16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Kdopak vám to dal, pane Švejnare?

4.2.2008

Ještě začátkem minulého týdne nám pan Švejnar tvrdil, že jeho otec nebyl konfidentem Státní bezpečnosti. Den se ale se dnem sešel a v pátek pan Švejnar nabídl veřejnosti kopie svazku, který StB vedla na svého agenta Zdeňka "Šubu" Švejnara.
Protože se k našemu prezidentskému kandidátovi údajně donesly zvěsti, že spolupráce jeho otce s komunistickou tajnou policií by mohla být použita proti němu, vystavil dokonce dvaačtyřicet ofocených stránek ze spisu na svém webu.
Až potud by byl páně Švejnarův počin hodný pouze chvály. Věc má ale - stejně jako v mnoha jiných prohlášeních pana doktora - háček.

Podobně jako nás pan Švejnar mystifikoval svým tvrzením o členství ve fiktivní komisi pro výběr kandidátů na Nobelovu cenu, i v záležitosti se svazkem jeho otce cosi nesedí. Stačí si k tomu najít Zákon 107/2002 sb. o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti a nesrovnalosti nás uhodí do očí.

V § 8 Žádost se kupříkladu podrobně popisuje postup, který musí žadatel o zpřístupnění příslušného svazku podstoupit, aby se k informacím dostal:
(1) Zpřístupnění dokumentů podle § 4 a 5 se uskutečňuje na základě žádosti. Žádost se podává písemně ministerstvu.
(2) V žádosti uvede žadatel své jméno, příjmení, rodné číslo nebo, nemá-li je, datum narození a svou adresu. V žádosti uvede dále
a) své státní občanství, včetně předchozích, předchozí změny svého příjmení, místo narození, trvalý pobyt na území České republiky, včetně názvu kraje předchozích trvalých pobytů, pokud jej má nebo měl, žádá-li o zpřístupnění dokumentů podle § 4 odst. 1,
.....
d) jméno, příjmení a rodné číslo zemřelého nebo, nemá-li je, jeho datum narození a údaje o zemřelém uvedené v písmenu a), jestliže je žadatel osobou oprávněnou k podání žádosti podle § 4 odst. 2.
....
(3) Žádost opatří žadatel svým úředně ověřeným podpisem. Úřední ověření podpisu není potřebné, pokud žadatel při osobním podání prokáže svou totožnost.

Jistě, toto vše se dá stihnout během jediného dne, sepsat potřebné údaje by mělo být otázkou půlhodinky a dojet do "kachlíkárny" na Letnou a dokumenty osobně odevzdat taky nezabere moc času.

Jenže § 9 Vyřízení žádosti nám říká: Žádost o zpřístupnění osobního svazku, která obsahuje náležitosti stanovené v § 8 odst. 2 a 3, ministerstvo vyřídí ve lhůtě do 90 dnů ode dne doručení žádosti písemnou odpovědí do vlastních rukou žadatele.

Samozřejmě, pan Švejnar je dnes v naší republice superVIP osobností a "co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi", takže se dá předpokládat, že ministerští úředníci byli vůči Švejnarovi vstřícnější a kandidát na prezidenta dostal požadované fotokopie obratem ruky.
Vše by tedy bylo v pořádku, pan Švejnar mohl s klidným srdcem předstoupit před objektivy kamer a fotoaparátů a prohlásit, že vše je křišťálově čisté, spis jeho otce si může každý prohlédnout a lze k tomu snad jen dodat, že děti nemůžou za své rodiče. Všichni by mohli na celou věc v klidu zapomenout, kdyby...
Kdyby to pan Švejnar, podobně jako s příběhem o útěku do zahraničí za pomoci dvakrát zrušené výjezdní doložky, opět poněkud nezašmodrchal.

On totiž § 10a Ochrana osobních údajů praví:
Ministerstvo před zpřístupněním dokumentu oprávněnému žadateli znečitelní v kopii dokumentu datum narození a bydliště jiných osob, jakož i všechny údaje o jejich soukromém a rodinném životě, o jejich trestné činnosti, zdraví a majetkových poměrech.
Jak se může každý na stránkách www.svejnarprezidentem.cz přesvědčit, přinejmenším údaje o pomocnici v domácnosti Švejnarových, paní Marii Škrdlantové, znečitelněny nebyly - a to hned dvakrát. Všichni si tedy na stránce 15 můžou přečíst, že

Š k r d l a n t o v á Marie roz. Růžičková nar. 11.12.1909 Zdejcina, okr. Beroun, Češka, čsl.st.přpísl., vdova, v domácnosti
Bytem: Praha 5 Na Březince 25
Jak bylo uvedeno jmenovaná se stará o domácnost Švejnarovým a děti. Politicky je organizovaná u strany lidové. Několik roků již zastává funkci v občanském výboru, a byla též poslankyní ONV. Projevuje se jako dobrá občanka, žádné závady nemá. Její dcera je provdaná Kubanová. Manžel její Kuban je zaměstnancem MZV a jsou t.č. v Číně na čsl. velvyslanectví. (Obdobný text o paní Škrdlantové je i na stránce 19, pomiňme přitom, jak je možné, že v socialistické republice rodina uvědomělých komunistů kapitalisticky vykořisťovala posluhovačku.)

Švejnar - dokument 15

To je tedy první, velice závažný prohřešek, přímo porušení zákona.

Nedosti na tom, v § 10c Vydání kopie dokumentu se píše:
Ministerstvo vydá oprávněnému žadateli na jeho žádost podanou při seznamování se s zpřístupněným dokumentem jednu kopii celého dokumentu nebo vybrané části podle jeho výběru. Ministerstvo každou stranu vydané kopie označí razítkem. Převzetí vydané kopie oprávněný žadatel potvrdí podpisem.

A znovu se každý může přesvědčit, že ani jedna stránka uveřejněného dokumentu není opatřena razítkem Ministerstva vnitra ČR.
Z toho vyplývá, že pan prezidentský kandidát získal spis svého otce od jakéhosi ministerského úředníka pod rukou, tedy nezákonně.

Leckdo si možná pomyslí, co taky můžeme čekat od kandidáta strany, jejíž poslanec a bývalý ministr bez nejmenších zábran poruší zákon nezaplacením poplatku u lékaře a ještě se tím ostentativně chlubí. Jenže co nepřekvapí u člena ČSSD, překvapí bezesporu u kandidáta na post nejvyšší.

Leckdo si ale možná pomyslí, že jde z naší strany o zbytečné nimrání v detailech, protože šlo o mimořádnou situaci a kdesi cosi. To samozřejmě může být pravda. Určitě to ale není pravda v okamžiku, kdy poodstoupíme a podíváme se na celý obrázek prezidentského kandidáta. V té chvíli totiž zjistíme, že celé představování pana Švejnara se skládá z podobných chyb. Samy o sobě mohou být směšné, ostatně bavíme se o vysokoškolském učiteli a ti jsou, jak mnohý žert potvrdí, roztržití. Jenže tady nejde o jednotlivé drobnůstky, o milá přeřeknutí, tady jde o trend. A to je na tom všem snad nejvíc zarážející.

Na závěr snad tedy už jen dvě otázky:
"Pane Švejnare, kdo vám nezákonně zpřístupnil spis vašeho otce?"
"Pane ministře Langře, už jste našel a potrestal úředníka, který kandidátovi na prezidenta České republiky nezákonně zpřístupnil kopie spisu Zdeňka Švejnara?"