25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Klaus na Bílé hoře

28.4.2014

Občanské demokratické straně se nejspíš vrátí "z vandru" první volič. Známe i jeho jméno: Václav Klaus. "Nakonec mi asi nezbude, než volit ODS. Ne její kandidátce bych možná dvě tři jména našel a zakroužkoval," uvedl v Interview ČT24. Že by šlo o Evu Zamrazilovou, donedávna členku Bankovní rady ČNB? Nebo o Jana Lupoměského, analytika z Klausova institutu? Smíří se patrně i s lídrem Janem Zahradilem, který kdysi dělal Klausovi poradce, dodnes si s ním v pohledu na Evropu rozumí, jen měl tu "smůlu", že byl členem vedení ODS i za Klausem odvržené dvojice Topolánek-Nečas.

Petr Fiala, současný předseda ODS, to má u Klause lepší – dosud mu nešlápl na kuří oko a chová se k "otci zakladateli" s náležitou úctou. Nadto je víc ideolog než praktik. A koneckonců, do nejužšího sboru expertů pozval coby specialistu na školství Klausova syna, jemuž tatínek jeho krok prý "nevetoval".

ODS je letos v kampani tvrdší než jindy, v jejím rámci dokonce strana spustila petiční akci za zachování koruny a odmítnutí eura. Nic jí nevadí, že budoucnost eura nespadá do kompetence poslanců Evropského poslance. Proč taky pracně studovat jejich agendu, když se může těšit zhruba na jednoho až dva… Čili ODS volby nevyhraje, ale aspoň jasněji ohraničí svoje voličské jádro. To by podle stratégů ODS mělo – oproti minulosti – být k evropské integraci výrazně kritické. Pak by je mohl Klaus i přizvat i ke své zvažované symbolické pouti na Bílou horu.

"Evropská unie nám naštěstí v ničem nepomohla. EU je naprosté selhání a nezdar," řekl v Interview ČT24 Klaus. Smát se? Nebo plakat? Václav Klaus je pořád svůj, jen nyní tak nějak ryzeji. Či snad jen stále silnějšími a absurdnějšími výroky, jimiž zcela pomíjí stále více opět aktuální bezpečnostní základ evropské integrace, bojuje o mediální zájem a my mu na to skáčeme? Vlastně je škoda, že Klaus osobně nekandiduje. Kdyby on byl tím jediným modrým europoslancem, jistě by si své výlučnosti užil.

Nezužujme ale "klub bělohorců" jen na Klause o ODS. Je totiž širší a jistě dokáže své členy mobilizovat před eurovolbami lépe než tábor stoupenců EU. Svůj úspěch ze sněmovních voleb pravděpodobně zopakuje Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který se neštítí ani šíření xenofobních poselství. A na dveře Evropského parlamentu klepe i krajně euroskeptická Strana svobodných občanů Klusova exporadce Petra Macha.

Zajímavé tanečky předvádí hnutí ANO. Volební lídr Pavel Telička je coby diplomat a lobbista vnímán jako nedílná součást bruselského prostředí, ovšem předseda Andrej Babiš v posledních dnech s oblibou zmiňuje nevýhody přijetí eura, jemuž se přitom současná koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO chystá dláždit cestu.

Ostatně též ČSSD má v Janu Kellerovi lídra, který jedním dechem horuje pro sjednocenou Evropu i kritizuje trendy, které jsou nyní v módě jak v Bruselu, tak na úrovni národních vlád. Ostražitostí k EU nešetří ani komunisté s lídryní Kateřinou Konečnou.

Nejloajálněji se k dnešní podobě evropské integrace staví TOP 09 a KDU-ČSL. Nestranického proevropského lídra topky Luďka Neidermayera ale doplňuje Jiří Pospíšil, donedávna místopředseda euroreptalů z ODS. Lidovci si sice za jedničku vybrali ostříleného straníka, Pavla Svobodu, ovšem jeho lze snadno přehlédnout. A specifikum programu KDU-ČSL? Leda boj proti změně času, která dvakrát ročně mává s organismem nejednoho z nás.

Nedivme se pak, že vyniká hlas "řadového voliče" - Václava Klause. Je sice extrémní, výrazně menšinový, avšak nejzřetelnější a nejzapálenější.

NašiPolitici.cz