29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sutera 21.1.2008 0:19

Nejzpochybnitelnejsim Klausovskym mytem je mytus o jeho potrebnosti pro CR

Nelze nez-li souhlasit se soucasnymi slovy V.Havla, ze V.K. spojeny s vladnouci ODS jiz nema co noveho nabidnout.

Pro uspesnou representaci CR v ramci  Evropske Unie je zapotrebi osobnosti chapajici dostatecne smysl clenstvi, ktera bude v dobre vire prosazovat  a respektovat evroske kulturni  tradice, jak v zahranicni, tak i v domaci politice. To same plati o representaci CR mimo EU.

V.K. nema osobnostni predpoklady sehrat tuto dulezitou roli, klicovou pro rozvoj mezinarodnich vztahu a nezbytny progres domaci ekonomiky. V.K. vidi v ekologicky myslicich aktivistech a politicich nepratele ekonomickeho rozvoje, ale sam se stal v devadesatych letech  pohromou ceske ekonomiky. Nelze verit proto ani jeho slovum, nemluve o umyslech.

 Bude dochazet k cim dal tim vetsimu tlakum ruska na EU, ktere ma velky vliv na evropskou energetiku. Mluvim k lidem, kteri se citi byt evropany, a proto tvrdim, pro-Putinovskou kliku nemuzeme posilovat, nehlede k tomu, ze CR muze hrat diky svemu geopolitickemu vlivu dulezitou roli v dalsich moznostech spojene Evropy. Mame moznost hrat dulezitou, svebytnou, a pozitivni roli v evropske politice, a proto president CR nemuze byti brzdou tohoto procesu.

Rys 20.1.2008 19:22

Krasny clanek v Literarkach

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4836

Po precteni pokracujte v diskusi.

Historik 20.1.2008 20:18

Bláboly

Už po první větě není třeba číst dále ve článku švejnarovskou agitaci. Jedná se o volební agitaci ve stylu ála USA.

Rys 20.1.2008 21:37

Z Literarek Jaký je vztah Václava Klause ke komunistické straně?

Jako zaměstnanec Státní banky ČSSR se Václav Klaus opakovaně snažil vstoupit do KSČ. V tom, že nebyl do strany přijat, hrály roli dva faktory. Ten méně důležitý byl, že jím organizované ekonomické semináře nesledovaly ortodoxní stranickou linii a komunisté k nim měli výhrady. Ten důležitější byla jeho osobnost - nedostatek skromnosti, povýšenecké chování, výbušnost, ambice, neochota podřídit se týmu. Komunističtí kádrováci celkem dobře vystihli jeho povahu. Václav Klaus na tom nicméně nebyl tak zle, protože manželka Livie v komunistické straně byla a dokonce tam zůstala ještě dva nebo tři roky po převratu (co kdyby to s převratem a ekonomickou reformou nakonec nedopadlo?). Ačkoliv profesor Komárek byl ochoten v Prognostickém ústavu tolerovat dosti extrémní názory a jejich autory i de facto chránit před vysokými stranickými činiteli, Václava Klause do Prognostického ústavu moc nikdo nechtěl, protože jeho povahové rysy znamenaly, že spíše než konstruktivním dodavatelem nápadů by se pravděpodobně stal vysoce rušivým faktorem. Když se nakonec dostal k moci, odměnil se Klaus svým bývalým intelektuálním kolegům tím, že dal Prognostický ústav zlikvidovat a zařídil, aby zmizely všechny “citlivé” materiály. Proč asi? Václav Klaus žádný velký antikomunista není - opakovaně se snažil do KSČ vstoupit, žil v manželském svazku s její členkou a v minulých prezidentských volbách udělal s komunisty výborný obchod, který zajistil jeho zvolení prezidentem. Na rozdíl od Václava Havla, Václav Klaus nikdy nebyl výrazně perzekuován, na žádných “barikádách” nikdy nestál a jeho účast na převratu v roce 1998 nebyla nijak aktivní a výrazná. (Když Václav Klaus tvrdí, že byl na komunistické “černé listině”, jak je možné, že se objevil v létě 1988 na prvním americko-československém politickém a ekonomickém semináři na Princetonské univerzitě v USA?

Rys 20.1.2008 21:44

Z Literarek

 Pokud se podíváme do nedávné minulosti a vynecháme generaci ekonomů z šedesátých let (lidé jako Ota Šik a Josef Goldman), reformátorské jádro v ČSSR bylo rozhodně v Prognostickém ústavu Akademie věd (pánové Valtr Komárek, Vladimír Dlouhý, Karel Dyba, Karel Kouba, Jozef Zieleniec, Miloš Zeman a další). Koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let se k nim přidal z USA Jan Švejnar a v podstatně menší míře i já. Naše působení vyvrcholilo na setkání klíčových ekonomů a několika politiků na několikadenním semináři v Kolodějích v únoru 1990. Tam s nejpropracovanější a poměrně souhrnou architekturou reformy vystoupil právě Jan Švejnar.

Václav Klaus se tohoto semináře odmítl zúčastnit z důvodu “zaneprázdněnosti” a vyslal místo sebe kapitána Dušana Třísku z ekonomické sekce StB. (V tu dobu samozřejmě nikdo z účastníků semináře nevěděl, kdo pan Tříska je a jakou hraje roli. Co a odkdy vědel o panu Třískovi Václav Klaus veřejnosti nikdy nesdělil. Rozhodně mu ale Třískova práce pro StB moc nevadila; Tříska sice musel později rezignovat na pozici náměstka ministra financí, ale nadále zůstal Klausovým poradcem a konfidentem. Dokonce přede svědky na Ministerstvu financí Tříska Klausovi “vynadal”, že je neschopný a nepostaral se, aby jeho svazek o práci pro StB zmizel.)

Kapitán Tříska agresivně prosazoval svou vizi kuponové privatizace a jinak o ekonomickou reformu neměl, pokud se dobře pamatuji, žádný velký zájem. Jan Švejnar a já jsme ke kuponové privatizaci měli velké výhrady; každý z poněkud odlišných důvodů. Pamatuji se, že Švejnar hlavně zdůrazňoval potřebu ochránit státní majetek a značnou část tohoto majetku použít jako základ buď penzijního fondu nebo něčeho, čemu se nyní říká “sovereign/national wealth funds” (národní fond bohatství) ve prospěch všech obyvatel a hlavně příštích generací.

jasan 20.1.2008 23:11

Re: Z Literarek

delate to z blbosti nebo za penize?

Jan Vejskal 20.1.2008 23:18

Re: Re: Z Literarek

...argumentujte pro svou otázku

Vala 20.1.2008 23:21

Re: Z Literarek

Děkuji za připomenutí.R^

Czarnian 20.1.2008 15:00

oihdgydfjgn

K

Malý Aston 20.1.2008 12:03

Nenadávejte na Klause ani na Švejnara!

Je to zbytečné,návrh KSČM na našeho bývalého opilce,tedy ministra zahraničí kámoše Veškrny je již hotov a nebude ani Klaus ani Švejnar.Jakmile se spojí bývalí i stávající komunisté ve všech politických stranách s bývalými kolabotanty Národní Fronty a s disidenty je to jasné.Já jsem pořád nechápal,proč si sosani a komouši odhlasovali,že u nás nikdy nebyla totalita a Veškrna s Rumlem drželi hubu a krok. A je to tady,komunisté a disidenti všech krajů spojte se,toť heslo které dneska platí. Tak dlouho honili komančové Veškrnu až ho 100% hlasů zvolili na Hrad a tak dlouho honili toho opilce až ho navrhují na prezidenta.Mám dojem,že se již všichni pomátli a jsou mdlého rozumu.Ale zase naopak,aby socani volili čechoameričana to byl také pěkně blbý nápad.:-D

Patrik 20.1.2008 14:52

Re: Nenadávejte na Klause ani na Švejnara!

Vy jste zase volil kandidáty Národní fronty a teď se klidně vysmíváte druhým co volejí.To máte silný žaludek.

Josef 20.1.2008 11:07

ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Důkaz: Po předvolební mobilizaci proti levici vystrčil na své voliče zadek a podepsal se Zemanem Oposmlouvu.    

PRASI DENT 20.1.2008 11:39

Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Vštšina jeho vulličů a obdivovatelů to ovšem nevidí, jako křivárnu, ale jako mistrnný tah, podobně, jako v mnoha jiných případech.....

H.K. 20.1.2008 12:10

Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Jaké bylo jiné řešení?

tony 20.1.2008 12:38

Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Ale toto "jediné " řešení přikrylo na několik let (možná dodnes) křivárny navzájem odpouštěné z obou stran.

H.K. 20.1.2008 12:51

Re: Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Nevím co to řešení přikrylo, ale jiné,  politicky možné řešení jste zapoměl napsat.

zoch 20.1.2008 17:03

Re: Re: Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Jiné politické řešení té doby bylo přece samozřejmé,ale předpokládalo pro VK nemyslitelnou věc : osobně se stáhnout dočasně z čela.

Dnes víme,že při povaze VK to bylo vlastně nemyslitelné.Raději obětoval pravicové výsledky voleb aby si uchoval šanci stejně jako obětoval ve prospěch svých rychle aplikovaných nevyzkoušených  reforem  o několik let dříve státnost. PRO NÁS JE DŮLEŽITÉ VIDĚT,ŽE  PRO VK NENÍ DŮLEŽITĚŠJŠÍ SMĚR,NEŽ TEN ,KTERÝ JEJ OSOBNĚ DRŽÍ NAHOŘE.

Jsem rád,že si někdo na toto dílo hodné parchanta vzpomněl.

Starý J. 20.1.2008 17:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Jaké pravicové výsledky voleb? Vy půjdete do koalice po vyhraných volbách s někým, kdo si jako podmínku dá, že zrovna Vy musíte zmizet? A neříkejte, že o podmínce Unie Svobody nic nevíte! To si zrovna tak mohl dát Klaus podmínku, že tam nebude Ruml, Pilip, Lux a podobně! Proč by nemohl? Vždyť oni pro vznik koalice žádali totéž!

zoch 20.1.2008 19:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

A o tom to je,pane Starý. Raději se nejdnalo,aby náhodou nebyl VK ze hry.....Raději se pohřbila pravicová šance .  Byla poslední......

AeroKarel 20.1.2008 17:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Pravicové výsledky voleb?

Kéž by.

zoch 20.1.2008 19:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

Zdravím,AeroKarle !

Ten,o kterém se bavíme,je vskutku nevyzpytatelný had na pět,ale státnickou figuru nemá a pokud ano,pak jen z pohledu fotografa. Je to intrikán ale bez státnické předvídavosti a nez moudrosti stejného rozměru.  Titěrný příklad : justiční čekatelé.....Ale pokud byste stíl o silnější kalibr,pak samozřejmě dodám....

Vala 20.1.2008 12:49

Re: Re: Re: ad.: "U pana prezidenta Klause si cením jeho rovnost, není manpulovatelný"

;-€Jak to? Ta situace nebyla nijak krizová, opoziční smlouva vznikla jako naprosto pragmatický bezcharakterní pakt obou stran s účelem nažrat vlka a zachovat kozu.;-€

Vala 20.1.2008 11:04

Autor má pravdu, ale Klausovi vytýkám podstatnější věci

Souhlasím s autorem skoro ve všem, kromě prvního odstavce. A právě proto, že nesdílím "Klausovy postoje k Evropské unii, globálnímu oteplování, euthanazii,..." nejsem jeho voličem. Jinak mu nevytýkám ani populismus (ten je v mezích každého politika na špičce) ani stranickou vyhraněnost (ta jen prospívá k lepší čitelnosti jeho názorů a pokud je držena v mezích nadstanickosti, je to OK - tento rys mi naopak chybí u Švejnara a tápu).

Klausovi však silně vytýkám společenskou, ekonomickou i jinou aroganci, totální absenci empatie, zoufalý nedostatek smyslu pro (zahraniční) diplomacii a absenci vize v morálním a duchovním rozměru společnosti.

Dr.Sid 20.1.2008 13:54

Re: Autor má pravdu, ale Klausovi vytýkám podstatnější věci

Pod temito vytkami si nejak nic nedovedu predstavit .. muzete to uvest na prikladech ?

AeroKarel 20.1.2008 17:59

Re: Re: Autor má pravdu, ale Klausovi vytýkám podstatnější věci

No asi že má svůj názor a nepadá na prde| před průzkumy veřejného mínění objednanými socdem a učuněnými STEMem.

Vala 20.1.2008 23:24

Re: Re: Re: Autor má pravdu, ale Klausovi vytýkám podstatnější věci

Jste trochu mimo...

Vala 20.1.2008 23:15

Re: Re: Autor má pravdu, ale Klausovi vytýkám podstatnější věci

Arogance znamená, že dotyčný neposlouchá názory jiných a mele si svou s pocitem, že sděluje těm neznalým PRAVDU. Absence empatie znamená, že nemá schoponost ani vůli chtít porozumět postojům, názorům a přáním jiných. Nedostatek smyslu pro mezinárodní diplomacii znamená jednání a výroky, které mohou jiné na mezinárodním kolbišti zbytečně popudit, ranit nebo urazit, anebo které mohou znemožnit Českou republiku v mezinárodích seskupeních (víte, že mluvím o EU). Absencí vize a morálky rozumím výhradní orientaci na ekonomiku, prosperitu, ziskovost, pragmatičnost atd. bez ohledu na vyšší cíle, eklonomicky neměřitelné (abstrahovat od pojmu "špinavé peníze" - jeden příklad za všechny). - Ještě nějaké otázky?

Esmerald 20.1.2008 10:00

Pane Skřipský..

..." Jsem stoupencem znovuzvolení Václava Klause. Říkám to naprosto jednoznačně, na rovinu a nehodlám ze sebe zničehonic dělat nezávislého pozorovatele. " To stačilo !!

No, dobře, každý máme nějakou chybu, ale proč si alespoň nesundáte ty barevné brejle ( i když vysvětlujete, že ze sebe nehodláte dělat nezávislého pozorovatele ) ? Aproč je vůbec nutné idealizvat ideál ? Proč je vůbec nutné psát o tom, co pokládáte za triviální ? Nemáme my, obyvatelé, své vlastní smysly, zrak, inteligenci a vzdělání ?

jasan 20.1.2008 10:50

Re: Pane Skřipský..

takze mit vlastni nazor je chyba...  no dobre

Esmerald 20.1.2008 11:42

Re: Re: Pane Skřipský..

Mít vlastní názor není chyba, chybou je ROZHODNUTÍ " ..nehodlat dělat nezávislého. " Příliš mnoho záporů ? Budiž.. Přeloženo to znamená " jsem závislý ", " jsem jednostranný ", " nejsem objektivní ", " nečekejte odemne  pravdu ", " jsem bulvární pisatel ". Nic víc, nic míň. Jediné plus je přiznání se k činu, které skupině nadržuje.

Ano, mohl jsem MLČET, jelikož do této skupiny nepatřím, ale pak by ta "statistika" vyšla vítězně pro oponenta a to chci překazit. Jde totiž o ten základní, nepochopený a úmyslně přehlížený princip svobodné volby : OPONENT TO MUSÍ VYSLOVIT !!