23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo smí volit prezidenta?

Nedávno prohlásil Marek Benda, že bychom měli zrušit přímou volbu prezidenta, protože „další prezident nebude lepší“ a že ho Zemanova moc děsí. Benda není jediný, kdo tento názor zastává, a proto je třeba přímou volbu prezidenta obhájit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kolar 25.7.2019 6:35

Totální souhlas !!!

Přímá demokracie je poslední záchrana svobody lidí.

Musí ale být uvedena v život opatrně, protože je potřeba se s ni napřed naučit zacházet. Učme se od Švýcarů.

Zemáka taky nemusím, ale zaplať panbůh za jeho přímou volbu.

A to že je jakýsi obchodní cestující s rýží a vodkou - to všichni vědí a moc toho tím směrem neovlivní.

A je užitečnej v boji proti slimákům. (Pro ty pomalejší, tím myslím muslimáky. Tůhle to jeden pochopil jako válku s mloky.) :)))

A. Hrbek 24.7.2019 18:53

Pan Robejšek

neustále přináší zasmrádlé zboží, které skoro nikdo nechce koupit.

Zpravidla nejvíce rad jak správně hospodařit, mají bankrotáři. Ekonomičtí i političtí.

R. Langer 25.7.2019 6:45

Re: Pan Robejšek

Jo? Já bych řekl že celá vláda i parlament, ne?

J. Uzel 24.7.2019 16:01

S panem prezidentem

bych určitě na pivo nešel, z mého pohledu má více negativních vlastností, než bych byl ochoten osobně snášet, ale volil jsem ho s vírou, že bude "lepší části obyvatel" vytrvale rozkopávat bábovičky. To plní perfektně a kdyby se neozývalo mnohohlasé vytí, kdykoliv si Zeman uprdne, asi bych si ho ani nevšímal. Koneckonců většinu svých excesů provádí především pro upoutání pozornosti.

M. Prokop 24.7.2019 17:25

Re: S panem prezidentem

Kdyby rozkopával bábovičky "lepšolidem", tak to bych ještě jakž takž toleroval. Jenže on svou servilitou k Rusku a hlavně Číně škodí celému Česku, navíc blbne s velvyslanci, ÚS, ....

Pokud by neprděl, nikdo by nevyl.

R. Langer 25.7.2019 6:41

Re: S panem prezidentem

Ale prdlajs...

J. Kanioková 24.7.2019 15:53

Výborný článek, díky

Souhlasím s autorem a přímou volbou.

Je to povahou lidských bytostí, že po dosažení úspěchu se stávají arogantní a zavřou svou mysl kritice a novým myšlenkám, a jdou dolů s kopce.

Záleží na nás, voličích, abychom politiku pečlivě sledovali a naučili se volit lepší lidi. Každopácně NE levičáky !

J. Jurax 24.7.2019 19:28

Ale my přece nevolíme než lepší lidi. Průser je, že se z nich pak stanou lepšolidi ...

J. Richtter 24.7.2019 21:28

Re: Výborný článek, díky

..a. jásá na levičákem zemanem. To nevymyslíš...

P. Brich 24.7.2019 15:16

Demokracie je postavena na vyvažování moci

zákonodárné, výkonné a soudní. Zároveň to ale předpokládá, že všichni aktéři ctí pravidla a demokracii chtějí. Protože tomu tak často nebývá, proto také tak snadno demokracie padla v Německu, i když svého času bylo Prusko nejdemokratičtějším státem. A také u nás, i když si voliči mysleli, že pokud je zklamou komunisté, příště zvolí někoho jiného.

Po převratu před 30 léty u nás jakž takž demokracie fungovala do doby, kdy "plukovníci", jak je nazval pan Nečas v parlamentu, rozhodli, kdo tu vládnout nebude, resp. bude. Od té doby je to už jen chabě skrývaný boj mocenských lobby a pro obecenstvo-voličstvo se jen předvádí pohádky v podání maňáskových Kašpárků a Škrholů, kteří jsou jen rukavicemi na rukou mocných.

Jednou z těchto pohádek je ta, jak sekretářka premiéra určovala, koho mají tajné vojenské služby sledovat a koho ne. Dokud se nevyjasní pozadí tohoto státního převratu, dotud bude marasmus pokračovat.

A přímo volený prezident, který by rozkopával nechutné bábovičky, na kterých se mocní dohodli ... I za ním musí být reálná mocenská síla. Jinak to bude další maňásek přidaný ke Kašpárkům a Škrholům.

M. Valenta 24.7.2019 14:00

Mizerný analytik

je pan Robejšek, protože kdyby nebyl, tak by nemohl přehlédnou následující dvě věci. Zemanova průměrného voliče, na kterého pan Robejšek omylem cílil totiž ani ve snu nenapadne číst program Realistů, natož jim dát hlas. A vyčůraný Zeman navíc Robejškovi ubral i tu část voličů, která by ho třeba i volila, ale kvůli lísání se k Zemanovi završené metálem za NIC, nedostal od této části voličstva také téměř nic, což vysvětluje tu 0, a něco při volbách. So geht das.

P. Horak 24.7.2019 14:31

Re: Mizerný analytik

Pane Valento, toho selhani ve volbach, po prognostikovani 20% potencialu, s pricmrdavani jinym "analytikem, politikem a publicistou," panem Tomskym, jsou si tito panove jiste dobre vedomi. Prece nejsou UPLNE bubi.

Proc otacet nozem v rane a verejne jim to pripomnat?

Musite uznat jejich houzevnatost a osobni odvahu, kerou demonstruji tim, ze pokracuji chrlit sve (podle mne pomylene) nazory. Jejich velky uspech je, ze stale nachazeji platformy, ktere davaji prostor podobnym zprofanovanym politickym amaterum..

M. Prokop 24.7.2019 17:27

Re: Mizerný analytik

Pro pana Valentu jsou to prostě nepřátelé, snažící se mařit EUnijní Brave New World.

P. Horak 24.7.2019 14:31

Re: Mizerný analytik

Pane Valento, toho selhani ve volbach, po prognostikovani 20% potencialu, s pricmrdavani jinym "analytikem, politikem a publicistou," panem Tomskym, jsou si tito panove jiste dobre vedomi. Prece nejsou UPLNE bubi.

Proc otacet nozem v rane a verejne jim to pripominat?

Musite uznat jejich houzevnatost a osobni odvahu, kerou demonstruji tim, ze pokracuji chrlit sve (podle mne pomylene) nazory. Jejich velky uspech je, ze stale nachazeji platformy, ktere davaji prostor podobnym zprofanovanym politickym amaterum..

M. Valenta 24.7.2019 15:02

Re: Mizerný analytik

Robejšek asi očekává "přizvánku" k projektu Trikolora V.K. mladšího. Jiný důvod jeho současných aktivit a chcete-li otáčení čepele nože ve vlastní stále čerstvé ráně mě nenapadá.

J. Kanioková 24.7.2019 15:46

Vy se jednou zalknete žlučí z těch fobií

J. Richtter 24.7.2019 21:29

Re: Vy se jednou zalknete žlučí z těch fobií

..jednomu se z nich zkřivila huba...

J. Svoboda 24.7.2019 22:10

Re: Mizerný analytik

Soudruhu Valento, už vás někdy něco pořádného napadlo? Řekl bych, že to je vyloučeno.

V. Povolný 24.7.2019 10:55

Jj

tahanice v přímém přenosu při volbě prezidenta byly nedůstojné a nedalo se na to dívat. Přímou volbou se problém odstranil, ovšem jen částečně. Parlament prezidenta sice nevolí, ale rozhádanost, neschopnost se domluvit, hájení stranických zájmů místo zájmů občanů a podobné věci se z poslanecké sněmovny neodstranily.

Nemá smysl měnit ústavu podle toho, kdo je zrovna na té které funkci. To by bylo nepochopení jejího smyslu. Tvůrci ústavy předpokládáli, že se politici politici budou ústavou řídit a ne že ji budou ohýbat a vykládat podle svého. Tohle se neodstraní úpravou ústavy, jen výměnou politiků. Asi by stálo zato trochu přesněji definovat pravomoci a možná i roli přímo voleného prezidenta, ale univerzální návod jak zatočit se svévolně jednajícími politiky není. Jedině volby.

J. Svoboda 24.7.2019 11:24

Re: Jj

Zeman nabízel a předváděl k odstranění politiků taky kalašnikov. Ten si demokracii prostě představuje jinak a na Ústavu nebo dokonce lidi zvesela hází bobek...

Pěkný den.

J. Jurax 24.7.2019 12:09

Inu, to máte těžký.

Vždy naleznete podle svého náhledu politiky, jež by bylo nejlépe odstranit. Nepůjde-li to jinak, i kalašnikovem.

Průšvih je, že náhledy jedinců se liší, takže shrnuto by bylo třeba odstranit politiky všechny, přičemž by se stejně nevyhovělo všem, neboť kromě podle názoru jednoho politik, jehož je nezbytné odstranit, je podle názoru jiného politik, jenž je takměř polobohem a spasitelem, jehož zachování je nezbytné pro spásu všehomíra. To vše v různém poměru a promícháno.

Takže se nakonec neodstraní nikdo a jede se dál močálem černým podél bílých skal. Ale lidi se aspoň mají o čem hádat a urážet v internetových diskuzích. A je-li občas nějaký pacholek přece jen nahrazen, je nahrazen zpravidla pacholkem stejným, ne-li větším, protože je nahrazen politikem.

A ústava - to je takový papír, na němž jsou vytištěny takové srandovní sentence - třeba že poslanec se při poslancovaní řídí výhradně svým nejlepším vědomím a svědomím, aniž by se precizovalo, co to je a jestli to dotyčný vůbec má. Takže se jí všichni ohánějí a každý si ji ohejbá, kolik si jen troufne a právníci mu to odkývnou. A protože dva právníci mají na totéž tři právní názory a ústava je pro sichr napsaná tak, že by umožnila i výklad čtvrtý ...

A o sprostný lid tady už vůbec nejde - oblbnout jej při volbách není pro dobře placené profesionály na ovlivnění veřejného mínění nikterak obtížné.

J. Richtter 24.7.2019 12:41

Re:

Jasně, takže podle vás je lepší se na všechno vybodnout a nechat tuhle neobolševickou chátru vesele vládnout podle toho, jak je zrovna napadne. Máme dalších pět let, jak prohlásil Ovar v inauguračním projevu držet hubu. Tak jo. Asi jste na to zvyklý z minula a nevadí vám to. Mně ano.

J. Jurax 24.7.2019 13:15

Ano.

A když Vám to vadí, tak jediná možnost, kterou máte, je si zaklnout na sociálních sítích. A čekat na volby a doufat, že ti další nebudou pacholci ještě větší.

Taky si můžete zademonstrovat na vhodném rynku, ale až po prázdninách a dovolených.

Nebo se dejte na politiku.

Anebo tedy ještě ten zmiňovaný kalašnikov, v našich krajích arciť spíš Sa-58 ... :-)

J. Richtter 24.7.2019 14:05

Re:

Pěkná blbost. A když jsme u těch keců o demonstracích a žvástech přiblblého prezidenta a jeho dementního mluvčího o lidech, kteří demonstrují proti demokracii apod. tak naposledy - nikdo neupírá ASNO vládu. Ať si vládne, když jí dementi dali hlasy. Ale mít za premiéra starého kouše obviněného z podvodů?

Pochopil?

J. Godula 24.7.2019 14:42

Re:

Váš problém, pane Richttere, je v tom, že si myslíte, že Váš hlas má větší cenu, než hlas jiných (dle Vás) dementních voličů. Sedíte tedy na debatě NP a bojujete. A v příštích prezidentských volbách vyhraje Václav Klaus a vy zblázníte vztekem, že zase není po Vašem. Váš hlas má totiž daleko menší cenu než nabubřele soudíte. Musíte vstát a jít.

F. Houžňák 24.7.2019 14:56

Kdyby pámbu dal.

Amen.

J. Svoboda 24.7.2019 15:17

Re:

Dáme sázku? Nabízím milion, že Klaus ani Klaus příštím prezidentem nebude.

Pěkný den.

J. Richtter 24.7.2019 21:29

Re:

jasně Godulo. Měl by mít, měl by mít...

J. Jurax 24.7.2019 19:19

Jistě.

A co s tím uděláte? Možnosti jsem již vyjmenoval, nicméně třeba Vás napadnou ještě další ... :-)

P. Grigar 24.7.2019 19:18

Re:

Bože, dej mi sílu změnit co změnit lze, dej mi trpělivost snášet, co změnit nelze a dostatek moudrosti, abych dokázal rozeznat první od druhého.

Co vy na to, Richt(t)er?