Neviditelný pes

POLITIKA: Klaus pomáhající i škodící

23.1.2013

Jediná skutečná a autentická pravice Karla Schwarzenberga nevolí. To by šlo vyčíst ze stanoviska nacionálně-konzervativního uskupení pánů Semína, Bahníka a Bátory nazvaného Akce D.O.S.T. Vyčítá mu mimo jiné život v komplikovaných osobních vztazích, veřejné podporování homosexuálních aktivistů, vulgární napadání ideových oponentů či nedostudování žádné z vysokých škol. Schwarzenberg nemůže počítat ani se všemi hlasy představitelů ODS. Veřejně mu dali košem například poslanec Boris Šťastný či europoslanci Ivo Strejček a Jan Zahradil.

Vše završily věty Václava Klause, který evidentně vymýšlí nejostřejší soudy na sjezdovce s lyžemi na nohou. "Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší," řekl Klaus a dodal, že jeho zájmem je, aby "tahleta zemička přežila a vydržela a nerozplynula se v té Evropě jako kostka cukru v kávě." Tolik odcházející hlava státu, která na náš malý oplocený dvoreček prostě nedá dopustit. Máme tu smrádek, ale teploučko, dalo by se jízlivě dodat.

Když ne Schwarzenberg, tak tedy Zeman, to je zřejmé. Klaus se tváří, že mu fandí kvůli češství a zdravému přístupu k Evropě. Možná má ale i jiné důvody, kterým by zveřejnění neslušelo. V médiích se již objevil názor, že oba muže spojují kontakty do světa velkého byznysu a že novoroční amnestie pomohla nejen aktérům ekonomické kriminality z dob vládnutí Klausova, ale i Zemanova. Prezident by mohl také zodpovědět otázku, zda je jejím spoluautorem právník Zdeněk Koudelka, který patří k Zemanovi nejoddanějším sociálním demokratům a Klaus jej před časem neúspěšně navrhoval na ústavního soudce.

Sympatie k Miloši Zemanovi ale Václav Klaus vyjadřuje setrvale. Je jeho dávným soupeřem, konkurentem i spoluhráčem. Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí, kterou v roce 1998 Klaus překřtil na opoziční smlouvu, počítala se střídáním vlád ČSSD a ODS. Jednou by nechal Klaus vládnout Zemana, podruhé Zeman Klause. Protože oba pánové vzájemné dohody ctí, je přirozené, že Klaus chce nyní pomoci na Hrad pro změnu Zemanovi.

Přesto se můžeme přít, jestli Klausova podpora ve skutečnosti pro Zemana nebude pověstným polibkem smrti. Všechno totiž komplikuje již zmíněná amnestie, kterou si Václava Klaus dokázal proti sobě poštvat drtivou část veřejnosti. Jedněm vadí nenechaví či násilničtí recidivisté, druhým pak propuštění korupčníci, tuneláři a klientelisté. Klausova amnestie zametá především za devadesátými léty a završuje legendární útěk ekonomů před právníky. Tento typ velkorysosti a humanity ovšem občanům rozrušeným růstem daní, církevními restitucemi, divokou penzijní reformou či dalším zpoplatňováním zdravotnictví a školství doslova pije krev.

Také proto nejspíš Miloš Zeman amnestii vytrvale kritizuje. O totéž se snaží i jeho protivník, Karel Schwarzenberg. Knížecí pozice je ale podobně slabá a nepřesvědčivá jako Klausova. Prezident amnestii inicioval a vláda, jejímž je Karel Schwarzenberg prvním místopředsedou, ji skousla. Schwarzenberg se od amnestie distancoval a "uklidil se" i z jednání Poslanecké sněmovny o nedůvěře Nečasovu kabinetu. To ale dvakrát přesvědčivě či statečně nepůsobí. Chtě nebo nechtě, namočený v amnestii je Schwarzenberg až po uši. Kromě toho je jeho smutným zvykem utíkat z bitev, do nich se připlete. Vzpomeňme, že kdysi odcházel z vlády kvůli případu kontroverzního vicepremiéra Jiřího Čunka, kvůli pravicovému extremistovi Ladislavu Bátorovi na ministerstvu školství i kvůli tlakům ODS na euroskeptický charakter české zahraniční politiky. Nakonec ale neodešel ani jednou. I ve čtvrtek Schwarzenberg opustil dočasně Sněmovnu, nikoli trvale vládu.

Zatímco Miloši Zemanovi nejvíc škodí vypečení sponzoři i celebrity převlečené z pravicového šatu do levicového hávu, Karel Schwarzenberg si sám v debatách ubližuje vlastní nedůsledností a ohebností. Z této nabídky se vybírá opravdu těžko. Ještě že máme toho Klause! Kudy on kráčí, sedm dlouhých let tráva neroste. I jeho angažmá můžeme považovat za cenné předvolební vodítko, když už samotní adepti působí tak mdle až nudně.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6



zpět na článek