25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Klíčem je justice

8.11.2011

Změny ve vládě se budou odvíjet od boje o resort spravedlnosti

Pokud by měl Jiří Pospíšil skončit, stane se to do čtrnácti dnů od kongresu, odhadoval předminulou sobotu jeden ze spojenců ministra spravedlnosti. Zhruba takové si tedy jeho příznivci dali rozmezí, do kterého chtějí odvolání ministra zamezit. Zdá se, že jistou protizbraň našli: nominanta na post vrchního státního zástupce v Praze uvolněný po odvolání Vlastimila Rampuly.

O co byl kongres občanských demokratů v Letňanech nudnější, o to více času měli delegáti na korzování v prostorech mimo jednací sál a na spekulace o tom, co bude, nebude nebo by mělo být. K nejčastějším tématům patřily očekávané rošády v Nečasově vládě.

Vůbec nejskloňovanějším bylo právě jméno Jiřího Pospíšila. Někteří delegáti z Plzně, kde je ministr šéfem regionální ODS, se podivovali, co vlastně zbytek strany proti jejich vyslanci v kabinetu má. Jestli je totiž dnes ODS v něčem sjednocená, tak v touze po Pospíšilově konci.

A není se čemu divit. Nejprve o něm skupina okolo bývalého šéfa poslanců Petra Tluchoře v době jarní vládní krize spekulovala coby o premiérovi, pokud padne Nečas. Pak Plzeňáci vedení tamním bossem Romanem Jurečkem tluchořovce podtrhli při volbě šéfa poslaneckého klubu, když jejich lídrovi nedodali potřebné hlasy. Pospíšil se kromě toho proti vůli premiéra pustil do odvolávání Rampuly. Když dostal od Nečase možnost "reparátu" na základě výsledků rozkladové komise vzít svůj verdikt zpět, neučinil tak a Rampulovo svržení potvrdil. Do toho všeho Nejvyšší státní zastupitelství přezkoumává odložení údajného korupčního případu dalšího místopředsedy ODS Pavla Drobila z jeho dob na ministerstvu životního prostředí. A začaly se objevovat informace, že obvinění dopadne i na tehdejší podřízené Alexandra Vondry v kauze ProMoPro.

Dost událostí na to, aby se Pospíšil v ODS stal jedním z nejnenáviděnějších mužů. To mu dal ostatně výtkami na výkonné radě těsně před kongresem dostatečně razantně najevo i starosta Prahy 10 Milan Richter. Muž spjatý s pražskou šedou eminencí Tomášem Hrdličkou, který má dnes velmi solidní vazby na Petra Nečase.

Pospíšilovci ex post Rampulovo nečekané odvolání ještě před kongresem popisovali jako ministrův strategický tah. Námitky, že jeho zdržením přes kongres (podobně, jako se zdržuje údajně už sepsané vrácení Drobilova případu, přičemž šéf protikorupční policie Martinec uvedl, že by následovalo Drobilovo obvinění) by Pospíšil mohl získat víc, odmítali. Ministr prý dal jasně najevo, že je připraven bojovat tvrdě. Navíc mohl riskovat, že Rampulu nestihne odvolat dřív, než by mohl skončit sám. Takto prý síly vyrovnal. Už jen proto, že žádný Pospíšilův nástupce by nemohl do čela Vrchního státního zastupitelství jmenovat člověka, který by vyhovoval vedení ODS. Rampulova nástupce totiž bude navrhovat jen a jen šéf Nejvyššího státního zastupitelství Zeman (prozatím Pospíšilovi navrhl coby dosavadního šéfa svého náměstka Stanislava Mečla). Ten se na tom "správném" jméně bezpochyby dokáže domluvit s Pospíšilem nebo jeho lidmi (o společném setkání Zemana, Pospíšila a Jurečka už se psalo). Působilo by ale rozpačitě, kdyby Zeman navrhoval jednoho kandidáta za druhým a případný Pospíšilův nástupce nebyl ani s jedním spokojený. Nejednalo by se totiž o člověka, řekněme, Rampulova typu.

Z celé věci by se proto snadno mohla stát fraška, která by na veřejnosti nepomohla nikomu. S výjimkou Pospíšila a Zemana. Vhodnou "protizbraní" by mohlo být urychlené přijetí novely zákona o státním zastupitelství, která například definuje jasná pravidla pro jmenování a odvolání šéfů zastupitelství či omezení jejich funkčních období. Tu ale paradoxně navrhl Pospíšil a ze stolu smetl sám premiér Nečas.

Okolo ministerstva spravedlnosti to proto zatím vypadá na pat. Bude záležet, kdo prokáže pevnější nervy. Jak ale na kongresu zmiňoval jeden z premiérových spolupracovníků, tipoval by, že Nečas "to dotáhne do konce". Pak už by zbývala jen odpověď na to, jak. Výměnou spravedlnosti za véčkařské vnitro (na kongresu se mluvilo o tom, že by ho mohla dostat pražská ODS výměnou za nepodání návrhu na mimořádné setkání v březnu k volbě prezidenta – nápad Tomáše Hrdličky – které by se ale mohlo snadno zvrtnout třeba ve volby místopředsedů). Pak by si justici mohly nárokovat VV s tím, že by ODS brala třeba i post legislativní rady vlády a boje proti korupci zastávaný nyní Karolínou Peake. Mluvilo se i o dalších změnách, třeba na obraně kvůli možnému obvinění Vondrových podřízených. Už nyní je ale jisté, že klíčem ke všemu bude bitva o resort spravedlnosti.

Týdeník EURO 44/2011, 31.10.2011