25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Když dva dělají totéž

28.11.2006

Nevím, zda hloupý výrok pana Dalíka je tou skutečnou příčinou přerušení jednání o vládě panem Paroubkem. Pokud se ČSSD domnívá, že nějaké "řeči s panem Kmentou u piva" jí zakládají právo na omluvu Mirka Topolánka, měl bych sto chutí jí dát za pravdu. Takové věci by osoba blízká čelným politikům neměla nikdy vypustit z úst. Ptáte-li se jaké věci, pak věřím panu Paroubkovi, že se jedná o prohlášení pana Dalíka zaznamenané na videozáznamu jeho rozhovoru s novinářem Jaroslavem Kmentou zveřejněné v MF Dnes (videozáznam je přístupný na stránkách iDnes). Pan Dalík tam mimo jiné prohlásil, že "Budeme si s nimi (ČSSD) teď jen jakoby hrát a pak je pošleme do háje. Protože ty jejich požadavky jsou neakceptovatelné. My chceme dělat reformy."

Pan Paroubek je rozzloben. Do takové míry, že uvažuje o přerušení rozhovorů s ODS o sestavení nové vlády. Mirek Topolánek by se za slova svého tajemníka měl omluvit a vyvodit z něho důsledky.

Nevím, jaké důsledky ČSSD vyvodila z toho, že si Jiří Paroubek před nedávnem s ODS jen hrál, předstíral, že vážně jedná s ODS, za jejími zády ale vyjednával s Miroslavem Kalouskem a KDU-ČSL a když se domníval, že je ruka v rukávě, tak ji s doutníkem v ruce a Kalouskem po boku poslal do háje.

Na slova pana Paroubka bezprostředně reagovala Miroslava Němcová, místopředsedkyně sněmovny PSP ČR. V témže televizním pořadu, Otázky Václava Moravce, poukázala na jen o pár dní starší prohlášení Ivana Přikryla, bývalého vedoucího úřadu vlády a současného tajemníka místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka. Ten oznámil čtenářům MF Dnes, že ČSSD připravuje "Bezpečnostní team", který bude vyšetřovat a odhalovat "aféry ODS". Jiří Paroubek sám v interview pro MF Dnes prohlásil, že "Velmi pravděpodobně se bezpečnostní komise strany změní velmi závažným, zásadním způsobem. Ale jde také o některé staré kauzy, ke kterým se vrátíme, protože na to nebyl čas v těch předvolebních zápasech. A samozřejmě se vrátíme velice podrobně a detailně."

O jaké kauzy půjde? Jiří Paroubek některé z nich v rozhovoru pro MF Dnes jmenuje:

"Michal Kraus (bývalý šéf poslanců ČSSD, kauza "Ghanské kakao"), Věra Jourová (bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj, kauza "Evropské fondy"), biolíh. Prostě všechny věci, na kterých je vidět rukopis zejména ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu)."

Bezpečnostní team ČSSD ovšem nezůstane jen u vyšetřování a revize starých kauz ČSSD. Bude nejen "obranou" politiků ČSSD neprávem napadených policií ČR v žoldu ODS. Bude i "útokem". Krátce po senátních volbách Jiří Paroubek prohlásil: „Zhodnotíme i svoji bezpečnostní politiku do budoucna, protože o sociální demokracii už si nikdo nebude otírat v budoucnu nohy.“

"Určitě na tom pracujeme velmi intenzivně, během několika dnů budou venku plody tohoto úsilí."

Kdo si o ČSSD otírá nohy? Je to v první řadě ÚOOZ a jeho ředitel, plukovník Kubice. O něm mimochodem nedávno dostal bulvární deník Šíp dokument popisující jeho "záhadné bohatnutí" a údajné aktivity členů jeho rodiny. K autorství se novináři MF Dnes Kmentovi přiznal Tomáš Dvořák, který podle pana Přikryla s bezpečnostním teamem ČSSD "intezivně spolupracuje" a který potvrdil, že tento dokument nezůstane jediným plodem této spolupráce. Dalším zadáním je "očištění" Michala Krause, odborníka na africké kakaové boby a finanční kontrakty podepisované v euforii. Dvořák tvrdí, že má pro Paroubka vytvořit mimo jiné i nějakou analýzu, která by očistila bývalého šéfa poslanců ČSSD Michala Krause. „Paroubek chce, aby mu Kraus řídil finance. Tak ho chce nějak očistit. Jenže my jsme mu říkali, že je to těžké, že přece není možné ten spis (trestní) nějak vyretušovat.“

Z posledních prohlášení Jiřího Paroubka je zřejmé, že se tohoto cíle nevzdává. A že Tomáše Dvořáka nezná. Ivan Přikryl ale prohlašuje, že ČSSD s Dvořákem velmi intenzivně spolupracuje.

Něco tu nesedí.

Jiřího Paroubka ovšem ani nenapadne se za něco omlouvat. Na přímý dotaz Václava Moravce o aktivitách "Bezpečnostní komise" ČSSD a prohlášeních Ivana Přikryla odpovídá s upřímným a bezelstným úsměvem, že se přeci nemusí omlouvat za výroky pronesené panem Přikrylem v rozhovoru s novinářem Kmentou u piva. Jsou to jen výroky nějakého tajemníka, který není voleným funkcionářem ČSSD a nemá mandát k takovým prohlášením.

Marně pátrám po stranické funkci, kterou pan Dalík zastává v ODS. Je jenom, pan Paroubek promine, nějakým tajemníkem, není voleným funkcionářem ODS a nemá mandát k takovým prohlášením. A své výroky pronesl v rozhovoru u piva s novinářem Kmentou.

Myslím tedy, že ani Mirek Topolánek se nemá za co omlouvat. Co by měl udělat s panem Dalíkem, je jiná věc. Ale je to jeho věc a věc ODS. Měl by konat a rychle konat. Ne na přání pana Paroubka, ale v zájmu strany, které je předsedou.

A totéž platí o Jiřím Paroubkovi a jeho vztahu k aktivitám bezpečnostní komise pánů Přikryla a Dvořáka. I to je jeho věc. Pokud ovšem nebude konat, je krajně nevhodné, aby si ve svém sporu s panem Dalíkem bral za rukojmí všechny české občany.

A to je přesně to, co Jiří Paroubek a ČSSD dělá, když chce na základě výroku člověka bez funkce a mandátu přerušit rozhovory o sestavení vlády s Mirkem Topolánkem a ODS.

26.11.2006