28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Ke sjezdu českých socialistů

Institut Václava Klause není ani na straně, ani ve straně českých socialistů, čili ČSSD, ale musí tuto stranu – stejně jako každý občan České republiky – brát velmi vážně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 24.3.2013 18:26

Zase se tu objevill argument - důchodový účet -

Od roku 1948 neexistuje žádný specializovaný důchodový účet neboli „seniorkonto“. Průběžný penzijní systém je plně propojen se státním rozpočtem

Kdyby „seniorkonto“ bylo odděleno od státního rozpočtu, stejně by se postupně propadalo do hlubin. Český penzijní systém je totiž nestabilní. Zvolna se hroutí. Příčina je jednoduchá: přibývá důchodců.   - http://www.novaustava.cz/clanky/seniorkonto-versus-seniordluh 

V roce 1996 stát vyplácel starobní důchody celkem 1 796 998 osobám. V roce 2011 to bylo již 2 340 147 osob. Nárůst o více než 540 tisíc důchodců během patnácti let. Jinými slovy, o více než 30 procent. Když připočteme navíc nárůst počtu invalidních důchodců (řádově menší, ale stále nezanedbatelný), zjistíme, že průběžný penzijní systém je odsouzen - možná ne přímo ke krachu, ale k postupnému snižování reálných penzí, případně prodlužování důchodového věku.

To vede k truchlivé situaci ve veřejných financích. Veřejné rozpočty vybraly v roce 2011 celkem 533,17 miliardy korun na sociální příspěvcích všeho druhu. Na sociální účely různého druhu v tomtéž roce šlo 686,94 miliardy. Celková suma starobních důchodů činila 359,1 miliardy korun. Příjmy z důchodového pojištění však činily jen 319,5 miliard (vše za rok 2011).

B. Rybák 24.3.2013 13:53

Nová levice

Už dávno se přestala starat o chudé spoluobčany, protože ti jí nakonec "spočítají" zhroucení kdysi prosperujícího hospodářství (např. za "vlády odborů v Británii) a její "korouhve" hromadně opouštějí i v době hospodářské konjunktury.

Amorálně je nahradila záměrně vytvářenými, na levicovém státu trvale závislými (dokonce i ze zahraničí dováženými) nepřizpůsobivými sociálními parazity, produkcí zcela nadbytečných parazitů byrokratických, vytvářením parazitických pseudopodnikatelských (na dotacích zcela závislých) zbohatlíků), vytvářením dotovaného neokolonialistického ("zeleného") politicko-hospodářského komplexu "nadnárodních koncernů", které se postarají o jejich politické důchody.

Parazitujících "občanů" už je skoro 50%. K vytvoření "trvale udržitelné moci" (postdemokracie) jim chybí už jenom krůček.

Společnost, kterou ovládnou ale nemá šanci přežít (viz pád říše Západořímské).

A. Hrbek 24.3.2013 9:23

Poslední podpora OSVČ

je pro pracující důchodce zavedení limitu příjmů a odebrání slevy na dani 24.000 Kč. A OSVČ důchodce musí znovu platit zdravotní a nemocenské pojištění, ačkoliv by se o jeho zdraví měl starat stát a v životě nebude úředně "nezaměstnaný".

Další příspěvek pana Kalouska je, že provedl reorganizaci finančních úřadů a je na plátcích DPFO aby si sami našli jakou.

Nesliboval někdo daňové přiznání na půl stránky? A objem daňových zákonů se od roku 2005 zvětšil na dvojnásobek!

M. Kosejk 24.3.2013 9:46

Re: Poslední podpora OSVČ

Souhlasím s tím, že Kalousek sliboval zefektivnění daňového systému - a že neudělal nic ! pouze zvýšil objem peněz, které tečou do toho neefektivního systému. Souhlasil bych i s tím, že Kalouskovo pojetí řizení ministerstva financí není moc odlišné od jeho bývalého koaličního kolegy z ČSSD - Sobotky (škrtat na místech nejmenšího odporu, zvyšovat daně a kašlat na efektivitu).

Ovšem podpora důchodců - živnostníků? Nemyslím, že to je potřeba. Už tak jsou podporováni mladšími generacemi, které za ně platí důchody  - a to s vědomím, že na jejich budoucí důchody průběžný státní systém nebude mít prachy.

A. Hrbek 24.3.2013 10:04

Re: Poslední podpora OSVČ

Vážený pane,

nejde o "podporu" důchodců živnostníků, ale o rovnost před zákonem. Pokud důchodci pracují jako zaměstnanci, mají daňové podmínky jako všichni ostatní zaměstnanci, pokud pracují jako OSVČ měli by mít stejné podmínky jako ostatní OSVČ.

Pokud důchodce pracuje a odvádí daně dělá někdy pro stát více než mladý nefachčenko. Nebo stále platí zásada, že za úspěch se trestá?

Ne každý důchodce má důchod ve stejné výši jako pan Klaus.

M. Kosejk 24.3.2013 10:22

Re: Poslední podpora OSVČ

Cituji: "...pokud pracují jako (důchodci) OSVČ, měli by mít stejné podmínky jako ostatní OSVČ."

Tedy by jim měl tedy být odebrán důchod, pokud bych se měl držet Vaší úvahy.  Pak by měli stejné podmínky.

A k té Vaší manipulativní otázce. Já třeba solím státu SP - stát za to vyplácí dnešní důchodce. A až příjdou já do důchodu, pokud neumřu v práci, tak nebudu mít nárok na státní důchod - a jestli, tak na almužnu. Tak Vy buďte rád, že jste rád.

A. Hrbek 24.3.2013 10:56

Re: Poslední podpora OSVČ

Nevím co je to za úvahu. Jako důchodce mám na důchod zákonný nárok, protože jsem odevzdával daně, za které jste Vy nejméně 18 let žil. Nemluvě o tom co se z toho investovalo, například do Temelína a co teď přináší státu zisk.

Nevím kdy půjdete do penze, ale přes strašení klausismu na slušný státní důchod budete mít do roku 2050 nárok. Tam máte nějakou jistotu

Zkuste vstoupit do druhé pilíře, ze kterého budete mít po 30 letech kulové s přehazovačkou.

M. Kosejk 24.3.2013 11:13

Re: Poslední podpora OSVČ

Živonstníci jsou daňově zvýhodněni. Existují dokonce i tací, kteří tvrdí, že to je nespravedlivé vůdči zaměstnancům a standardním podnikatelům. Já si to nemyslím. Myslím, že daňové zvýhodnění  živnostníků je odměna za to, že nejsou státu na krku - a že se starají sami o sebe. No - a ve chvíli, kdy odejde živnostník do důchodu, tak to přestává platit - je na výplatní listině státu, už má jakési základní finanční zajištění od státu. Tedy se nezdá nic špatného, když příjde o výhody nedůchodcovských živnostníků.

A ten zbytek vašeho textu? Důchod do roku 2050? Ale taky v jaké výši - to napište, vy manipululátore. A rozhodně nevěřte, že pro moji generaci je jistější státní důchod z průběžného systému než 2. pilíř.

J. Kulheim 24.3.2013 11:14

Re: Poslední podpora OSVČ

Pane A. Hrbku o svoje zdraví se budete muse postarat sám. Je to váš majetek. Stát nemá rozum a proto se o vaše zdraví starat nemůže. Ministerstvo zdravotnictví se může postarat o to, abyste měl k dispozici lékařskou péči pokud onemocníte.

A. Hrbek 24.3.2013 15:08

Re: Poslední podpora OSVČ

Přijdu se na Vás podívat!

V. Kusý 24.3.2013 8:47

Prakticky pod téměř každé prohlášení téměř každého

politika či jeho institutu, bez ohledu na stranickou příslušnost, by se mohl volič podepsat.Pouze by musel být postižen naprostou ztrátou paměti a schopnosti konfrontovat je s jejich prohlášeními a činy, jež předcházely za posledních dvacet let.

P. Čech 23.3.2013 16:36

Na čí straně je institut Václava klause?

No přece na straně Václava klause. Největšího škůdce českého státu a vlastizrádce společného státu Čechů a Slováků.Člověka, jehož veškerá činnost od roku 1989 nahrávala přímo jen zlodějům a podvodníkům a na straně druhé devastovala mnohé věci, do té doby fungující. Příkladem budiž důchodový účet, jehož finance byly právě Václavem Klausem přiřazeny do státního rozpočtu, tedy zrušení jeho samostatnosti a nastavení možnosti jeho následného rozkradení všemi vládami a politickými stranami, které byly u moci. Tak došlo k tomu, že do té doby vysoce přebytkový důchodový účet se stal schodkovým. To je dílo nejchytřejšího ekonoma ve státě. Neskrývaná podpora pánů Třísky a Koženého také vypovídá o kvalitách pana Klause. A dnes nám jeho institut bude něco nakecávat? Ať táhne k čertu i s panem Klausem.

M. Kosejk 23.3.2013 17:36

Re: Na čí straně je institut Václava klause?

Tu fámu o přebytkovém důchodovém účetu, co zbyl po komančích, asi evidentně nikdy nikdo nevyvrátí. A tak si tenhle nesmysl bude dál žít svým životem. Ach jo.

Š. Hašek 23.3.2013 18:26

Re: Na čí straně je institut Václava klause?

Pane Čechu,

vysvětlete mi prosím Váš termín "přebytkový důchodový účet po komunistech". Předpokládám, že byl veden v Kčs a že mi také bleskově přepočítáte jeho výši do Kč (přes devizovou korunu, přes převoditelný rubl neb tuzexové poukázky - tehdá aby se v tom pr-se vyznalo). Přiznám, že jsem absolutně mimo. A nebo Vy jste mimo.

A jen tak mimochodem popřemýšlejte o Klausově Koruně české, co ji máte ve Vaší peněžence. Jest to zřejmě měna "největšího gaunera naší historie" - dle Vás.

Dosti/vůbec Vám nerozumím.

P. Čech 23.3.2013 20:36

Re: Na čí straně je institut Václava klause?

V roce 2008 byl důchodový účet ještě ve výši + 6 miliard Kč. Během jednoho roku došlo k jeho propadu o 36,5 miliardy.To snad během toho roku došlo k tak obrovskému nárůstu důchodců??? Mám za to, že nikoliv. Peníze byly prostě použity na jiné účely, což je možno jen proto, že jsou součástí státního rozpočtu. Pokud by byly odděleny, jako před zásahem Václava Klause, nemohlo by k tomu dojít.

J. Kanioková 23.3.2013 23:53

No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

on prostě stihl všecičko to špatné u nás... sám o své vůli... Nebyl on vlastně diktátor ?

Ježišmarjááá...

B. Rudolf 24.3.2013 6:25

Re: No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

Ani diktátor, ani satan. Ale premiér a prezident země mají poměrně slušné možnosti.

V tom problém opravdu není.

M. Kosejk 24.3.2013 8:00

Re: No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

Ono hlavně nemá cenu se vůbec zabývat tím, co napsal pan Čech. V dvou krátkých textech jen projevil velkou dávkou ekonomické negramotnosti. Mluví o nějakém neexistujícím  přebytkovém důchodovém účtu, který prý byl zrušen - a když je na ten blábol upozorněn, tak opět blábolí něco o nějakém důchodovém účtu, na kterém prý v roce 2008 chyběly peníze.  Jako kdyby náš průběžný systém měl nějaký  skutečný "účet".  On totiž vůbec netuší, jak funguje princip průběžného důchodového systému. A že kdyby skutečně existoval nějaký důchodový účet  ČR průbežného systému, který je financován jen ze SP, a z kterého se vyplácí důchody, tak by dnešní důchodce nebylo už dávno z čeho vyplácet.

J. Kratochvíl 24.3.2013 9:22

Re: No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

Pane Kosejk, vy o své ekonomické gramotnosti raději mlčte. Umíte jenom papouškovat Klausovské ideologie trhu atd..svět je někde úplně jinde. Vemte si svého Klause s paní Kaniokovouza za ruku a běžte někam si dělat ekonomickou reformu, ale hodně,hodně daleko.!!! Už vás tady bylo dost.

M. Kosejk 24.3.2013 9:24

Re: No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

A nějaký argument by nebyl?

Š. Hašek 24.3.2013 13:25

Re: No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

Obávám se, pane Kratochvíle, že právě Vy se topíte v ideologii. Fakta jdou stranou.

Něco si přečtěte o průběžném financování zdravotních a důchodových systemů. A pak se přihlaste, že byste také rád něco řekl. Zatím nic moc.

J. Václavíková 24.3.2013 13:59

Re: No jistě..... on ten Klaus je fakt satan....

Od Vás to tedy sedí! Jak Jandák na hrnec!

M. Vondráček 23.3.2013 19:47

Pane Čechu

nejste Vy náhodou z dvojčat ??

B. Rybák 24.3.2013 14:11

Re: Na čí straně je institut Václava klause?

Naše důchody nejsou založeny na důchodovém pojištění, ale na důchodové dani. Takže nějaký důchodový účet samostatně existoval vždy jenom formálně. Příjmy i výdaje "zločinného" (počet dětí vychovaných nerespektujícího) průběžného důchodového systému jsou určeny zákonem. Příjmy nerostou, náklady trvale rostou, takže je logické, že se důchodový systém (bez trvalých restrikcí) nutně musí znovu a znovu stávat deficitním (chcete ho doplňovat ze své kapsy?).

Jedinou (nepatrnou) šanci na záchranu společného státu zničil V.H., když společně s P. Rychetským obelhali národ, že se nemůžeme vrátit k ústavě 1. republiky. V. H. to pak dorazil (politicko-idiotským) zastavením slovenských zbrojovek.

Nemluvte prosím o věcech jimž vůbec nerozumíte. Nenávist zatemňuje mozek!!!

M. Šejna 23.3.2013 10:56

ODS versus ČSSD

tak si to shrňme:

za vlády V.Klause měli živnostníci progresivní daň končící na 45 procentech. Paušální zdanění bylo nemožné. Za vlády socanů se progresivní daň snížila na zdanění končící na 32 procentech. Socani navíc živnostníkům umožnili využívat daňové paušály.

Z výše uvedeného plyne, že socani udělali pro živnostníky víc, než Klaus, Topolánek a současná vládní sebranka dohromady. Socani budou samozřejmě vždy verbálně hájit zájmy zaměstnanců proti zájmům OSVČ a podnikatelů. Mají tam své voliče. Ve skutečnosti ale živnostníkům pomohli nejvíc ze všech vlád.

Já sám jsem živnostník, takže vím, o čem mluvím. Mládek mě klidně může nazývat parazitujícím živnostníkem. Důležité bude, co socani po volbách udělají. Zatím vždy živnostníkům jejich podmínky spíš vylepšili, než zhoršili. Pokud mi socani znovu podmínky pro OSVČ zlepší, nebo aspoň ponechají, mohou mě klidně nazývat parazitem.

J. Boleslav 23.3.2013 16:11

Re: ODS versus ČSSD

V jaké výši byly daňové paušály za socanů a ve kterém roce je zavedli? Že Vám od socanů nevadí nadávání do parazitů, je docela zvláštní. Ale je to samozřejmě Vaše volba. Pokud vím, tak paušály v současné výši a tím i zlepšení situace OSVČ zavedla až tato vláda a byl kvůli tomu řev až na půdu. Proč by jinak Mládek proti OSVČ brojil?

E. Sevrát 23.3.2013 17:16

Re: ODS versus ČSSD

Paušály byly možné od začátku po roce 89,ale byly výrazně nižší (já tenkrát 25%,dnes 60 %).Tyto vysoké paušály zavedla Sobotkova vláda,nejvyšší paušál pro zemědělce 80 % si vydupal Kalousek za stranu KDU (osobně ve vládě,ale nebyl).Ovšem a co myslím,že bylo správné tak byla zavedena minimální daň,kterou jste platil i když jste díky paušálům jako nic nevydělal.Ta minimální daň byla myslím necelých 6 000,-Kč. Topolánkova vláda tuto minimální daň zrušila s tím,že je to nespravedlivé,ale paušály ve vysokém % ponechala.Rozdíl po roce 89 byl,ale taky v tom,že k výdajům i paušálním jste si připočítával i výdaje za soc+zdrav pojištění.To dnes není možné=pouze paušál,který zahrnuje vše.

E. Sevrát 23.3.2013 17:39

Re: ODS versus ČSSD

A ještě jsem zapoměl dodat,že daně byly v začátcích opravdu vyšší,ale pro všechny ne pro podnikatele a zaměstnace zvášť jak píše pan Šejna,tak tomu bylo vždy a je i dnes.Rozdíl nikdy není v sazbě daně,ale v základně (např.paušály) ze které se počítá a ve velikosti dosaženého příjmu-to bylo rovnou daní zrušeno,nyní "solidární příspěvek + 7,00 % u vysokých přijmů.Podníkám jako OSVČ (tenkrát ještě ten název neexistoval) od roku 1990 nepřetržitě,takže opravdu vím o čem mluvím.Ovšem na ničem neparazituji,jak řekl soudruh Mládek,pouze se vždy pohybuji v rámci platných zákonů.Byl by parazit i soudruh Mládek,kdyby třeba jeho manželka brala mateřskou a to přestože má nadstandardní příjem ??

J. Boleslav 23.3.2013 17:59

Re: ODS versus ČSSD

Děkuji za vysvětlení. Mládek coby politik je parazit jedna báseň.

M. Kosejk 23.3.2013 18:35

Re: ODS versus ČSSD

Já si ho našel v ARESu. Ing. Jan Mládek, CSc., IČ:45782148

70220:Ostatní poradenství v oblasti podnikání a řízení, 702:Poradenství v oblasti řízení

Prostě taková klasická česká "poradenská" činnost lidí kolem politiky - styl Dalík a jemu podobní. :)))

http://wwwinfo.mfcr.cz/cgi-bin/ares/darv_res.cgi?ico=45782148&jazyk=cz&xml=1