25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří

28.2.2006

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

sobotní úspěšná programová konference naší strany schválila volební program pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Po vnitrostranické diskusi, do které se zapojila celá členská základna, základní organizace, okresní a krajské výkonné výbory i odborné komise strany, byl sestaven pozitivní, otevřený dokument, který nabízí podle našeho názoru nejkomplexnější a nejlepší program pro tuto zemi do roku 2010. Pod heslem Jistoty a prosperita, se kterým půjde Česká strana sociálně demokratická do nadcházejících voleb, představujeme propracovanou a konkrétní vizi co a jak bychom do roku 2010 chtěli uskutečnit.

Sociální demokracie je otevřenou a demokratickou stranou, která má zájem na tom, aby jí prosazovaná politická linie odpovídala přáním většiny společnosti. Proto je návrh volebního programu ČSSD nyní předkládán k celospolečenské diskusi, která bude probíhat až do konce února. Obracíme se touto cestou opětovně na všechny členy strany, její sympatizanty, ale i řadové občany, aby se seznámili se zveřejněnými dokumenty a využili této příležitosti ke sdělení svých názorů a doporučení. Všechny kvalitní a přínosné náměty, které budou v souladu s celkovou programovou linií strany, pečlivě zvážíme a zapracujeme do finální podoby volebního programu.“

S přátelským pozdravem

Mgr. Bohuslav Sobotka
statutární místopředseda ČSSD

******

Jako řadový občan (vybavený řadovým občanským průkazem) jsem uposlechl výzvy statutárního místopředsedy ČSSD (kterému tímto děkuji za přátelský pozdrav).

Ještě že jsem uposlechl. Budete mít fofr, pane statutární magistře, posílám Vám své názory a doporučení, i svůj přátelský pozdrav, na poslední chvíli, čas letí a uzávěrka se blíží. Dříve to ale, statutární příteli Sobotko, nešlo. Ten dokument je tak kvalitní a tak propracovaný a tak konkrétní, že mě pořád nenapadalo, co bych k němu mohl kvalitního a přínosného doporučit, aby to bylo v souladu s programovou linií strany a aby to přitom nevypadalo, že chci naznačovat, že ten Váš není ten nejkomplexnější a nejlepší program. A tak jsem se seznamoval se zveřejněnými dokumenty.

Nejvíc práce mi dala ta stranická linie. Víte, příteli, já jsem se bál, že jestli budete všechny věci řešit takovým fofrem, jaký jste nasadili už nyní, budete mít všechno vyřešeno dříve, než mé kvalitní a přínosné náměty stačíte zvážit a zapracovat. Pak jsem si ale vzpomněl na slavnou dobu osmi let působení vaší strany a vlády a došlo mi, že jsem, podobně jako pan Topolánek, zbytečně paranoidní. Zmátlo mně, že ten váš nejkomplexnější a nejlepší návrh programu je tak zdánlivě prostý. Zvláště nepochopitelné se mi zdály být některé formulace, například ta o tom, že „ČSSD rozhodně nechce žít pouze z dosavadních úspěchů“.

Nebo ta, že „Budeme hájit české národní zájmy v Evropě i širším mezinárodním společenství“. Já jsem se, příteli statutární, bláhově domníval, že „národní zájmy“ je ošklivý výraz, který my Evropané nepoužíváme a odvracíme se s pohoršením, když tu neslušnost někdo ve společnosti řekne. Asi jako ten kapitalismus, o němž nám váš kolega místopředseda vlády pro ekonomiku Havel prozradil, že „probůh v moderní Evropě je slovo kapitalismus neslušným slovem“,

Pak mi to ale došlo. Vy a vaši kolegové, statutární příteli, máte pod čepicí. Vidím, že jste si přečetl tu útlou oranžovou brožurku „Jistoty a prosperita“ a pochopil jste, že žádný program nemáte. To by pro kohokoliv jiného byl malér. Vy jste ale udělal to, co pan premiér Paroubek, Váš místopředseda, dělá s velkým úspěchem pořád. Ten řeší maléry vaší strany a vlády tak, tak, že přesvědčuje voliče, že jediná strana, která je může napravit, je ta, která je nadělala a jejímž předsedou se zanedlouho stane on. Asi proto, že ten Topolánek prostě, jak se říká, nemá ty zkušenosti s těmi krizemi a maléry jako on.

A tak jste se chytře rozhodl, že z toho programového maléru uděláte přednost. Budete ho tvořit podle názorů a doporučení voličů. Takové politické „Udělej si sám“. Více očí více vidí, více hlav víc rozumu, více děr, více syslů, více hlav více smyslů. A vůbec, když nás tolik chtějí, ať ti hoši pracují.

Posílejte, vážení voliči, vaše náměty a doporučení, a my, jako pejsek s kočičkou, upečeme ten programový dort plný dobrot na vaši objednávku. Ty „Jistoty a prosperitu“ neberte příliš dogmaticky, nikdy není tak dobře, aby nemohlo být lépe, a tak pište. Co je doma, to se počítá.

Všechny kvalitní a přínosné náměty, které budou v souladu s celkovou programovou linií strany, pečlivě zvážíme a zapracujeme. Zatím těch doporučení nebylo dost, a tak musel i pan doktor Rath na chvilku odskočit od své úspěšné práce na stabilizaci českého zdravotnictví a honem napsat pro vládu tu skvělou práci „Informace o dalších opatřeních vedoucích ke zlepšení situace v resortu zdravotnictví“. I on pochopil hlavní princip programové práce vaší strany a „udělal si sám“, vlastně prokázal, že je schopen pracovat bez předsudků a použil téměř všechny nápady paní Musílkové, která, jak si asi vzpomínáte, řídila Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, kterou před ní pan ministr na poslední chvíli zachránil. A tak jsem se z doporučené četby vašich dokumentů dozvěděl, že klíčem k záchraně VZP je přijetí doporučení paní Musílkové. Jistě ta paní bude mít radost, že ty řeči o tom, že jí pan ministr nemá rád, nejsou pravdivé.

Líbí se mi, že pan ministr zůstává chladným, nenechá se vyprovokovat urážkami a pomluvami, které o něm šíří ODS, která je asi pořád ještě rozzlobená, že ji pan ministr před lety opustil, protože nepochopila, že hlasy zdravotníků si může koupit jen jeho prostřednictvím. Pan ministr velmi moudře ignoruje předvolební meetingy, které ODS pořádá pro několik desítek nedůležitých zdravotnických organizací. Prvním krokem ke stabilizaci zdravotnictví je jednota zdravotníků a pacientů, pro kterou už pan ministr udělal víc než všichni jeho předchůdci dohromady. A až své dílo dokončí, bude se moci vrátit k práci na koncepci zdravotnictví, kterou měl v zásadě hotovou a kterou by jistě, jak slíbil, dodal několik týdnů po svém nástupu do funkce, kdyby jeho pozornost nebyla odváděna neustálými intrikami ODS, zlodějských krajských hejtmanů, zištných kapitalistů, hříšně bohatých zdravotníků a těch pijavic - lékárníků.

Vidím též, jak úspěšně si, vážený pane statutární, Váš pan premiér získává srdce nás voličů. Je to prostě chlapík jako my. Fšecko ví, fšecko umí, fšecko zařídí. „Já se postarám“, „já nedovolím“, „já se na to podívám“, „já to projednám“, „já rozhodnu“. Všiml jste si, vážený příteli místopředsedo, že jak se blíží volby, je o vás, ministrech ČSSD, méně a méně slyšet?

Měli byste sebou hoši pořádně hodit, než si toho všimne i pan premiér.

Pan premiér si svou vstřícností a srdečností získává i srdce těch suchých a studených soudruhů a soudružek z KSČM. Neuniklo to ani jejich bývalému předsedovi Grebeníčkovi, který to neunesl a začal žárlit a trucovat.

A tady je to mé doporučení, pane statutární příteli místopředsedo. Ani takový buldozer jako přítel Paroubek nemůže stíhat všechno sám. Jediný, kdo s ním alespoň trochu drží krok, je pan ministr Rath a pan ministr kultury. Měl byste se, pane příteli, polepšit a stabilizovat i Váš resort tím, že vyrazíte pár sekčních šéfů anebo třeba vedoucích odborů či ředitelů finančních úřadů. Ti dva to dělají, a vida, chválí je i pan premiér. Asi to bude tím, že to nejsou žádné stranické myši, ale experti a do ČSSD vstoupí, až když to dobře dopadne.

Je mi líto, že ačkoliv jsem se úzkostlivě držel programové linie, mé doporučení a námět se už asi nedostanou do vašeho programu. Prošvihl jsem to a je po uzávěrce. Přesto, příteli místopředsedo statutární, Vám přeji hodně štěstí, které Vy osobně budete jistě potřebovat, teď, když se vaší straně rozhodl pomoci i váš bývalý předseda Zeman.

thaas@seznam.cz