25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Klid v Praze

6.4.2011

Rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že loňské komunální volby (resp. předchozí změny volebních obvodů) byly v souladu s ústavou, bylo po období špatně skrývaného neklidu přijato na pražském magistrátě s jasnou úlevou. Strany, které u Ústavního soudu svou stížností prohrály, nemohou svoji prohru nijak propagačně využít, s výjimkou vyjádření respektu k instituci, jejíž překvapivá rozhodnutí v poslední době několikrát výrazně ovlivnila české politické dění (nelze však zapomínat, že stížnosti posílají do Brna právě politici). Rozdílnost názorů jednotlivých soudců v této citlivé otázce ale není pro českou právní kulturu příliš povzbuzující.

Soudní rozhodnutí však dalo právní jistotu alespoň v tomto konkrétním případě. Politici nyní mohou podle toho jednat. Z celorepublikových stranických struktur má pražská kolice podporu od ODS. Té by změna na postu pražského primátora ve prospěch TOP 09 nebo někoho ze sobotkovského křídla ČSSD uškodila i v celkových preferencích. Naproti tomu sociálním demokratům v kontextu jejich celostátní strategie pražská koalice téměř nic nepřináší, je však otázkou, zda budou mít chuť do její změny.

Pod Sobotkovým vedením a možná i s masovými demonstracemi v zádech bude nyní ČSSD útočit proti vládě. Spolupráce s ODS v hlavním městě přitom může být výhodným argumentem pro její levicové konkurenty. Nepříjemnou zprávou pro zastánce pražské koalice je i policejní obvinění vůči Karlu Březinovi, jednomu z tahounů spolupráce s ODS. Policie zamířila v tomto případě hodně vysoko a pro obě koaliční strany nebude únosné držet Březinu ve funkci náměstka v případě, že se trestní řízení posune do dalších fází.

Do problémů se navíc dostal i zastánce velké koalice ve druhém největším městě – Roman Onderka v Brně. Je to kvůli záležitosti, která je pro české prostředí typická a její obdoby v zahraničí nejsou tak časté (nedávná výjimka potvrzující pravidlo se týká německého ministra Karl-Theodora zu Guttenberga, který nedávno odstoupil kvůli plagiátorství ve více než deset let staré disertační práci). Onderka získal vysokoškolský titul díky formálně nevyhovující práci a na otázky reportéra ČR reagoval zcela neadekvátními výpady. Česká kontroverzní titulománie (která se projevuje v politické sféře snad ještě více než v běžné populaci) tak zrodila „hvězdu“, přičemž se jedná o doposud největší „černý puntík“ jinak celkem bezproblémové Onderkovy kariéry.

Nicméně přes oslabení sociálně-demokratických zastánců komunálních i celostátních velkých koalic se zřejmě nové celostátní vedení (v němž je nyní i Jiří Dienstbier jakožto odpůrce „pražského modelu“) nebude snažit rozkolísat vnitrostranické poměry rozbitím pražské koalice. Lokální političtí reprezentanti obou velkých stran do ní vložili nemalý politický kapitál, a proto jim nyní i vedení jejích stran zajistí „klid“ pro vládu nad českou metropolí.

NašiPolitici.cz