilo zasypat polární ledovce sazemi, to je proti projektům "oteplovačů" za pár šupů.

J. Pankovic 11.2.2021 19:20

No vidite, nadavate na globalni oteplovace, misto toho, aby ste jim dekoval, ze svymi merenimi zabranili nove dobe ledove:-):-):-):-):-)

P. Moravčík 11.2.2021 12:16

To bol Archimedes. Ale hlavne nečakajte, že klimabubu prídu s niečím použiteľným.

P. Sura 11.2.2021 12:44

Ó pardon, mate pravdu s tim Archimedem. Nakonec i s tim, že s ničím novým nepřijdou.;-)

Z. Lapil 11.2.2021 12:55

Nic si z toho nedělejte, já se vás chystal opravit na Newtona :-).

P. Sura 11.2.2021 13:00

Tomu přece spadlo jabko na kokos .... ?

Z. Lapil 11.2.2021 13:03

Klidně mohl stihnout obojí, von byl přes pohyb dost plodnej.

V. Kolman 11.2.2021 13:03

Nebuďte pane Suro tak skromný!

Záleží na tom, od kdy začnete počítat lidstvo. Pokud od dob Ježíše Krista z Nazaretu, tak musíte trochu přidat. Tehdy bylo na Zemi pouhých 300 milionů lidí. Dnes už je to víc, nežli 7500 milionů, čili cca 25x více!!!!!

J. Lukavsky 11.2.2021 16:45

"7xvíc lidí má 7x větší spotřebu VŠEHO"ale také 7x více vyrobí, napěstují, vymyslí.... Jsou země kde jsou hlava na hlavě (Israel, Taiwan) a žijí si dobře a země kde človíčka na dohled nevidno (Somálsko)... a hladoví. Ono to nebude jenom v počtu lidí/km2, ale o úrovni společnosti. J.L. end

P. Sura 11.2.2021 18:01

Pane Lukavský, 7x víc lidí nenapěstuje, nevyrobí ani nevymyslí 7x víc. V tom je ale ten zásadní problém. Protože 7x víc vymyslí a vyrobí národy (Israel, Taiwan), které se nemnoží, protože už dávno dostaly rozum (ty národy). A z toho co vymyslí a vyrobí nakrmí to Somálsko a další podobné, které nevyrobí nic, jen se množí .... Ostatní si už doplňte sám. Ale pravdu máte v tom, že jde o "úroveň společnosti". A jestli si myslíte, že ty národy, které dnes vyrábějí 7x víc než spotřebují to dělají na sklad, nebo propto aby škodily ostatním, tak to byste se mýlil.

L. Ing. Beneš 11.2.2021 10:16

Vždycky jsem si přál být prognostickým klimatologem. Nevím sice, jak jsou takoví specialisté honorováni, ale pro případ, že také dostávají za své nejrůznější předpovědi prémie k platu, nemusí se obávat, že by jim je někdo někdy kvůli nenaplnění předpovědi mohl odebrat. Jejich předpovědi se zařazují do informační kategorie B, tedy zprávy pravděpodobné, zatímco zprávy o sportovních výsledcích bývají v kategorii A - zprávy pravdivé.

P. Rada 11.2.2021 11:01

Nejspíše blafujete. Předpovědi klimatologů jsou totiž sice jen pravděpodobnostního charakteru ale s vyčíslitelnou pravděpodobností která přesahuje 90%. Dokáží tak popsat průměrnou teplotu na planetě za třicetileté období třeba v konci století. S výhodou jich rozumě a s nadhledem uvažující mohou využít při plánování zemědělství, lesnictví architektonickém... atd. Tragickým příklaem přezravosti ke změnám klimatu je české lesnictví které se praktickou ignorací rizik náhle během pár let propadlo s desetilmiliardových výnosů do vleklé ztrátovosti.

Výmluvnou stránkou je tedy už dnes srovnávání předešlých předpovědí s dnešní realitou. Např před 30lety vyšla prvá zpráva IPCC která k dnešku předpovídala glob oteplení 1C, růst dynamiky podnebí... a jak se ukazuje tak věrohodně v souladu s tehdy alarmisticky se jevícím scénářem.

https://www.novinky.cz/pocasi/511507-klimatolog-pred-30-lety-se-vedcum-smali-ze-prehaneji-ted-se-scenare-naplnuji.html

Zprávy zcela pravdivé ale pro předpověd budoucího nepoužitelné jsou tak akorát hlášení o přesném času. Nebo snad s takovéto jednoznačně pravdivé informace Vy vyžít dokážete?

L. Novák 11.2.2021 11:03

Přestaň žvanit blbosti, magore komunistický!

P. Rada 11.2.2021 11:30

Komunisti bezdiskusně zakazovali, dehonestovali ... - jak Vy!

P. Moravčík 11.2.2021 12:22

Tá pravdepodobnosť vydrží tak asi rok, potom sa prognóza zmení, zase s pravdepodobnosťou nad 90%. Asi ako prognózy Rímskeho klubu, na ktoré ste sa už odvolával:-P.

M. Šejna 11.2.2021 13:32

Klimatolog Hansen předpověděl oteplení o 0,7°C v letech 1987 až 2020. Trefil se úplně přesně.

Za tu dobu se ale vyskytla hromada Klausů a Kremlíků, podle kterých žádné oteplování neexistuje a je to podvod století.

:-P

J. Jurax 11.2.2021 13:41

Ano.

A teď kolik klimatologů předpovídalo jiné hodnoty a netrefili se?

M. Šejna 11.2.2021 13:52

Ostatní klimatologové začali předpovídat až o 10 let později a předpovídali většinou, o kolik se oteplí do konce 21.století.

Hansen přepověděl oteplení od roku 1987 do roku 2020, takže jeho předpověď už lze zkontrolovat. A kontrola ukázala, že Hansen měl pravdu.

Téměř všechny předpovědi na 21.století jsou v rozpětí 1,5 až 6°C. Aktuální trend oteplování je okolo 0,35°C za dekádu, takže to dělá 3,5°C za století.

J. Jurax 11.2.2021 16:28

Jistě.

Když se v nějakém oboru vysloví dost předpovědí s hodnotami v rozkmitu i stovek procent, byť aspoň trochu kvalifikovaných, zákonitě se musí nějaká předpověď aspoň přiblížit později zjištěné hodnotě onu předpověď verifikující. Nebo se přímo trefí. To je pravděpodobnost.

A teď - tomu, kdo se trefil, se dostane široké publicity, pokud se předpověď týká něčeho aktuálního a prostým rozumem uchopitelného. Celkem právem. A z té publicity vznikne dojem, že i další předpovědi dotyčného budou takhle přesné a jsou tedy předkládány jako zjevená pravda. Případně co horšího, všechny předpovědi daného oboru jsou předkládány jako zjevená pravda, zejména když se ta či ona předpovězená hodnota hodí do krámu těm či oněm. A to už je v lepším případě senzacechtivý bulvár, hodí-li se téma, v horším cílený aktivismus.

A tohle se děje s předpověďmi nejen v klimatologii.

P. Han 11.2.2021 14:01

Ano. A Hansen v r. 1988 také tvrdil, že newyorská dálnice The West Side Highway podél řeky Hudson bude v roce 2008 pod vodou. V roce 2008 tvrdil, že za pět až deset let bude Arktida v létě bez ledového příkrovu.