19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Klaus pálí mosty

Kde jsou ty časy, kdy byl Václav Klaus pokládán za symbol návratu k demokratické politice, tržní ekonomice, zkrátka k normálu. Dnes jako by zařadil zpátečku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 16.1.2021 9:32

Souhlas.

M. Miky 16.1.2021 9:23

Zatim se nikdo nedokazal se starym Klausem vyporadat argumentacne, jen ho vsichni ad hominem onalepkuji a poslou do stareho zeleza, demokrati.

Š. Hašek 16.1.2021 9:32

Souhlas.

D. Stirsky 16.1.2021 9:20

Zapomínáme na jedno. Že V. K. je regulérní dědek se vším všudy. Jako seniorský dobrovolník po 11 letec vím své. Nejtěžší je rozpoznat, za co senior je plně odpovědný a kdy již je třeba být - jako u malých dětí - shovívavý. To, že byl V.K. premiérem, šéfem sněmovny, prezidentem, jej nečiní, pokud jde o stárnutí a jeho projevy, odlišným od jiných. Vůbec to nemyslím zle, jen konstatuji fakt. V jeho věku má draze milovaná babička říkala: "No, vždyť já už tu tak dlouho nebudu." A my jí odpovídali standardně: "Tebe, babi, budou muset umlátit." No, a za necelé roky jsem ji doprovázel na poslední cestě.

M. Kanda 16.1.2021 9:32

Klaus je možná dědek. Ale jeho názory stále mají hlavu a patu a jsou logické. A dokáže je přednést s noblesou. Dokáže svižným krokem nastoupit na pódium a nikdo ho nemusí nosit a přebalovat.

D. Hulka 16.1.2021 10:55

To je prave to, ze ten co je na hrade toho Klaus doporucoval jako nejlepsiho prezidenta a vyrvaval to aby mel z toho profit .. Klaus je nafilenec a bude kazat pro kazedeho kdyz z toho neco bude mit Uz je nacase aby tento jesitny starec zmizelRvRv

J. Brunner 16.1.2021 13:50

Neumíte ani psát.

D. Hulka 16.1.2021 16:47

VIDEL JSTE FILM U POKLADNY STAL?? BRUNER BRUNER JA JIM VASEHO SEJRA TO JE PEKNEJ SMRADOCH PRESNE JAKO VY BRUNERE ;-D;-D

V. Klepetko 16.1.2021 9:00

Celý život se snažím přistupovat k svému vlastnímu modelu reality tak, jako k běžné hypotéze: verifikovat, falzifikovat, konfrontovat s Prozřetelností a následně buď očistit v ohni originalismu, nebo naopak korigovat či rovnou upgradovat v rámci nějakého nového konceptu. Takto migrační krize v roce 2015 změnila radikálně můj pohled na EU. A nyní pandemie COVID-19 mění můj pohled na Václava Klause.

Začínám si myslet, že on se snaží pochopit svět kolem nás především s pomocí ideologických konceptů, které nadřazuje všem ostatním. Pro politika to není špatná vizitka, jenže od vysokoškolského profesora by člověk čekal víc...

Teď se pokusím nějak stručně popsat svůj nový "pohled na Václava Klause staršího" a v čem se s ním (ne)shodnu. A protože VK je člověk nesmírně ješitný, tak s jistou humornou nadsázkou budu své argumenty formulovat tak, aby bylo vidět že jsem mnohem chytřejší než on (;-)) - tento můj záměrně arogantní text je tak trochu "parodií na Klause" třeba si to přečte a pukne vzteky nebo se nad sebou zamyslí... Takže asi tak:

V. Klepetko 16.1.2021 9:03

1. Václav je především klasický liberál v britském slova smyslu, a v tom si s ním rozumím. Oba umíme pochopit krásu teorie optimální měnové zóny a hrůzu nové monetární teorie, a proto s Václavem shodnu nejen na řadě pohledů na základní lidská práva a svobody, ale například i na zavedení Eura. Zde se ideologie snoubí s poctivou vědou!

2. V pohledu na migrační krizi se s ním shodnu. Václav není žádný "národovčík" ani nacionalista, ale legitimní český vlastenec. Protože si ale zřejmě nepřečetl nic z kulturní antropologie ani z etnologie, nečte egyptologa Bártu ani časopis Vesmír, tak nemá potřebné "úchopové instrumentárium" a se své postoje snaží hájit čistě ideologicky. Z toho plynou ty jeho nešťastné úvahy o "autentické Čechovi". Naproti tomu já se zajímám o etnogenezi již 30 let na bázi vědeckých konceptů, jsem odkojen knížkou Lva Gumileva "Etnogeneze a biosféra Země", takže své vlastenectví mohu v těchto věcech opřít o pevný kámen karteziánského přístupu!

3. Podobná je situace v názorech na klimatologii. Klaus intuitivně tuší, že humbuk kolem CO2 a klimatické změny nemá vědecký základ, ale jde o zneužití vědy ve prospěch ideologie. I v tom se s ním shodnu. Jenže narozdíl od něho jsem se nějakou dobu v praxi zabýval modelováním složitých dynamických systémů, plných nelineárních zpětných vazeb, takže jasně vidím, že současné klimatické modely jsou invalidní a jejich predikční schopnost - nulová. I zde je ideologie verifikována vědou, takže si s Václavem rozumíme - nikoliv pokud jde o argumentaci, ale o výsledný pohled na věc.

V. Klepetko 16.1.2021 9:03

4. S Václavem mám společné i to, že on není sinofob ani rusofob. Svou afilaci k těmto kulturním okruhům Václav někdy trochu přehání, ale opačný extrém je mi mnohem více nesympatický. Věřím totiž (ve zkratce řečeno) , že v civilizačním střetu náš Západ přežije jen když Mandaríni převálcují mohamedány, a konsolidované Rusko vytvoří mezi námi a Čínou stejnou civilizační bariéru, která svého času zadržela Mongoly. Jo, a abych nezapomněl - hlavním garantem všeho je NATO, to dá rozum, ani to Václav nikdy nerozporoval :-))

5. Pokud jde ale o pandemii - je Václav vedle jako ta jedle! O epidemiologii a molekulární biologii a medicíně obecně neví na odborné úrovni takřka nic, a proto vůbec není schopen pochopit podstatu problému. Vůbec nechápe, že lidská imunita je věc nesmírně komplikovaná, nejméně stejně složitá, jako jaderný reaktor, nelaminární proudění tekutiny nebo kvantový počítač. S pomocí Hayeka nemůžeme dělat neurochirurgické operace, a "Otevřená společnost" nám nijak nenapomáhá při analýze Ricciho toků ani při pěstování brambor, pane profesore!

Pokud to nepochopíte, v prezidentské volbě si vás nezvolím...

Š. Hašek 16.1.2021 9:33

Trefné poznámky.

R^

B. Mráz 16.1.2021 9:53

Své názory konzultuje s odborníkem č.1 možná i v Evropě prof. Beranem

V. Klepetko 16.1.2021 10:35

Ano, to je na slovo vzatý odborník a jeho názory jsou relevantní. Myslím si ale, že podceňuje nebezpečí nevratného poškození zdraví mladších infikovaných lidí - a to jak bezpříznakových, tak těch s lehkým průběhem Covid-19 - v průběhu "přirozené imunizace"

Jde o srdce, cévy, ledviny, CNS... Domnívám se, že v tomto ohledu nebudou následky menší, než u příušnic nebo zarděnek, když se nakazíte v odrostlejším věku... Nyní se to ale nedá vyvrátit ani dokázat - příslušné studie vzniknou až za několik let. Indicie jsou ale hrozivé! A proto mi ten příklad pana prof. Berana s dálnicí prostě nesedí.

P. Veselý 16.1.2021 10:08

Až na bod 5. souhlas. Tam si naopak myslím, že jste vedle jak ta jedle vy. Imunita je složitá věc a nechat píchat do zdravých lidí narychlo spíchlou mRNA vakcínu není moc chytré. Epidemiologická příručka jasně praví: promořit mladé a zdravé a chránit posléze očkovat staré a nemocné. To říkal na jaře i náš Prymula. Nic se nesmí přehánět, protože ve Finsku už zemřelo ba vakcinaci 23 lidí. Což je ale také obecné pravidlo, že ty s úplně chatrným zdravím neočkovat. O nesmyslnosti roušek není třeba psát, 100 let po španělské chřipce je ještě na jaře nedoporučoval snad žádný odborník. Než z toho udělali tenhle humbuk.

V. Klepetko 16.1.2021 10:38

Já bych se neodvážil oropetovat ani slepé střevo, natož mozkový nádor. A co Vy?

Opravdu se cítíte být kompetentní psát o těchto věcech?

V. Klepetko 16.1.2021 11:18

"odoperovat"

J. Vlček 16.1.2021 11:15

Pane Klepetko, velmi si vážím vašeho upřímného názoru na prezidenta Klause. Rád přiznávám, že se s tímto vaším názorem naprosto shoduji.

Díky za váš příspěvek. R^R^R^

J. Kalina 16.1.2021 8:57

pan Jelínek je těžce levicový politolog se srdečním vztahem k ČSSD resp k některým jejím představitelům. To mu tedy neberu. Pokusné balonky typu, že by Klaus mohl snad kandidovat na prezidenta nebo dokonce zkusit něco už ve volbách do sněmovny letos na podzim ho musela nutně vyděsit.

Já mám také jiný názor na covid než Klaus, No a co. Problém nebývá v tom, že víme každý něco jiného, fakta jaou obecně známá. Problémem je váha, kterou různým faktům přisoudíme a tudíž nám pak vyjde i rozdílný postoj. Klaus evidentně míní, že celkové ekonomické a jiné dopady jsou důležitější než dopady zdravotní.

Kdyby někdo ze zdejších diskutérů byl velitelem ve válce, také by zvažoval zda případné ztráty stojí za výsledek. Hezký příklad z historie poskytuje třeba Eiisenhower a Žukov resp USA a CCCP. Nestálo jim pár tisíc mrtvých vojáků za to, aby postoupili dále na východ a možná tak změnili náš osud po druhé světové. Tím VK Klause nepřirovnávám k výše uvedeným, jen uvádím notoricky známý případ. A třeba když se "IKE" stal v USA presidentem, možná že zalitoval, že nybyl ke konci 2SV agresivnější.

Š. Hašek 16.1.2021 9:37

Právě, že je Jelínek (a jiní) politologem. Ti snad rozumějí a vypočítají sklizeň jablek, jízdní řád viru a hmotnost jakékoliv černé díry.

Odtrženi od politiky, odtrženi od života (v podhradí) .... stále si šmudlají svoje "úvahy". Dnes o hořlavosti mostů.

A "vrchním politologem" je nějaký Fiala.

D. Hulka 16.1.2021 10:51

Jsem rad ze takove lidi jako ty Hasku ma za operu samej ubohy debilek co je spjaty s komousi a ruskemRvRv

J. Elias 16.1.2021 8:34

Klausové fungují jako teploměr svobody. Až je Jelínci umlčí budeme vědět že mrzne.

D. Polanský 16.1.2021 8:29

Jsou bořitelé a jsou stavitelé.

P. Hlobil 16.1.2021 8:22

hochu ty uz nebul a nefetuj...

M. Džmuráň 16.1.2021 8:03

Slušnej blábol.

D. Stirsky 16.1.2021 8:02

Na zveřejnění příspěvku je zajímavé jedno! "Přetiskování" rozhovorů z PL, různá štvaní proti vítačům, pravdoláskařům, havlojedům, neziskovkám, tak článků s těmito názory bývá v NP určitě více než málo. Neb souzní s názory Neffa. A kupodivu nyní již poněkolikáté článek kritizující V. K. Neff několikráte ostře vystoupil proti jeho COVID aktivitám a tak jakýkoli názor názor Neffův podporující je vítán a zveřejněn.

reagovat

nahlásit příspěvek

J. Koubek 16.1.2021 7:42

Jelínku, na něj nemáš, tak kopeš!

R. Gumulec 16.1.2021 7:36

Pane Jelínku děda za sebou mosty nepálí, on je již dávno spálil....Jinak ale plný souhlas.

J. Nevrkla 16.1.2021 7:16

Jak může být politický analytik tak hloupý a nic nechápat?

D. Polanský 16.1.2021 8:29

Právě proto je analytik, jinak by se neuživil.