25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo smí volit prezidenta?

Nedávno prohlásil Marek Benda, že bychom měli zrušit přímou volbu prezidenta, protože „další prezident nebude lepší“ a že ho Zemanova moc děsí. Benda není jediný, kdo tento názor zastává, a proto je třeba přímou volbu prezidenta obhájit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hlosta 24.7.2019 7:54

Re: Bezpartijní plkal :o)

Helejte stošedesátýdevátý, vám může hodit perlu a ve vaší mysli přibude další hov.o.

J. Svoboda 24.7.2019 10:32

Re: Bezpartijní plkal :o)

0,71 % není žádná perla :o)

Pěkný den.

P. Han 24.7.2019 12:27

Re: Bezpartijní plkal :o)

Vy máte kolik?

Perryman 24.7.2019 7:46

Pan Robejšek ve své nejlepší vrcholné formě. Toto by mělo být učebnicích. Naprosto souhlasím a podepisuji.

A. Novák 24.7.2019 7:37

poslanci jsou

taky voleni "přímo" a nikomu to nepřipadá divné... proč by nemohl být stejně "přímo" být zvolen i president" ?

M. Malovec 24.7.2019 7:36

Ach-jaj...

Sohlasím, pane Dvořáku. Jen mne mrzí, že Vám pr... prošla mně nedávno hov.. neprošlo.

K. Salajka 24.7.2019 7:31

Systém

spitzen kandidátů je třeba odmítnout, Pro Česko je výhodnější, když za své zvolení předseda Evropské komise vděčí našemu premiérovi, než když o něm rozhodne většina voličů, což jsou Němci. Kandidáti se tak odnaučí výrokům o promeškané šanci mlčet a jiným projevům nadřazenosti.

Nevýhodou přímé volby je, že v ní prakticky nemůže uspět stranický kandidát, (což teoreticky může být i kvalitní člověk) jednoduše proto, že se ho ostatní strany bojí.

Nepřímá volba je úsporná, protože kandidát, který "nevede" kampaň pak nemusí objíždět regiony za státní peníze. Hlasování ve Vladislavském sále je obvykle levnější (větší vydání můžou přinést jen trafiky pro přeběhlíky) než celostátní hlasování

/ o výsledku obou typů voleb rozhodují financující lobisté/, takže všeobecné hlasovací právo nevede k větší kvalitě výběru a snižuje možnost tlačit na zodpovědný výkon funkce.

V. Halašta 24.7.2019 7:15

Cílené zaměření na nepodstatné detaily

Od pana Robejška je to cílené zaměření na nepodstatné detaily, aby nebyl vidět podstatný celkový obraz. Systémový pohled v článku zcela schází a to článek devalvuje na handrkování na tržnici - vy ste nám zabili ferdinanda, my vám dáme přes držku.

To bych od něj nečekal takže mám pocit, že podlehá nějakým lobbistům ;)

M. Kanda 24.7.2019 6:04

Prezident netouží po moci?

Píšete "Demokraticky zvolení politici vyvinou po získání moci sklon ovládat a vykořisťovat společnost" a dodáváte, že právě prezident tomu má zabránit. Jako teorie to není špatné.

Ovšem praxe nám ukazuje, že právě prezidentovi chutná moc nejvíce ze všech a jeho touha ovládat je větší, než u všech poslanců dohromady.

S. Pavuk 24.7.2019 1:41

ach jaj

Prezident volený priamo v ČR a SR je umelý prvok zasadený populistami do systému parlamentnej demokracie, ktorá sa v rámci ČSR vyvíjala od roku 1918. Úvahy či je Zeman takový alebo makový sú irelevantné. Systém je zlý. Autor to zrejme oceňuje, keď píše že Kiska vytváral "alternatívne mocenské centrum". Inými slovami vystupoval proti vláde zvolenej v demokratických voľbách, škodil Slovensku už len tým, že mudroval často o morálke a sám je usvedčený zločinec - okradol štát na daniach a súkromníka o pozemky - je na to právoplatné rozhodnutie súdu. Systém, kedy sa do najvyššej politickej funkcie dostane "no name" vyfinancovaný oligarchmi je pre demokraciu zničujúci.

P. Dvořák 24.7.2019 5:05

Re: ach jaj - hekáte a žvaníte.

Systém přímé volby není špatný, to jenom vám nevyhovuje, protože zatknout na hajzlíku několik milionů voličů nejde.

Do politiky by neměli chodit lidé nedotčení prací, Benda je přímo prototyp vzdělaného člověka bez minulosti. Třicet let akorát sedí na prdeli a chodí do poslanecké kantýny s pokřivenými cenami, které se promítly do jeho myšlení.

V. Halašta 24.7.2019 7:12

Re: ach jaj - hekáte a žvaníte.

Systém přímé volby je tak dobrý, do jakého systému je vsazen. Pokud je násilně vroubován do parlamentního systému, tak není dobrým prvkem.

P. Dvořák 24.7.2019 7:51

Re: ach jaj - hekáte a žvaníte.

Je tak dobrý, jak co od něho kdo očekává. Drahoš nebo nedoštudovanej hajnej by Kavárně a žumpě nevadil.

P. Grigar 24.7.2019 21:16

Re: ach jaj - hekáte a žvaníte.

..systém je schopen realizovat přímou volbu presidenta za dodržení demokratických principů. V čem spatřujete nedobrý prvek?

Perryman 24.7.2019 7:51

Dočetl jsem váš příspěvek až k populistům. Tam se má touha něco se dozvědět zastavila.

K. Salajka 24.7.2019 8:55

Re: ach jaj

S tím "no name" máte sice pravdu,ale všechny volební systémy v současnosti, vedou k vítězství lidí jako Babiš (valná hromada, kde se rozdávaly akcie zadarmo, zapomenutý šéf GIBS Murín a nabídky zemědělcům, které se neodmítají), Zeman (transparentní účty zbrojovek a exekutorské komory, příspěvky z H-systému přes Šloufa), Mečiar (pletl si amnestii s amnézií jako Klaus), ekonomičtí střeti zájmů jako Berlusconi (tiskový magnát, kterého zlouni označují za pedofila), Sarkozy odsouzený za úplatek od Kadáfího, Macron (čokoládový baron, zprzněný učitelkou, dlužník Kuvajtu), křesťanská demokratka AM řídící islámskou neřízenou invazi, Jsou to borci, o kterých se vlastně všechno podstatné ví.

Platí jen jedno - "Bez špinavých peněz do voleb nelez!"

Dnes financuje 5. avenue Gretu a Mikuláše, zítra nám nadělí nějaké prozíravé batole - jehož výroky budou vykládat haruspikové.

F. Houžňák 24.7.2019 9:10

No jo, u "vašeho" Kisky to chápu, vyfinancovaný

oligarchmi, to ale u "našeho" Zemana ten případ nebyl, jak jistě víte.

M. Šurgot 24.7.2019 1:02

Jiz v druhe polovine devadesatych let se zacalo ukazovat, ze zurive predvolebni klani, kdy si sli politici po krku a chteli sve stranicke knizky vazat do kuze politickych nepratel, bylo jen divadlem pro “obecenstvo”. Po kazdych volbach se “najednou” zurivi nepratele objali a se slovy o potrebe kompromisu se dohodli na rozdeleni moci a dojnych krav, ze kterych si budou “nabirat”.

Prezidentska volba pak byla poznamenana nechutnymi obrazy kocourskovskeho razeni... Vsazeni poslance Sladka do vazby, aby vysel pocet hlasu volitelu ve prospech “bytostneho” demokrata Havla. Odstreleni Zemana vlastnimi poslanci, kteri se jen diky jemu a jeho praci dostali do parlamentu. Druha volba Klause, doprovazena takrka mafianskymi praktikami ovlivnovani poslancu - volitelu a obraz ze salu pri volbe, kde Paroubek a Hasek a nekteri dalsi socdem papalasi hlidali sve cleny jako kapove v kriminale vezne, aby spravne hlasovali.

Z vsech techto duvodu a v souhlasu s autorem je nutne podporovat primou volbu prezidenta.

Je nutne, jak psal autor, pominout osobu Milose Zemana a myslet na funkci prezidenta jako takoveho. Protoze oba tlaky - prezidentuv na poslance a vladu a naopak poslancu a vlady na prezidenta, by mely primarne slouzit kultivaci ceske politiky.

Loutka na Hrade, vedena poslanci a vladou, by se stala zbytecnou figurinou.