29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Když se kácí les, lítají třísky?

3.2.2012

Pamatuji si na jeden vtipný dialog.

"Kdes byl?

Dlouho jsem tě neviděl." "Seděl jsem." "A kolik jsi dostal?" "Dva roky".

"Za co?" "Za nic". "To kecáš, za nic je pět let". Vzpomínáte? Škutina a Prezidentův vězeň. Řekl pravdu o prezidentu Novotném...

Pocítil jsem deja vu po odvysílání zprávy o pětiletém nepodmíněném trestu pro Petra Wolfa. Světlonoši protikorupčního boje jásají, hlídacím šelmám mediokracie kape z tlamy krev.

Okamura žádá trest smrti, nejlépe harakiri. Fendrych a další chtějí pokračování akce. Wolf je přece jen vrchol ledovce. Výbor pro protikorupční a nečeskou činnost vedený Bártou, Babišem, Randákem, Janečkem a McKroupou polapil svou první "velkou" rybu. Hon na čarodějnice začíná.

Prokurátor a soudce tak ruku v ruce a pod prapory novodobé revoluce naplnili zadání a očekávání navzdory faktům, důkazům, svědectvím a právním postupům. Jsou-li fakta v rozporu se zadáním, tím hůře pro fakta.

Dav chce totiž krev. Noví mocní a mocí nemocní se chtějí očistit obětí bezmocných. Nic nového pod sluncem. Je opravdu lepší a pohodlnější se mýliti s davem, než mít pravdu proti němu? Asi ano. Určitě ano!

Očekávám agresivní reakci. Jak se opovažuje? Potrefená husa se ozvala... Zalez do bažin! Topolánkovsko-dalíkovská mafie. Však na tebe taky dojde! Co mě vede k tomu, že přesto nemlčím? Za prvé jsem přesvědčen, že jde, velmi umírněně řečeno, o justiční přehmat.

Za druhé existuje po celou dobu cílená tendence mne s tímto případem uměle propojit. Za třetí cítím část viny a nepřímou odpovědnost za stav justice. Za čtvrté mi vadí a vždy vadila zjevná nespravedlnost. A za páté vím, že pro vítězství zla stačí jen mlčet.

Wolf se, možná naivně a nerozvážně, nepodrobil diktátu vlastní strany. Poprvé, podruhé. Do té doby nikoho jeho dotační tituly na výzkum nezajímaly. To se změnilo velmi rychle. Na každého si něco našli. Začalo vydírání a výroba kauzy. Když za mnou Wolf, pasovaný později neprávem na přeběhlíka, přišel, byl to zoufalý člověk. Vyděděnec.

Dodnes jsem neznal detaily, a kdybych nečetl veřejně dostupnou obhajovací řeč Wolfova obhájce, tak by u toho i zůstalo. Žádal jsem tehdy standardní prošetření a zákonné řešení. K tomu i došlo a několik autorit včetně Finančního úřadu se na tom podílelo.

Ve správním řízení byly nalezeny nedostatky, jeden dotační titul uzavřen, pokuta vyčíslena a zaplacena. Druhý úspěšně dokončen. Přestupek má ale ke zločinu daleko. Manipulace vyšetřování, účelové dozorování a neuvěřitelný rozsudek nás vracejí hodně daleko.

Jiří Pospíšil byl jedním z lidí, které pád mé vlády potěšil a zachránil. Věděl, že jej chci pro absolutní neschopnost řídit resort odvolat. Přistoupil na nečistou a mediální hru na "justiční mafii", zbavil se seriózní a nezávislé Vesecké, připustil její dehonestaci a nastartoval čistku a destrukci už tak tápající justice.

Pokud skutečně bude Wolf odsouzen a selžou všechny, v demokracii běžné opravné mechanismy, bude to do značné míry i jeho vina.

Před časem jsem byl dotázán, proč nenapíši nějaké paměti. Odvětil jsem, že lidé nechtějí slyšet pravdu. Je nudná, nevěrohodná a nepohodlná. Říká se, že věci jsou takové, jakými se zdají být, a ne jaké skutečně jsou. Nebo že nejde o nic, pokud nejde o život. Toto není ten případ. Proto mlčet nesmím a nebudu!

Právo, 1.2.2012

Převzato se svolením autora, bývalého předsedy vlády a ODS