25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo smí volit prezidenta?

Nedávno prohlásil Marek Benda, že bychom měli zrušit přímou volbu prezidenta, protože „další prezident nebude lepší“ a že ho Zemanova moc děsí. Benda není jediný, kdo tento názor zastává, a proto je třeba přímou volbu prezidenta obhájit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Richtter 24.7.2019 10:09

Re: Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

Naprostý souhlas.

Mé životní zkušenosti jsou takové, že když byl někdo komouš, všivák, levičák, socan a podobně, vždy to byla líná a neschopná veš a o to víc pro něj znamenají takové kreatury, jako je Zeman a Bureš satisfakci za příkoří, která díky své neschopnosti prožívali.

Ubožáci.

P. Han 24.7.2019 12:40

Re: Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

Však vy jste taky komouš. Dzeržinskij by nad vašimi názory zajásal.

J. Richtter 24.7.2019 21:26

Re: Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

to viš že jo moulo...

J. Jurax 24.7.2019 13:01

Ehm ... komouš, všivák, levičák, socan a podobně bohužel zdaleka ne vždy byla líná a neschopná veš.

P. Grigar 24.7.2019 21:11

Re:

..což se dost jasně projevilo "po sametu". Někteří byli šikovní až moc.

M. Valenta 24.7.2019 9:07

Je to jinak

Pan Robejšek měl několikrát možnost se přesvědčit, jak většina na jeho názory kašle. A parlamentní demokracie? Ta je tu podle mne v neposlední řadě proto, aby korigovala choutky lidu. Lidu chodícího k volbám povětšinou s nataženou rukou a pokoušela se mu stále dokola vysvětlovat proč tohle nejde a proč by se tohle mělo udělat. Předpokladem pochopitelně je, aby byl parlament složen z toho lepšího co v národě je a také se podle toho choval.

P. Moravčík 24.7.2019 10:01

Re: Je to jinak

Máte hodne pravdy, preto by som sa priklonil k akejsi obdobe "cenzu". Rozhodovať by mali tí, ktorí to všetko platia z výnosu svojej práce. Aj keby to znamenalo, že ako dôchodca stratím možnosť zasahovať do voľby reprezentantov. Môžem ich len ovplyvniť vyslovením názoru na predvolebných stretnutiach... Ale ako zaistiť, aby sa k vláde zase nedostali tí, ktorí vám sľúbia viac ako vám iní dajú a sú schopní oklamať aj tých, čo platia dane? Možnosťou odvolať poslanca nejakým miestnym referendom? Automatickou stratou mandátu pri dokázanom porušení zákona? (Pri dnešnom stave práva o tejto možnosti silne pochybujem). A kto by to presadil, dokázal presadiť k zmene ústavy a príslušných zákonov? Dnešný stav je podľa mňa prakticky nevratný, ľudí, ktorí by to mohli zmeniť a majú dosť skúseností a schopností to presadiť, nevidím ani u vás a u nás tým menej. Ak sa aj niekto objaví, nemá šancu odolať establishmentu a sústredenému útoku médií. A ako ste správne poznamenal, väčšina na názory pána Robejška kašle. Hlas volajúceho na púšti,

M. Valenta 24.7.2019 10:48

Re: Je to jinak

K těm seniorům, kteří celý život přispívali na chod státu jste až příliš tvrdý, jinak souhlas.

A ještě malá poznámka k p. Robejškovi. Jemu stále nedochází, že valná většina lidí od Zemana, který ho s velkou pompou před časem dekoroval vysokým státním vyznamenáním (za co? To ví asi jen pan Robejšek), jsou ti poslední, kteří by se byť jenom náznakem namáhali čtením jeho programu.

F. Houžňák 24.7.2019 9:06

Vždycky, když vidím slovo "kouč", vybaví se mi slovo

"gauč", který moje babička vyslovovala "kauč". Komická představa dotyčného jako kusu nábytku. I původní podoba slova, tedy coach, znamená i kočár, takže by dotyčný nejspíš pendloval mezi službou coby sedátko a dopravní prostředek.

J. Kárník 24.7.2019 9:05

Problém není kdo volí, ale kdo nominuje kandidáty

Problém není kdo volí, ale kdo nominuje kandidáty, tedy v podstatě tisk, který je už i v naší zemi levicově aktivistický. Bez tisku by takoví strašliví kandidáti jako Hilšer neměli vůbec šanci.

A. Alda 24.7.2019 9:05

Opět sqěle napsáno.

Nemohu nesouhlasit.

Jsem zásadním zastáncem přímé volby presidenta. I přímé volby hejtmanů. Nikoli však starostů - to leda v malých obcích do 7000 obyvatel.

Proč byla u nás přímá volba zavedena? No protože tahanice při volbě Klause byly tak neúnosné, že hrozilo vzbouření lidu. Dobře si na to pamatuji. Padlamentní strany pak veřejně slibovaly, že zavedou přímou volbu, aby se voličstvo uklidnilo. A pak už nemohli couvnout, byť se jim to zajídalo.

Přímou volbu prostě nezavedly partaje o své vůli, ale na velký nátlak občanů.

A proto si musíme přímou volbu hlídat, ať nás o ni nepřipraví.

K. Janyška 24.7.2019 8:53

Je absolutně nesmyslné, aby prezidenta volili stejní lidé,

jako sněmovnu. Udělují mu totiž stejnou legitimitu a ničí tím nepřímo sami sebe. Nevzdělaní lumpenproletáři s tituly i bez, a takových je většina občanstva, jsou schopni volit jen emocionálně a pak to tak dopadá. Kdo je více osloví, třeba i vtipy nebo koblihami, toho volí.

Kromě toho, že samotná demokracie je cestou k totalitě. Je totiž válkou všech proti všem, přičemž všechny 24 hodin denně stejně řídí jediné právo pravé, právo soukromé. Jedině z něho rostou 3 nevyšší občanské hodnoty, zvané 3 velká negativa, tedy mír, svoboda a spravedlsnot... Dzp.

M. Hoblík 24.7.2019 8:49

Ať volí, kdo volí,

Ať volí, kdo volí, vždycky to dopadne špatně. Nemáme lidi!

J. Richtter 24.7.2019 8:17

A že by jako tu demokracii u nás měl podle Robejška

zachránit Zeman se svou partou hradních gaunerů a podvodníků? Normálně mě bolí břicho smíchy, když vidím jeho nejbližší - podvodníka a veksláka vlekaře Mynáře, toho vyžraného ksichta s Putinem na mobilu Nejedlého nebo zablešenou zaběhlou Ovci, jak bojují za demokracii a svobodu spolu s Kellnerem:-))

Ještě mi chybí fotka, jak tihle ultralotři jdou v čele průvodu s transparenty: Za vyšší mzdy pro sociálně slabší!!

nebo: Chceme co nejtransparentnější dostavbu Temelína:-)))

J. Jurax 24.7.2019 13:09

Můžete to brát i tak, že když se party lotrů mezi sebou perou - a v tzv. vysoké politice po mém skeptickém soudu nikdo jiný není, nanejvýš bychom mohli diskutovat o výši lotrovitosti - tak sprostnému lidu to může prospět. Horší je, když se ty party dohodnou ...

A těch hesel, jež uvádíte, se ve volbách určitě někdo ujme.

D. Polanský 24.7.2019 8:14

Inteligence vždy opovrhovala

těmi, co neměli takové vzdělání jako ona. Akorát vždy zapomíná, že tihle občané ji živí. Takový malý detail.

P. Hlosta 24.7.2019 8:21

Re: Inteligence vždy opovrhovala

Inteligence není podstata moudrosti. Pro získání moudrosti je zásadně nutná empatie a ta se získává s časem, ač vrozené předpoklady u ni jsou též nutné, protože existují poškození lidé, psychopaté, co nemají empatickou schopnost. Takže jednoznačně není pravda, že inteligence opovrhuje. Podstatné je, že též i přes svou vysokou inteligenci je mnoho lidí postižených neschopností zmoudřet. Jsou to emoční idioti.

J. Richtter 24.7.2019 8:29

Re: Inteligence vždy opovrhovala

Přesně. Zeman nikým nepohrdá víc, než těmi, co ho 2x zvolili.

P. Moravčík 24.7.2019 10:05

Re: Inteligence vždy opovrhovala

A značná časť inteligencie (o ktorej diskutujeme) by sa dala zaradiť do kategórie deprivantov. To je dostačujúce vysvetlenie. Inteligencia sa nemusí rovnať empatii.

J. Kanioková 24.7.2019 13:37

Přesný detail !

P. Horak 24.7.2019 14:55

Re: Inteligence vždy opovrhovala

A kam patrite Vy, ze to tak dobre znate? Jste opovrhovac, anebo opovrhovany.

Jestli jste "opovrhovac- inteligent" , jak vite ze take jini clenove "inteligence" sdileji Vase pohrdani.

Vas prisevek naznacuje, ze se spise citite byt opovrhovanym.

Znam stovky lidi ve vsemoznych pozicich a ze by se rozdelovali na oprhovace a opovrhane jsem nepozoroval. Asi zijete mezi smutnou skupinou lidi kteri kolem sebe siri nelasku a chybi jim radost. Zkuste to zmenit.

P. Hlosta 24.7.2019 8:12

Funkci prezidenta v ústavě zrušit!

Pokud by vůbec senát a parlament toho byl schopen, pak bych doporučoval, aby v ústavě zrušili funkci prezidenta. Jen tak totiž se vyhnou nikdy nekončícím nepříjemnostem s dalšími prezidenty. A pro Marka Bendu bych měl informaci, že i když bude prezident nepřímo volený jako dříve, stejně se po čase změní na svébytného mocenského hráče. Příklad k tomu je jak v Klausovi, tak i Havlovi. Stačí si zavzpomínat.

Pro mně osobně je nejpodstatnější pro vládu v Česku premiér. Od něj se odvíjí i typ koalice vlády i všechny mocenské zásahy do společnosti. V současnosti je u moci miliardář Babiš, s kterým opozice bojuje o moc způsobem společnost otravující, nutící se hádat až do polohy sprostot. Miliardář zcela logicky vždy bude zastávat mocenské zájmy z vlastní kapitálové oblasti. Soukromý majetek totiž má zákonitost přesně tu, že prvořadě se o něj stará majitel, aby totiž o něj nepřišel a zároveň ho rozšířil. Opozice je přesně jinde. Má totiž zájem stát se též kapitálově silnými natolik, aby si získali větší moc, k podstatnějšímu navýšení svého kapitálu a s tím soukromým majetkem dál působili u moci ve státě.

Takže je zcela jasné, že naivní nemají v politice co hledat. Mohou ji kritizovat, okecávat jakkoliv, ale fakt mocenských přetahovaček dnes i v budoucnu prostě nezmění.

Takže si myslím o mocenských střetech, že nejsou jen dvě uskupení moci a občané že jednu z nich si volí v prezidentovi. Jsou nejméně tři a občan má jen dojem, že za něj bojuje prezident. Podle mně nic nevyvažuje, alespoň ne záměrně. Jen prostě vzniká prezidentem třetí mocenský subjekt a je úplně jedno, jestli mocenských subjetků je jakýkoliv počet. Dva stačí totiž až nad hlavu. Ale klidně mohou být i čtyři i tak se totiž budou lidé hádat jako psi o jejich významu a té mlčící většině to nic nepřinese.

P. Flener 24.7.2019 9:30

Re: Funkci prezidenta v ústavě zrušit!

funkci prezidenta opravdu nepotřebujeme a bude klid, ušetří se.

P. Moravčík 24.7.2019 10:06

Re: Funkci prezidenta v ústavě zrušit!

Nie je človek, nie je problém. Tak ste to myslel?

J. Richtter 24.7.2019 8:05

......

Moc, která chce za každou cenu přetrvat, se vždycky obrací o podporu k nejzaostalejším vrstvám a pak se jejich primitivní síle sama beznadějně přizpůsobuje.

D. Polanský 24.7.2019 8:14

Zaostalé vrstvy nejsou

je pouze zaostalá inteligence.

P. Hlosta 24.7.2019 8:15

Re: ......

Sám jste primitiv a na druhé to svádíte. ;-))

J. Richtter 24.7.2019 8:18

Re: ......

promiň, že jsem se trefil. Zabolelo?

F. Svoboda 24.7.2019 9:22

Re: ......

Stručné a výstižné. Dalších keců typu p. Hlosty netřeba !!!

J. Svoboda 24.7.2019 7:47

Bezpartijní plkal :o)