26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Klausův polibek smrti

15.1.2013

Někteří vlivní politici, prezidenta Václava Klause nevyjímaje, mají čas od času příležitost svou pochvalou přenést na dotyčné stigma politického konce. Říkává se tomu "polibek smrti" a souvisí to mimo jiné s tím, jak silnou averzi proti tomuto politikovi veřejnost má. Dlouhodobě sice vykazoval úřad prezidenta největší míru veřejné podpory, mnohem větší než parlament či vláda. Nicméně amnestie, kterou Václav Klaus překvapil de facto úplně každého, se setkala s obrovským odporem mezi lidmi. Je možné vést polemiku o tom, zda tento odpor byl či nebyl spontánní, zda byl více či méně přiživován médii, která od počátku pojala amnestii zejména jako generální pardon pro ekonomickou kriminalitu posledních patnácti let. A je nutné samozřejmě vzít do úvahy i to, že v řadě případů kritiky amnestie to byla především kritika Václava Klause. Nicméně amnestie nebyla obecně přijata jako akt milosrdenství.

Václav Klaus ve svých prvních vyjádřeních k výsledkům prvního kola prezidentských voleb z prostředí Jizerské padesátky (TV Nova) hovořil o " porážce pravice" a zejména ODS. Vyčetl ODS, že její kandidát Přemysl Sobotka byl ponechán bez podpory. Přemysl Sobotka naopak řekl, že mu ODS pomáhala a vyslovil se o tom, že Klausova amnestie mu výrazně u veřejnosti uškodila, protože Klaus je veřejností stále vnímám jako "ODS", ačkoliv už v ODS dávno není.

Poté se Václav Klaus pro TV Nova vyjádřil i k druhému kolu prezidentské volby. Neřekl sice žádné jméno, ale podle něho je zřejmé, komu dá v druhém kole svůj hlas. Pokud si dáme poslední Klausovy výroky do souvislosti s tím, co již prezident o kandidátech řekl, vychází velmi jasně, že se prezident chystá v druhém kole podpořit Miloše Zemana. O tom, že je Zeman mužem, který na prezidentský úřad má, se již Klaus vyjádřil před několika týdny. Média rovněž zaznamenala jeho kritiku Karla Schwarzenberga.

Postup Karla Schwarzenberga do druhého kola volby těsně za favoritem Milošem Zemanem byl pro mne velkým překvapením. Favorizovaného Jana Fischera porazil s přehledem a velmi výrazně ho podpořila mladá generace. Tím se alespoň pro mne prezidentská volba výrazně zjednodušila. Jako pravici podporující volič budu jednoznačně volit Karla Schwarzenberga. Není to totiž tak, jak se ještě před týdnem rýsovalo, tj. nevolil bych "menší zlo" mezi Zemanem a Fischerem. Dnes mohu s klidným svědomím volit z mého hlediska toho lepšího. Jsem rád, že můj kandidát z prvního kola Přemysl Sobotka již svou podporu Schwarzenbergovi vyjádřil. Pro Schwarzenberga se jasně vyslovila i Zuzana Roithová, k mému překvapení i Taťána Fischerová a pravděpodobně se pro Schwarzenberga rozhodnou i voliči Vladimíra Franze. Mobilizace Václavem Klausem z úst posledního kandidáta v prvním kole, Jany Bobošíkové, která ho vyzvala ke spolupráci v boji proti eurohujerství Karla Schwarzenberga, spíše řadu lidí k volbě Schwarzenberga povede.

Pro Miloše Zemana se již vyjádřilo vedení ČSSD. Důležité bude, jak se rozhodnou voliči Jana Fischera. Ten v duelech s Milošem Zemanem na Primě i Nově jasně prohrál, příklon jeho voličů k Zemanovi však vidím jako málo pravděpodobný, protože ho Zeman nijak nešetřil. Voliče Jana Fischera proto považuji za potenciální nevoliče druhého kola. Výsledek druhého kola je proto zcela otevřený a pevně věřím, že Karel Schwarzenberg přeci jenom dostane o ten jeden hlas navíc tak, aby ve druhém kole zvítězil.