23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Balcar 25.5.2011 14:58

největší tunely v dějinách Česka ?

"Banda zelených šílenců rekordně rychle stačila prosadit největší tunely v

dějinách Česka"

škoda, že autorovi nezbylo místo na nějaký ten příklad

o kousek dál sice uvádí FVE, ale ty odhlasovala ještě ČSSD s KDU-ČSL v době, kdy byli zelení ještě na houbách a ne v parlamentu

M. Procházka 17.5.2011 22:59

Kdo je zaškrtí?

Pane Vlk,vy jste přesně vystihl všechny ty syčáky,kteří zavádějí tuto zemi do smradu a hniloby.Myslím,že není třeba více slov,pouze by to měli lidé skutečně číst a hlavně to pochopit.Ale tomu moc nevěřím,protože hlupáků se vždy najde dost.

P. Fiala 17.5.2011 21:25

Pane Vlku, je nás málo, bohužel.

Pane Vlku souhlasím s vaším hodnocením situace. Bohužel bývalé SSSR satelity jsou dnes součástí EU, tedy jsou partnery se stejnými právy a povinnostmi jako zakládající státy se standardními západními parlamentními demokraciemi. Nejsem si jist, zda-li USA nehodily tyto státy přes palubu a daly napospas svému východnímu konkurentovi. Možná je to docela slušná cena za nepoužití pětinásobného jaderného zničení světa (zapoměli jsme na vyzbrojení Evropy před r. 1989 před i za Železnou  oponou). Rusko je dnes značně hospodářsky oslabeno, jejich GDP, díky osamostatnění se i jejich vlastních federativních republik je dnes asi 2,2 jednotek oproti GDP v USA a v EU, který je zhruba na 14,8 jednotek.

A s tím panem Kalouskem máte pravdu, zdá se, že ví na každého něco, či je mu to sděleno k použití. Pane Vlku, je nás málo, bohužel a vzdělávací systém mladých generací jde spíše na ruku druhé straně. A ještě poznámka k Rusku, vnímají, že Evropa končí u nich na pohoří Ural a ve státním znaku stále mají CCCP a Poběda.

A. Reček 17.5.2011 19:31

Je to zavádějící nadpis

Nebýt nacismu v sousedním Německu před válkou, první republika by pokračovala stejným tempem a způsobem dál a charakter její demokracie by se neměnil. Přesto i tato, často nám dávaná za vzor, potýkala se s vládními krizemi a střídáním vlád.  Pan Vlk v obsáhlém hodnocení nějak pozapomenul na roli ODS v utváření politické a ekonomické kultury ČR od voleb v roce 1992.  Celý článek mi připadá jako nějaká partajně gulášová směs.

J. Urban 17.5.2011 18:13

Jediná naděje pro Česko

je, že se stane součástí nějakého jiného, většího a hlavně smysluplného státoprávního uspořádání, něco jako byla R-U monarchie (sliboval jsem si bohužel příliš příliš mnoho od EU), na obzoru se ale nic - kromě Ruska - nejeví. Vždycky, když si Češi zkoušeli vládnout sami, skončilo to prů§erem, už od bitvy u Lipan.

M. Prokop 17.5.2011 19:00

Re: Jediná naděje pro Česko

R-U už nakonec nechtěli ani rakousští Němci. Za smysluplné bych ho moc neměl.

O EU v dnešní podobě darmo hovořit.

Jediná možnost je asi Masarykova "práce drobná" zde, není-li kvůli Bruseli i na to už pozdě.

J. Láníček 17.5.2011 15:14

Není úniku, stát bude rozložen !

Akorát si nejsem jist, zda těmi velkokapitalisty, kteří se dle autora vesměs rekrutují z bývalých komunistů, nebo těmi jinými bolševiky, co jsou rozlezlí po všech úpartajích, soudech, bezpečnostních službách ... zkrátka fšude. Co nejdříve je třeba jim useknout chapadla a aspoň administrativně zrušit jejich ideový předvoj - oficiální neškodné komunisty. Jinak vypukne dominový efekt a od nás se ta sodoma rozšíří do vší EU. My se staneme oním spouštěčem veškeré katastrofy. A ti zakuklení boháči už se nemohou dočkat, až budou moci všechno co nakradli, vrátit lidu této země. Oni to v podstatě do teď jen chránili, aby se to nedostalo do nepovolaných rukou. No a u toho Koženého, Krejčíře, Pitra a dalších, se jim to akorát nepovedlo !

P. Čech 17.5.2011 16:13

Re: Není úniku, stát bude rozložen !

V EU již ta Sodoma dávno je. Dokonce se zdá, že jsme ji odtud převzali.

M. Prokop 17.5.2011 19:01

Re: Není úniku, stát bude rozložen !

Gross je "a další"?

K. Krbálek 17.5.2011 14:26

jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

celý tenhle politický systém je založený na určitých představách o fungování světa: 1/ je nedostatek zdrojů k životu a kdo se nehrne ke korytu, tak zemře. 2/ život je boj a tam musíme bojovat o přežití. 3/ lze získat moc (peníze, majetek) na úkor ostatních a udělat se pro sebe. 4/základem bohatství je zisk atd. Tenhle vesmír je ovšem zařízený tak, že čemu věříme, toho se nám také dostane, to vytvoříme a to se nám potvrdí jako zjevná pravda. Takže život nám ukazuje, že svět skutečně podle bodů 1 až 4 funguje...a funguje i když se nám nelíbí...a funguje i když křičíme hnusem...a funguje, i když střídáme politiky...funguje prostě, dokud nezměníme své přesvědčení a nenajdeme si jiné postuláty.

Současný čurbes v politice nám má ukázat, že prostě takto to dál nejde, že nastal čas změny. Ovšem ne změny politiky, která je až sekundární, ale systému našich přesvědčení o fungování světa. O co konkrétně jde?

Příklad: korupce. Pomalu nám dochází, že korupce není antisystémová, ale je zakódována v samotné podstatě systému a tak jí nelze odstranit, bez odstranění celého současného ekonomického systému. Ten je založen na premise, že nejdůležitější je maximalizace soukromého zisku, protože prý zisk je základem bohatství...a tak všichni svůj zisk maximalizují, ovšem nejen soukromé firmy, ale i úředníci, kteří rozhodují o zakázkách. Ztráty se pak připíšou na vrub státu. Neznám účinný mechanismus, jak v tomhle systému nastavit, že potud je zisková soukromá ekonomika a odsud je nezisková státní. Výsledkem jsou soukromé zisky a veřejné ztráty.

Ale tak je to s celým systémem, kde maximalizace zisku je cílem ekonomické aktivity. Veškeré zisky firem jsou vyváženy ztrátami na druhé straně systému (veřejný dluh, zničené životní prostředí, nemocní lidé).

Změnou pak je definování jiného cíle ekonomiky: místo maximalizace zisku chtějme maximalizaci bohatství. Místo boje o přežití můžeme spolupracovat na rozvětu. Místo hrabání si majetku pro sebe jeho sdílení.

Z. Rychlý 17.5.2011 14:43

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Pane Krbálku, v zásadě máte pravdu, ale...

Požadujete, aby se lidé zásadně změnili, a oni už jsou přitom po tisíciletí stejní. A asi je to tak dobře, osvědčilo se to, protože lidstvo tu stále je i přes všechny chyby. A ty největší chyby udělalo lidstvo právě při takových pokusech, nastolit celosvětový mír, spravedlnost a rovnost pro všechny. Všechny tyto pokusy vždy končily utopením ve vlastní krvi - možná proto UTOPIA.

Demokracie není optimální způsob vlády, ale on žádný optimální neexistuje, protože jakékoli vládnutí, či přerozdělování bude vždy jednou stranou bráno jako utlačování a nespravedlnost.

Největšími nepřáteli demokracie jsou voliči, kteří jí buď chtějí zakroutit krkem, nebo je jim naopak šumafuk a chtějí se jejím prostřednictvím dostat k nějakým výhodám. Takže demokracie se rozumně udrží jen tehdy, pokud nebude k volbám pouštět kdejakého voliče. A už jsme zase u omezování bezbřehé svobody.

M. Koutný 17.5.2011 16:29

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Vypadá to ušlechtile, pravda... Akorát že to nefunguje. Počínaje Táborskou republikou, přes Sain-Simona, přes Republiky Rad až k Fidelovi a Pol Potovi, všechny tyhle pokusy znásilnit lidskou přirozenost skončily v lepším případě krachem a bídou, v horším krvavými orgiemi ve jménu pokroku. Jenže naivové jako vy si to znovu a znovu odmítají přiznat.

L. Severa 17.5.2011 14:13

Pane Vlku !

Četl jsem od Vás i pozitivnější články.  Tento ve mně vyvolává pocit, že již zítra se přestane točit zeměkoule , přestane fungovat internet, jezdit tramvaje, zkrátka konec všeho. Samozřejmě hrajete do noty těm, kteří, stejně jako Vy,  do všeho vidí , prokoukli všechna spiknutí a konspirace  a zítřek je pro ně temnou budoucností. Doufám, že nejsem sám kdo   se sice nedívá na svět růžovými brýlemi, ale doufá, že zítra bude svítit slunce, zpívat ptáci  a že budu potkávat i slušné lidi. I mezi politiky.

K. Janovská 17.5.2011 13:59

jak člověk stárne

tak vidí věci ve více souvislostech a někdy přesněji, ale má tendenci je interpretovat s větším pesimismem. Vychází z neuvědomělého pocitu, že když on pomalu míří ke konci, což  je špatně, směřuje ke špatnému konci i tento svět...tento článek je toho bohužel potvrzením...   

J. Kolouch 17.5.2011 15:43

Re: jak člověk stárne

Při četbě tohoto článku jsem si vzpomněl na začátek knihy Egypťan Sinuhet (Mika Waltari). Je to sice již dost let, co jsem ji četl, a nemám ji při ruce, ale pokud si dobře vzpomínám, starý Sinuhet tam líčí poměry své doby snad před několika tisíci lety podobným způsobem jako pan Vlk dnešní. Snad tedy není až tak zle. Je to na nás, aby nebylo.

V. Václav 17.5.2011 12:34

Panu Vlkovi

PAne, bohužel jsme byli obětí klamu a zrady hned v roce 1989. Žádná revoluc e nebyla, bylo to jenom předání moci, protože se komunisti báli, aby skutečně neviseli na sloupech. Byla to akce StB, už v roce 1985 věděli, že bude HAvel presidentem a že bude "revoluce". a pokud viníte nějaké strany, tak největší gauneři se rekrutovali v ODS a jedním z největších viníků hned zpočátku "demokracie" je Václav Klaus. TAkže se nesnažte házet vinu na jiné strany a dávat na příklad VV do stejné škatulky jako Sládka.

 Další věc je, že tady všichni zasvěceně do toho píwšeme a přitom všichni víme prd, jsou to jeno naše dohady a to, co pustí do étru různě zmanipulovaná média. Mrzí mne to, že takto píšu, jsem válečný ročník, měl jsem s komunisty potíže hned od základní školy a moc jsem si přál ještě zažít něco lepšího, alespoň ke stáru. BYl jsem činný v OF, nepředstavoval jsem si, že mávnutím kouzelného proutku budeme v ráji, ale tohkle svinstvo jsem nečekal. O demokracii nelze mluvit, spíše o Gaunerkracii.

J. Kanioková 17.5.2011 12:40

Bolí Klausofobie?

P. Čech 17.5.2011 13:20

Re: Panu Vlkovi

Máte mnoho pravdy, v jedné věci se však mýlíte. Na vině jsou všechny politické strany a to z jediného důvodu. Hlavní slovo v nich mají t.zv. bývalí komunisté, kteří tak ve sněmovně spolu s komunisty současnými tvoří většinu. Toto může odstranit pouze přísně většinový volební systém, u kterého jsem přesvědčen, že by žádný současný ani bývalý komunista nebyl nikdy zvolen.

Z. Rychlý 17.5.2011 14:31

Re: Panu Vlkovi

Kdysi tu byl V.Pavel, teď koukám V.Václav - názory o spiknutí stejné. Co na to V.Mirek a V.Jarda ?

Pokud se pletu, tak pardon, ale ta křestní jména, coby příjmení, ve mě nevzbuzují důvěru.

M. Procházka 17.5.2011 23:15

Re: Panu Vlkovi

Pane Václave,hovoří z vás zaslepenost,gauneři a hlupáci se rekrutovali ve všech stranách nalevo či napravo,jenom ti ortodoxní bolšáni se potichu srotili a chovat drze  se začali až později.To že někdo pojmenovává dnešní dění a vám se to zajídá,znamená,že to hodnotíte jednostranně a manipulativně.

K. Krbálek 17.5.2011 11:08

jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

celý tenhle politický systém je založený na určitých představách o fungování světa: 1/ je nedostatek zdrojů k životu a kdo se nehrne ke korytu, tak zemře. 2/ život je boj a tam musíme bojovat o přežití. 3/ lze získat moc (peníze, majetek) na úkor ostatních a udělat se pro sebe. 4/základem bohatství je zisk atd. Tenhle vesmír je ovšem zařízený tak, že čemu věříme, toho se nám také dostane, to vytvoříme a to se nám potvrdí jako zjevná pravda. Takže život nám ukazuje, že svět skutečně podle bodů 1 až 4 funguje...a funguje i když se nám nelíbí...a funguje i když křičíme hnusem...a funguje, i když střídáme politiky...funguje prostě, dokud nezměníme své přesvědčení a nenajdeme si jiné postuláty.

Současný čurbes v politice nám má ukázat, že prostě takto to dál nejde, že nastal čas změny. Ovšem ne změny politiky, která je až sekundární, ale systému našich přesvědčení o fungování světa. O co konkrétně jde?

Příklad: korupce. Pomalu nám dochází, že korupce není antisystémová, ale je zakódována v samotné podstatě systému a tak jí nelze odstranit, bez odstranění celého současného ekonomického systému. Ten je založen na premise, že nejdůležitější je maximalizace soukromého zisku, protože prý zisk je základem bohatství...a tak všichni svůj zisk maximalizují, ovšem nejen soukromé firmy, ale i úředníci, kteří rozhodují o zakázkách. Ztráty se pak připíšou na vrub státu. Neznám účinný mechanismus, jak v tomhle systému nastavit, že potud je zisková soukromá ekonomika a odsud je nezisková státní. Výsledkem jsou soukromé zisky a veřejné ztráty.

Ale tak je to s celým systémem, kde maximalizace zisku je cílem ekonomické aktivity. Veškeré zisky firem jsou vyváženy ztrátami na druhé straně systému (veřejný dluh, zničené životní prostředí, nemocní lidé).

Změnou pak je definování jiného cíle ekonomiky: místo maximalizace zisku chtějme maximalizaci bohatství. Místo boje o přežití můžeme spolupracovat na rozvětu. Místo hrabání si majetku pro sebe jeho sdílení.

P. Čech 17.5.2011 11:59

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Jeden zásadní omyl. Tvrdíte, že korupci nelze odstranit bez odstranění současného ekonomického systému. To je omyl, ovšem zásadní. Korupci, jako fenomén, nelze zcela odstranit nikdy. Lze ji pouze minimalizovat, ovšem nikoliv odstraněním současného ekonomického systému, ale jen odstraněním současného politického systému. Systému, který nazývám pracovně pravým jménem. Nikoliv demokracie, ale diktatura naprosté menšiny občanů, diktatura politických stran. Politických stran a jejich představitelů, tedy politiků. Uvažuji-li upřímně, musím připustit, že každý z nás se může, třeba v extrémní situaci stát úplatným. Stane-li se takto kdokoliv z nás politikem obdařeným mocí a navíc okamžitě neodvolatelným z funkce, je neštěstí tady. Přesně to je obsahem a základem, na kterém stojí náš politický systém. Právě tento politický systém a nic jiného je živnou půdou pro zmiňovanou korupci. Troufám si tvrdit, že jedinou cestou jak onen problém navždy odstranit, je nastoupit konečně cestu k opravdövé zastupitelské demokracii po vzoru Švýcarska, které jako jediný stát na světě se k této demokracii blíží. Žádné Německo, Francie, Velká Británie či USA a už vůbec ne Rusko. je nutno vytvořit stav, kdy spojení politiky a ekonomiky bude v maximálně možné míře eliminováno. To ovšem není možné bez zavedení institutu obecného referenda k závažným a zásadním otázkám fungování státu. Referenda, jehož výsledky budou obecně závazné pro všechny, tedy i pro moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Jedinou demokracii, která dostojí významu a obsahu svého názvu, demos krates- vláda občanů, myšleno zde vláda a moc většinové vůle občanů kterékoliv země.

V. Václav 17.5.2011 12:42

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

PAne, bylo by to hezké, ale Švýcatsko má naprosti jiné i geografické podmínky. Co funguje někde, nefunguje jinde. Navíc Švýcaři svým vývojem ndeospěli k morální a mravní devastaci.

Nevím recept, jak tento národ ozdravit, jedině nedělat buď úmyslně, nebo z neschopnosti nesmyslné zmetky místi zákonů a vzít si mustr z fungujícícha osvědčených zákonů od sousedů. Věk současnných politiků odpovídá tomu, že byli vychováni a ovlivněni normalizačními procesy sedmdesátých let, kdy nastala ta pravá devastace tohoto národa.BYli vychováváni ve lži, zbabělosti, křivárnách a ještě se v tom zdokonalili, protože jim to podmínky umožňují. sem ale vinni i my, protože to volíme a co se týká politiky, pouze kritizujeme a nadáváme a jednou za čas zase tu sebranku za pivo a párek zvolíme.

P. Čech 17.5.2011 13:04

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Mám na věc poněkud jiný názor. A to ten, že funguje-li něco někde, může to při dobré vůli fungovat všude.Geografické a jakékoliv jiné podmínky s tím vůbec nesouvisí. Je třeba vytvořit systém, který ovčany (písmeno v de poiužívám záměrně) vychovává v občany a to Švýcarský systém je. Žádný jiný soused (Německo, Francie, GB) se k demokracii neblíží o nic více než my. Jako jediný soused se opět jeví v daném případě pouze ono Švýcarsko. My to volíme? Koho máte na mysli pod pojmem "my"? Já to nevolím a spolu se mnou v mnoha případech 50% občanů - voličů, kteří se onoho směšného divadélka, nazývaného politiky drze demokratické volby odmítají účastnit. Jsou to t. zv. "volby", protože jsou nesvobodné a nedemokratické.  Nedemokratické proto, že voličům je diktováno volebním zákonem jak mají volit a nedemokratické proto, že ústavou je voličům diktováno koho musí volit (politické strany).

J. Schwarz 17.5.2011 12:45

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Aby tu fungovala referenda, musel byste nejdřív vyměnit Čechy za Švýcary. Tady pomůže jen jedno - oddělit politiku od ekonomiky a nedat politikům peníze - neboť jste správně podotkl, že v Česku by kradl prakticky každý, pokud by se dostal na místo kte by měl ke kradení příležitost. A proč tomu říkat kradení, když je to možné nazvat "solidaritou" s rodinou, kamarády, se svou rodnou obcí... a hned to vypadá líp, že. Jedině pokud bude v politice a ekonomice platit, že se sem nemají tahat emoce protože oboje je byznys a ne dobročinnost, může to fungovat.  Dobrákem může být každý za svoje, dobrovolně. Vůbec, celá naše mizérie vyplývá z požadavku na "páchání Dobra" neadekvátními prostředky.

J. Kanioková 17.5.2011 13:09

Skvěle napsané, nelze nesouhlasit.

P. Čech 17.5.2011 13:16

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Zaměňujete zde příčinu a následek. Příčinou je systém a nikoliv občané. Tito se pouze chovají tak, jak jim systém dovoluje. Asi byste se velmi divil, kolik lidí by se rázem stalo "Švýcary", pokud by zde byl švýcarský systém zaveden.

M. Procházka 17.5.2011 23:21

Re: jediná cesta je změna našich přesvědčení o světě

Po přečtení vašeho ble-ble jsem nastoupil konečně cestu do postele a nepište už nic.

J. Kanioková 17.5.2011 13:06

odstranění celého současného ekonomického systému.

Vy znáte nějaký jiný systém? Ekonomika má svá pravidla a je jen jedna, a to buď dobrá, vykonávaná dle dobrých parametrů, nebo špatná, dle špatných parametrů.

Ekonomika má jediný cíl, náklady nesmí NIKDY převyšovat příjmy. Takže když se státy zadlužují, je cosi shnilého ve způsobu nastavení parametrů. 

A korupce? - nebýt zákazů, příkazů, směrnic, přehnaných norem, povolení a pokut, nebyla by korupce. Neexistuje korupčnější prostředí než důsledný socialismus a k tomu se už skoro blížíme díky EU a jejich výmyslů.

Vzpomínám na článek, jehož autor "měl tu čest" pobývat v Bruseli asi půl roku jako poskok, tudíž nestačil zblbnout. Jeho resumé je: Bruseli vládne už DRUHÁ generace úředníků, synové a dcery těch původních, kteří už nic jiného než Brusel neznají a ani si nedovedou představit a vše mimo Brusel je pro ně "Hic sunt leones". A podle toho se chovají.  A EU politici? Jsou to většinou opotřebovaní politici odsunutí ze svých zemí "za odměnu". Co tihle mohou vymyslet skvělého? No a místní byrokracie si k tomu leckdy přimyslí další "zlepšení", aby zdůvodnila svou existenci.

Přestaňte hledat věrozvěsty a mesiáše, nejsou a nebudou..

P. Čech 17.5.2011 16:10

Re: odstranění celého současného ekonomického systému.

Kdo u nás vymýšlí a schvaluje ony zákazy, příkazy, směrnice, přehnané normy (i zákon je norma) a pokuty? Politické strany prostřednictvím svých dosazených lidí. Své lidi dosazují dokonce do funkcí náměstků či vedoucích odborů na ministerstvech. A kdo tyto zákazy, příkazy atd schvaluje a tím diktuje občanům? Opět politické strany a jejich lidé sedící ve sněmovně. Nikoliv občané a jejich zástupci, jak by mělo být v zastupitelské demokracii. Jestli jste si dosud nevšimla, tak koho ve volbách voliči volí? Politické strany. A zde je začátek všech problémů, které se vrší jeden na druhý bez možnosti řešení.