24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Klaus je nácek, Zeman fašista

2.7.2013

Říká to Kalousek a Langšádlová. A co na to náš Karel?

Jsem v šoku. V pondělí odpoledne jsem se dozvěděl, že prezident Zeman je fašista! Víte, kdo mi to řekl? Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09. Říkala to v České televizi.

Podíval jsem se z okna. Pršelo. Úpal tedy mít nemohla. A přesto to řekla. Začaly se mi honit hlavou nejrůznější hrůzné myšlenky a začal jsem pochybovat, zda jsem udělal dobře, že jsem dal tomu fašistovi svůj hlas. Po dlouhém přemýšlení jsem dospěl k závěru, že je lepší český fašista než kníže se švýcarským pasem.

Pohádka o jednom Italovi a jednom Čechovi

Ale teď už poněkud vážněji. Byl jsem přesvědčen, že se paní Langšádlová přeřekla, unáhlila, že přestřelila. Jenže ona to ve večerních Událostech, komentářích téhož dne zopakovala. A slyšel jsem to podruhé. Miloš Zeman je podle ní fašista!

Svými slovy reagovala na úmysl prezidenta, že by v úřednické vládě měli zasednout zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů. To jí nemohlo nechat chladnou. Okamžitě si vybavila fašistické černé košile, zdvižené pravice a Mussoliniho na balkóně na Piazza Venezia, kde davům kázal, že vybuduje nový stát a novou vládu. A v ní zasednou zástupci korporací, zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Musím se k něčemu přiznat. Paní poslankyně mě mile překvapila. Jako milovník historie (a to i té krvavé) jsem ocenil, že jí nejsou úplně cizí dějiny italského fašismu, a dokonce také fašismu portugalského. Nu ano, zmínila i Salazara, třebaže v jeho případě lze o fašismu dosti úspěšně pochybovat. Ale zanechme slovíčkaření, vždyť politika realitu zplošťuje. Kráčí tady přece o onen princip korporativní. Ten totiž paní Langšádlovou tak vzrušil.

Já nevím, jestli jsem tak neduchaplný, že nejsem s to postihnout tu podobnost Mussoliniho a Zemana a fašistického korporativismu a Zemanova návrhu, aby v dočasné úřednické vládě bylo alespoň po jednom zástupci zaměstnanců (tedy nejspíš odboráři) a zaměstnavatelů. Nezdá se vám, že pokus paní poslankyně porovnat neporovnatelné a spojit nespojitelné poněkud pokulhává? Nevím, třeba ne, možná jsem tu ten hloupý a tmou zaslepený já.

Pohádka o hodné TOP 09 a zlém Zemanu

Krátce poté, co večer naznačila, že je Miloš Zeman fašista, jsem už nedokázal zachovat kamennou tvář. Rozesmál jsem se. Prohlásila totiž, že jí (a tedy také její straně) jde o ochranu charakteru naší republiky. A ta je přece parlamentní. Že jí jde o ochranu naší ústavy, naší demokracie, snad i našich občanů. Před kým? Přece před Zemanem!

Zeman to je, kdo likviduje vyspělou českou demokracii. Měli bychom se před ním mít na pozoru. Ostatně už vůdce její strany, kníže Karl zu Schwarzenberg, nás varoval, že v boji o velvyslance s prezidentem vytrvá až do samého konce, neboť nejde o nic menšího než o charakter republiky, o zachování litery ústavy. Jenže ta svědčí ve prospěch Miloše Zemana. A kníže by to možná zjistil také, kdyby se naučil pořádně česky.

Ale zanechme těch šovinistických výpadů! Ještě jedna věc se mi v souvislosti s tím fašistou vybavila v paměti. Svého času – bylo to v říjnu 2011 – lokaj knížete, ale ve skutečnosti jeho pán Miroslav Kalousek přišel na 2. celostátním sněmu TOP 09 se zdrcujícím odhalením, že tehdejší prezident Václav Klaus je nácek! Dokonce jsem o tom tehdy psal.

Pohádka o Klausovi a jeho lidech

Psal jsem, že Kalousek varoval před "hnědnutím" politiky na pravici, že varoval před styky prezidenta Klause s předsedou Akce D.O.S.T. Ladislavem Bátorou (dnes vyobcovaným z řad národa) a "jeho" lidmi. Ty označil za nácky, kteří jen zneužívají pojmu konzervatismus ke krytí svého nacionalismu, xenofobie, antisemitismu, nesnášenlivosti k imigrantům a bůhví čeho dalšího.

A pak zahřímal, že je historickou úlohou TOP 09 přesvědčit Čechy a Moravany (i Slezany a další obyvatele českých zemí), že konzervatismus není návratem do druhé republiky. Ano, to řekl a já to chápu. "Konzervatismus" TOP 09 je totiž návratem k protektorátu!

A tím končím. Je vidět, že vrcholní představitelé TOP 09 rádi kažou o ústavě, republice a demokracii a na úchylných analogiích z minulosti dokazují, že jejich oponenti jsou škůdci, fašisti a náckové. Dovolte, abych se zasmál. Takové nesmysly snad mohou říkat jen lidé slabomyslní.