19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Když se dva perou, třetí se směje

1.5.2010

Tak přece! Přestože se ke zveřejnění výsledků studentských voleb na svých gymnáziích odhodlalo zatím jen několik odbojných učitelů, stala se tato nereprezentivní čísla obsahem zpráv na hlavních českých zpravodajských serverech. Možná si toho všimne i dosud uťápnutá Česká televize a ještě před sportem a počasím se s diváky podělí o tuto výbušnou zajímavost. Ostatně pokud čtete přes den zprávy na Seznam.cz, jistě jste si všimli, že půlhodinka u televizních zpráv je už jenom takovým opakováním. Ale od toho si nakonec veřejnoprávní televizi platíme, protože přelouskat a převyprávět aktuality z bulvárních stránek typu Seznamu musí být úkol pro opravdu zdatné redaktory.

Ale zpět k divoce zveřejněným výsledkům studentských voleb. Jejich hlavní nepřítel hejtman Rath možná praskne vzteky: z hlediska dopadu na veřejnost je totiž fuk, že místo z dvou set původně plánovaných škol máme čísla jen z pouhého zlomku z nich. Procenta jsou na světě a trend je jasný – levicové strany pro středoškoláky neexistují. Rath bude samozřejmě křičet, že se z tak nevýznamného vzorku škol nedají dělat závěry. Ale že to byl on a ostatní socialističtí hejtmani, kdo Šimona Pánka dotlačili k potupné dohodě o nezveřejnění kompletních výsledků, o tom už pochopitelně mluvit nebude. Nikoho asi nepřekvapilo, že Rathův (a též Svobodův, lidovci také zaprotestovali) čich byl správný a čísla jejich stran ve volbách nanečisto jsou nelichotivá. Ovšem fakt, že by studenti sociálně demokratickou a lidovou stranu úplně vymazali ze scény, překvapil i mne. Z takového deklasování mám nicméně škodolibou radost.

Stejně tak mne ale překvapil i drtivý úspěch TOP 09. Inu, když dva se perou, třetí se směje. A teď si představte, že by takto dopadly i volby opravdové. Imagine there´s no Paroubek, imagine there´s no Rath… Těžko se bude socialistům křičet, že je to celé propaganda ODS, jelikož knížepánova strana převálcovala v preferencích studentů i tu Nečasovu. Na základě soukromého průzkumu mezi přáteli zjišťuji, že liška podšitá Kalousek a ospalý aristokrat s nevybíravým slovníkem jsou favority nejen mezi gymnazisty, takže kdo ví…

Mezi studenty uspěl i John se svým tajnosnubným uskupením. Budiž, jeho preference mezi středoškoláky se víceméně neliší od průzkumů mezi dospělou populací. Pár procent pro pirátskou stranu svědčí pro to, že legislativa, ošetřující kopírování a sdílení hudby a filmů, je středověká a praxe, zvláště mezi mladými, je dávno někde jinde. Studentům nepochybně vadí, že jsou za to, co považují za přirozené, kriminalizováni. No a co si myslet o zhruba o pěti procentech pro neonacisty? Inu, i mezi gymnazisty jsou tací, kteří věří, že našinec má mít běloskvoucí pleť.

Občanská neposlušnost rozhořčených kantorů nám ukazuje, že skepse z konformity učitelstva byla předčasná a svobodomyslnost žádný kubánský pomeranč Rath (oranžová slupka, červená dužina) neumlčí. Předčasné je ale i jásání nad prozíravostí středoškoláků a jakákoli extrapolace dnešních výsledků do budoucích skutečných je zavádějící. Neboť to nejsou oni, kdo půjde za měsíc k urnám, ale my. A je to velká, opravdu velká škoda. Jimi nastíněné skóre je s největší pravděpodobností stejně utopické jako Lennonovo Imagine…