20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdyby ČR byla Palermo…

Zatímco italská agentura ANSA hlásí, že italská policie zabavila podnikateli s větrnou energetikou a fotovoltaikou Vito Nicastrimu majetek za 1,3 miliardy eur, což je v Itálii považováno za suverénně rekordní objem majetku zabaveného jedné osobě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 9.4.2013 15:31

Troufám si tvrdit, že i v Itálii (ba i na Sicílii a v Palermu)

platí zákony a majetek se nezabavuje na základě nějakého usouzení davu - ale na základě zákonů a soudního rozhodnutí.

Takže onomu údajnému mafiánovi byl majetek zabaven (možná obstaven - čert ví, co paní autorka měla na mysli) na základě toho, že prokazatelně porušil zákon(y). Těžko proto, že je dodržel a v jejich rámci rozjel byznys.

P. Urban 9.4.2013 10:30

Z televizního seriálu

"Kolik přibližně kauz vyřešily komise v posledních pěti letech ?"  - "No ... když to chcete přibližně ... tak žádnou."

....

"A já už se rozhodl. Požádám premiéra, aby jmenoval komisi k prošetření celé události." (Úleva) - "Jistě, pane ministře!"

T. Marek 9.4.2013 12:33

Re: Z televizního seriálu

Vřele doporučuji stejnojmenné představení navštívit v pražském Divadle na Vinohradech. jeho lehce česká mutace otevře oči i slepým.

Jinak -  článek popisuje "opoziční smlouvu nové generace", kdy to konečně vzali do rukou ti správní kofři. My se máme zabývat tím jak přejmenovat pomazánkové máslo. Mezitím nám ještě parlament schválí že budeme platit opravy uličních částí vodovodních přípojek - samozřejmě bez možnosti ovlivnit jejich opodstatěnost, kvalitu provedení či dokonce náklady na provedení. Nejsme my přece jen tupé ovce???

R. Langer 9.4.2013 9:41

Vážená autorko,

jsem si jistý, že kdyby to tady u nás bylo jako v Palermu, asi by se vám to moc nelíbilo. Už jenom z toho důvodu, že ten majetek v podstatě zabavili jedni mafiáni druhému mafiánovi, který jim začal přerůstat přes hlavu. Stejně se to dělá třeba v Rusku. Já bych si z toho rozhodně příklad nebral.

A kdo je zodpovědný za ten tunel s elektřinou, je u nás snad dostatečně jasné. Jestlipak si na to vzpomenou voliči v příštích volbách? Já tvrdím, že ne. :-P

T. Marek 9.4.2013 12:45

Re: Vážená autorko,

S tím Palermem to snad byla jenom volná paralela. Pokud jde o odpovědnost za fotovoltaiku obávám se, že se v tom vezou skoro všichni. Bylo by zajímavé zjistit, kdo z nich si nepomohl. Připomělo mi to dny, kdy mě na ulici občas zastavili různí známí a divili se, že ještě nemám elektrárnu. My jsme na tunely kabrňáci. Sice tohle nemá rozměr kupónové privatizace, ale kousek to je. Už se nám narodila další lumpárna. To se zajímavý pozemek v centru města pronajme na 20 let "spřátelené" firmě a po několika letech se jí prodá bez výběrového řízení, protože jednak mají předkupní právo (to jim ale ještě nezaručuje nízkou cenu) a pak ta nájemní smlouva je tak obtížně vypověditelná, že s ní na krku jako břemenem by to přece nikdo za pořádné peníze nekoupil. To je model uplatňovaný mj. u Českých drah (viz Masarykovo nádraží), ale věřím, že jinde také - ono se to hodí i na správu IT apod. To jsou jenom varianty téhož. Přitom údajně žádný zákon neporuší a hladce rozkradou majetek.

I. Lyčka 9.4.2013 7:46

Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

na fotovoltaických elektrárnách? Je to podnikání v mezích zákona a není vinou jejich majitelů, že jsou tak ziskové. Postihněme poslance, kteří to schválili, a úředníky, kteří povolili v některých případech obejít zákony. Nebo budeme za chvíli postihovat i majitele veřejných záchodků?

V. Šťastný 9.4.2013 7:56

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

zločiné bylo především "zprovozňování" těchto zdrojů v poslední den, kdy platila vyšší výkupní cena. Takto se zprovoznily zdroje o stovkách megawatů instalovaného výkonu aniž by z nich existoval byť jediný šroubek. V neposlední řadě je zločin celý zákon 180/2005sb. Za to by si poslanci a senátoři, kteří ho prohlasovali, zasloužili postavit ke zdi.

I. Lyčka 9.4.2013 8:35

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Ano, s tím souhlasím. Ale to by chtělo postihnout zainteresované úředníky.

F. Navrátil 9.4.2013 14:59

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

   Marně čekám kdy někoho bude zajímat, které strany tu solární zlodějnu odhlasovaly a která strana byla proti. Tak vážení, jedině ODS nehlasovala pro tento velkolepý a důmyslný tunel.

V. Novák 9.4.2013 15:36

Ne - na zprovonění čehokoli v poslední den termínu

není zločinného nic. Zločinné by bylo fiktivní "zprovoznění" takové elektrárny, která nesplnovala podmínky pro své zprovoznění reálné.

A to je třeba dokázat. DOKÁZAT, víte? Ne že vy si to myslíte.

A dokázat to bude obtížné, když každé takové zprovoznění museli odsouhlasit zástupci ERÚ, provozovatele, pravděpodobně i stavebního úřadu, distributora, financující banky atd atd. A ti všichni mají velmi dobrý důvod tvrdit, že vše bylo špígl-nikl. Bez ohledu na to, zda bylo nebo nebylo (pravděpodobně ne - při šturmování se chybuje).

A. Bocek 9.4.2013 9:08

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Zločiné je to , že globální oteplování vlivem CO2 nebylo dosud prokázáno a přesto nesmyslný zákon 180/2005Sb. postihuje obyvatelstvo i průmysl, podvazuje ekonomiku, deformuje krevní systém ekonomiky a německými nástroji nám předepisuje řešení problému , který není.

R. Langer 9.4.2013 9:43

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Je to tak!

R. Langer 9.4.2013 9:43

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Ono by ty poslance stačilo nevolit, ale podívejte se na současné volební preference. Lidská blbost je prostě nekonečná. Ti lidé to prostě chtějí. :-(

I. Lyčka 9.4.2013 12:30

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Jenže tragédie je v tom, že podle našich zákonů by stačil jediný občan, který by šel k volbám, vhodil lístek se seznamem poslanců a ti by obsadili parlament a vládu. Opravte mě, jestli se mýlím. Já opravdu nevidím, jak z toho ven, ledaže by se začalo střílet.

T. Marek 9.4.2013 12:51

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

A které jo? Volby platí i když přide 10% voličů. Jihočeši nešli k volbám (jen 30%) a mají tam komunisty. Ta mizérie je v tom. že není koho vybrat. Do politky se natáhli kšeftaři a ti politikové, co to jakoby vedou musí hezky poslouchat. Na tom, která je to partaj už skoro nesejde.

V. Kain 9.4.2013 16:23

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Když už těm vyžírkům děláte advokáta tak byste měl vědět,že bylo dost těch solárních panelů jakoby zprovozněno na poslední chvíli.Pochopitelně za tučný úplatek.Že je to tunel na všechny slušné lidi o tom netřeba vést diskusi.

I. Lyčka 9.4.2013 17:57

Re: Může mi někdo vysvětlit, co je zločinného

Ohnivá liška mi neodsazuje příspěvky, ale jestli to patřilo mně, tak jen toto: pokud víte o nějakém úplatku, měl jste to ohlásit. Ale na to je třeba mít důkazy, ne jen, že jedna paní povídala. Jinak je to jen plácání. Bohužel.

P. Vaňura 9.4.2013 21:04

Ano ZASTŘELME poslance a senátory, kteří toto

umožnili. Seznam je ZDE: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

Jinak bych rád upozornil, že nacističtí "arizátoři" také získali židovský majetek zcela v souladu s tehdy platnými zákony. Čím to, že jim to r. 1945 bylo houby platné?

T. Vodvářka 9.4.2013 6:25

Tak to jste si paní Šimonová dovolila hodně

Vy jste řekla pravdu ! 

R. Langer 9.4.2013 9:44

Re: Tak to jste si paní Šimonová dovolila hodně

Hm, ani moc ne...

P. Maleček 9.4.2013 5:44

Solární byznys živí partaje

Co byste chtěli, když ne nevýznamná část prachů solárních baronů mizí v pokladnách parlamentních partají.

J. Vyhnalík 9.4.2013 1:07

Kouřové clony a ohnisko požáru

Na jedné straně vznikl na objednávku EU zákon o podpoře OZE, který uzákonil to, že distributor musí povinně vykupovat veškerou produkci z FVE po dobu 20 let za minimální ceny stanovené vždy na celých 20 let pro elektrárny uváděné do provozu v následujícím roce. Po několik let byla tato cena cca 15 Kč/kWh, což patnáctinásobně převyšuje cenu za kterou elektřinu produkuje Temelín a dokonce dvacetipětinásobně cenu elektřiny z Dukovan. Tento šílený zákon sepsaný Martinem Bursíkem protlačila vláda ČSSD.

To, že si na takto nesmyslně stanovených pravidlech pokusilo nahrabat spousta lidí, je pouhým důsledkem blbého zákona.

To, že na podpoře FVE Martin Bursík nevydělával ho přece nezbavuje odpovědnosti za celou tu hloupost. Zločinem není peníze vydělávat. Stejně jako není omluvou, že někdo škodil naprosto nezištně.