25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo si chce ještě kopnout do premiéra?

Co udělají policisté, když dojde ke zločinu, veřejnost volá po potrestání viníků a oni stále nemají pachatele? Všechny policie na světě jsou v tom v zásadě stejné. Když tlak veřejnosti a nadřízených začne být neúnosný, najdou si nějakého chudáka, který se nedokáže bránit, a který je dostatečně nesympatický.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Veselý 16.6.2013 12:41

Hm

Lidi už se vzpamatujte! Jak můžete psát tyhle nesmysly? Vždyť jedna věc je podezření a druhá formulovat obvinění a prokázat je. Proboha vám pane autore nevadí když nějaká soudružka si zamane a vojenská kontrarozvědka slepě poslouchá? když si někdo umane v údajně demokratické zemi někoho sledovat prý pro jeho vlastní dobro a ono to jde? Vždyť nám vládne mafie horší než Putin. Obhajovat to dokáže jen ten, kdo o tom všem ví a má pocit že mu nic nehrozí, ale normální lidi se musí klepat hrůzou

V. Mlich 16.6.2013 17:13

Soudružka si zamane?

Když může ministr financi řídit pohyb cisteren po letišti, proč by sekretářka na vládě nemohla dát podnět kontrarozvědce podívat se na paní premiérovou? Možná jí Nečas jen tak mezi řečí řekl, že mu doma koukala přes rameno do nějakých vládních materiálů, tak proč by se hoši nemohli mrknout, komu to chce podat dál? Kdo ví, proč se ve skutečnosti rozváději?

P. Pavlovský 16.6.2013 17:33

Na tu cisternu Kalous ze zákona puvoir měl!

J. Honců 16.6.2013 12:10

Ale jistě,

některým lidem se prostě uvalení vazby na představitele naší tzv. pravice nehodí do krámu. Jó, to když zavřeli darebáka Ratha ...

K. Luboš 15.6.2013 22:38

Pár poslanců přestalo dělat vládě potíže...

 ...a za odměnu dostalo teplá místečka ve státních podnicích.“ No dobře, pan autor chápe termín „odměna“ v těch nejširších souvislostech. Ale podle mě jejich počínání přesně splňuje definici úplatku, což je „neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění.“ Takže kdybych byl soudcem, tak bych pana premiéra poslal bručet na dva roky a pány exposlance na čtyři.

P. Pavlovský 16.6.2013 5:33

Re: Přesně!

L. Novák 16.6.2013 10:06

Re: Pár poslanců přestalo dělat vládě potíže...

No jo, ale to by tam musela nejmíň polovina českého parlamentu včetně neschopného Špidly, který byl ČSSD nominován pro neschopnost na komisaře EK za ČR a půlmilionový plat měsíčně.

A dalších několik set vysloužilých poslanců v důchodu... 

P. Pavlovský 16.6.2013 10:28

Nebyl bych proti:-)

V. Vlach 16.6.2013 20:06

Re: Pár poslanců přestalo dělat vládě potíže...

a všechno vrátit do poslední korunky!, jste zapomněl.

Š. Hašek 15.6.2013 20:49

Asi tak.

O. Malstoka 15.6.2013 19:49

Bublina splaskla.

Při prvních zprávák o razii OOUZ jsem se domníval podle humbuku který se předváděl, že půjde o velkou kauzu a že konečně někdo z nejvyšších bude odhalen. To co z toho zůstává je jen smradlavý pšouk. Zřejmě pan Ištván se chtěl vyrovnat paní Bradáčové a tak pod jeho dohledem spustil tuto šaškárnu, bohužel zůstává jen slabým odvarem. Zatím z toho co nám policie, státní zástupce a ostatní předkládají mám pocit že v ruce mají prd a spoléhají, že snad něco najdou v zabavených dokumente. Kdyby měli nezvratné důkazy určitě by je prezentovali.

P. Pavlovský 15.6.2013 22:26

Kdyby neměli nezvratné důkazy,

nebylo by teď 6 obviněných ve vazbě!

P. Han 15.6.2013 23:57

Re: Kdyby neměli nezvratné důkazy,

Jak to víte?

K. Luboš 15.6.2013 22:50

Re: Bublina splaskla.

Neřekl bych, že to byla zas až taková šaškárna. No řekněte, každý den přece nenarazíte na nějakých 150 MKč. Ale taky se dívím, že policie pana Malstoka ještě osobně neinformovala...

P. Pavlovský 16.6.2013 5:35

Re: Bublina splaskla, 6 lidí ve vazbě.

Kolik by jich tam muselo být, aby to nebyla "bublina"?

L. Novák 16.6.2013 11:51

Re: Bublina splaskla, 6 lidí ve vazbě.

Potíž je, že "orgány činné v trestním řízení" vybraly z banky (?) hotovost v řádu 150 mil. Kč a desítky kilo (nejspíš investičního) zlata, ale zveřejnily to bez dalších souvislostí. Hloupý závistivý lid třesoucí se po vládě komunistů řičí radostí, jak toho boháče zase někdo okrad... Ale co je to za majetek, komu patří a jak byl získán, a zda vůbec byl pořízen nelegální cestou, zatím nevíme. Takže je to pěkně namíchané s Nagyovou a Nečasem do třaskavé směsi schopné ve vyvolané hysterii svrhnout vládu, a klidně se může stát, že po roce nebo i dřív policie zase bude muset peníze a zlato vrátit. A kdo mezi tím získá vládní moc? To už je asi vedlejší.

Způsob, jakým byl celý humbuk vyvolán a s jakou chutí a nasazením se některé skupiny politiků i "novinářů" snaží přikládat polínka k hysterii politruků jako je Zaorálek, je krajně podezřelý.

J. Kanioková 15.6.2013 18:13

Tahle aféra je víc fraška, než šílený prů... švih..

Spíš mě zajímá, KDO za tím stojí, cui bono..!

Ale strašlivě mi vadí, jak mnozí přebírají z médií vše, jako by bylo vše stopro pravdivé... Já už se k médiím radši nevajadřuju, když nechci být sprostá... Je naprosté minimum noviářů, kterým se dá věřit.

R. 1925 popsal Karel Čapek nástroje propagandy, které pojmenoval Dvanáctero figur zápasu perem, čili příručka písemné polemiky. (Karel Čapek: Marsyas. 4. vyd. Praha, Československý spisovatel 1971, s. 38 - 41.)

P. Pavlovský 15.6.2013 22:29

Mýlíte se, Čapkovi nešlo o žádnou propagandu,

ale skutečně o jakousi  teorii polemiky!

S propagandou to nemá nic společného, popisují se tam individuální polemiky.

J. Kanioková 16.6.2013 11:38

"S propagandou to nemá nic společného"...NE? Je jedno, jde-li o polemiku, propagandu, lži - jedná se o novinářskou etiku, o manipulaci psaným slovem

Toto vyšlo k prezidentským volbám - 1. Despicere, čili figura první. Záleží v tom, že se polemizující musí uvést jako intelektuálně a mravně nadřaděný svému odpůrci; nebo, což je totéž, je nutné dát najevo, že odpůrce je omezenec, blbeček, skribent, tlachal, nula... (Viz např. oblíbený volební slogan: Lepší je kníže nežli zeman; nebo Svěrákovo podobenství o lišákovi a lesníkovi; či urozenost je urozenost; zvolte si, co chcete vidět na Hradě: gentlemanství nebo grobiánství)

2. Figura druhá čili Termini.. záleží v tom, že se užívá jistých speciálně polemických obratů. Napíšete-li, dejme tomu, že po vašem zdání pan X. nemá v něčem pravdu, odpoví pan X. že jste se na něho "zákeřně vrhl"...podobně se říká "láteří" místo protestuje, "klevetí" místo poznamenává, "spílá" místo kritizuje.. (Podobné výroky se používaly - a povolebně používají - na Zemanovu adresu dosti často)

3. Třetí figura sluje Caput Canis (psí hlava). Záleží v jisté dovednosti užívat jenom takových slov, jaká mohou vzbudit o popíraném odpůrci špatné mínění. Jste-li rozvážný, je možno o vás říci, že jste opatrnický... jste-li nakloněn prostým a věcným důvodům, možno říci že jste všední a triviální... (Prostě nejste šlechtic, nemáte chování, nemáte ve světě konexe, jste nula. Jste sociální, což znamená, že rozhazovačný a zadlužíte zemi. Myslíte-li na chudé a neúspěšné, znamená to, že povedete náš stát "řeckou cestou". Jste-li vlastenec, dají vám schwarzenbergovci nálepku nacionalisty. Máte-li témata, které lidi zajímají, je možno o vás říci, že jste populista. To, jak se Zeman vyjadřuje, se dá ze strany jeho sympatizantů nazývat "otevřeným vyjadřování, mluvit na rovinu, co na srdci to na jazyku", nebo se naopak dá jeho mluva např. s novináři označit středově pojmem "nebere si servítky", kdežto jeho odpůrci budou vždy stále pokřikovat o "aroganci, hulvátství atd." /Neospravedlňuji Zemanův nešťastný způsob chování k novinářům, jen dokládám, kolika - od sebe na hony vzdálenými - pojmy to lze kvalifikovat/

 

J. Kanioková 16.6.2013 11:41

Re: "S propagandou to nemá nic společného"...NE? Je jedno, jde-li o polemiku, propagandu, lži - jedná se o novinářskou etiku, o manipulaci psaným slovem

4. Non habet čili figura čtvrtá: ..jste-li třeba učený myslitel.. je možno říci, že se vám nedostává lehkého vtipu, smyslové bezprostřednosti a intuitivní fantazie. Kdybyste však náhodou byl bezprostřední a intuitivní, je možno vás usadit objevem, že se vám nedostává pevných zásad, hlubokého přesvědčení a vůbec etické odpovědnosti. Jste-li tvor rozumový, nejste k ničemu, neboť se vám nedostává hloubky citu; jste-li tvor citový, jste pouhá onuce, neboť se vám nedostává vyššího rozumového principu... (Máte-li podporu na venkově, napíší odpůrci, že se od vás distancují města; když vás volí lidé bez vysoké školy, kterých je mimochodem ve společnosti většina, lze to překroutit tak, že vzdělanci vás zavrhují. Jinými slovy: kdo je inteligentní, volí Schwarzenberga, z čehož plyne, že kdo volí Zemana, není dost inteligentní a vzdělaný; - takže si vyberte, kam chcete patřit)

5. Pátá figura sluje Negere a záleží v tom, že se vám prostě upře, co jste nebo co je vaše... Tvrdil-li jste neústupně deset let, že (dejme tomu) věříte v čertovu babičku nebo v Edisona, je možné jedenáctého roku o vás polemicky prohlásit, že nikdy jste se nepovznesl k pozitivní víře v existenci čertovy babičky nebo Tomáše Alvy Edisona. Je to možno proto, že nezasvěcený čtenář o vás beztoho nic neví a zasvěcený má z toho zlomyslnou radost, že se vám upírá nos mezi očima. (Nechám na každém, aby si to aplikoval na doby, Zeman byl v politice a měl i nějaké ty úspěchy. Zeman byl sociální politik - dnes je však představen jako ten, kdo se chystá "odírat lidi" )

6. Imago je figura šestá. Záleží v tom, že se místo odpůrce, jaký skutečně je, podvrhne jakýsi světu nepodobný hastroš, načež se tento hastroš polemicky vyvrací... (Vykreslení nacionalistického, šovinistického, hulvátského, populistického, věčně opilého a zkorumpovaného šmejda, napojeného na mafii, zpřaženého s Putinem a možná i se Severní Koreou, s nímž vedou schwanzembergovci svůj čestný virtuální zápas, jsme už letos v české kotlině také viděli.)

  

J. Kanioková 16.6.2013 11:52

Re: "S propagandou to nemá nic společného"...NE? Je jedno, jde-li o polemiku, propagandu, účelové zkreslování skutečnosti - jedná se o manipulaci slovem

7. Pugna je figura blízká figuře předešlé. Záleží v tom, že se odpůrci nebo věci, kterou zastává, dá falešný název, načež se polemizuje s těmito libovolnými obecnými slovy... Odpůrce se nařkne z nějakého nepatřičného ismu, a pak se tento ismus vítězoslavně popírá. (Zeman je spojenec komunistů, a my jsme proti komunismu bojovali, bojujeme a budeme vždy bojovat. Podobně i nacionalismus atd.; Idnes prý píše, že Zeman je komunista)

8. Ulyxes je figura osmá. Její podstata je uhnout na jiné pole a mluvit o něčem jiném, než o čem se vede spor... (Jak se mi zdá, dělali to oba kandidáti zhruba tak stejně.)

9. Testimonia. Tato figura značí, že časem lze s výhodou užít dovolávání se nějaké (kterékoli) autority... Při jisté sčetlosti lze na každé mínění nalézt nějaký citát, který je jedním rázem zdrtí. (Hlavním zaklínadlem schwarzenbergovců používaným proti Zemanovi bylo vzývání Masaryka a Havla; často se to používalo v jemnější ale stejně účinné podobě: Schwarzenberg byl prezentován jako ten, kdo je - narozdíl od Zemana - nástupcem Masaryka a Havla)

10. Quosque. Tato figura... se nedovolává žádných autorit. Řekne se prostě "to je dávno odbyto", nebo "už dávno překonané stanovisko nebo "každé dítě ví, že..." a tak dále. (To je univerzální pseudoargument, který Schwarzenberg i Zeman používají, kudy chodí)

J. Kanioková 16.6.2013 11:55

Re: "S propagandou to nemá nic společného"...NE? Je jedno, jde-li o polemiku, propagandu, účelové zkreslování skutečnosti - jedná se o manipulaci slovem

11. Impossibile. Odpůrce nesmí mít pravdu nikdy a v ničem. Kdyby se mu přiznala jen špetka rozumu a správnosti, byl by zápas jaksi ztracen. Nelze-li nějakou jeho větu vyvrátit, je vždy ještě možno říci:...Pan X. se ohání pravdami tak plochými a dávno známými, jako jeho "objev", že... (Tento způsob byl - jak se mi zdá - spíše bližší Zemanovi. Ano, tohle je jeho klacek, jímž mydlí mnohé kolem sebe. Jen bych k tomu dodal, že většinou je schopen tezi protivníka vyvrátit, což mu však nezřídka nestačí ke spokojenosti, a ještě ho majzne po hlavě tímto klackem, který Čapek nazývá "Impossibile")

12. Jubilare. Toto je jedna z nejdůležitějších figur a záleží v tom, že z literního boje je vždy nutno odcházet s gestem vítěze. Expertní polemik není nikdy poražen; vždy je to ten druhý, kdo "byl usvědčen" a "je hotov"... (Lepší popis povolebního uvažování schwarzenbergovců bychom asi nenašli, viz různě modifikovaná teze: Zeman se ve volbách znemožnil. Naproti tomu Schwarzenberg obstál se ctí, všechno zvládnul, za svou porážku nemůže)

P. Pavlovský 16.6.2013 17:36

Re: "S propagandou to nemá nic společného"...NE? Je jedno, jde-li o polemiku, propagandu, účelové zkreslování skutečnosti - jedná se o manipulaci slovem

ad 6 dělali Zerman a jeho podporovatelé běžně, líčili K. Schw. jako odrodilce, zrazujícího český národ.

Dělal to před ním i V. Klaus!

M. Marek 16.6.2013 22:01

Re: Tahle aféra je víc fraška, než šílený prů... švih..

Je krásné, jak si Karla Čapka  vykládáte každý jinak. O tom psal také moc hezky.

P. Gabriel st. 15.6.2013 14:31

Nejde vůbec o kopání pane Hample

Především paní Nagyová nespadla z čistého nebe. Měl jsem tu příležitost s ní pracovně jednat dávno, dávno, než se stal pan Načas premiérem. O jejích odborných a lidských kvalitách mám svůj názor a s kolegy  jsme se bez dohadů shodli. Nasadit si takovou osobu jako č.1 do úřadu vlády musí mít své zákonité důsledky. A pan Nečas evidentně nejenom není schopen odhadnout co od ní čekat a kontrolovat její činnost, ale dostane se do jejího vleku, nechá si rozbít rodinu a vyhnat manželku s dětmi a ještě zneužívat kontrarozvědku a osnovat kdovíjaké další čachry, no to je naprosto šílené!  Že není moc schopný, to se ví od dob, kdy jej ministr Výborný, přes Klausův odpor vyhodil pro neloajalitu a pro neschopnost z MO. Ale že je takové t..e, To člověka nenapadlo v nejdivočejším snu! Ten člověk tam nikdy neměl být! A čím dřív ho vyženou, tím lépe. I když z toho, co tam budou vyvádět kmotři, kteří to práskli + rudá banda od Sobotky, přes Bártu po Filipa, jde mráz po zádech.

V. Heidlerová 15.6.2013 22:03

Re: Nejde vůbec o kopání pane Hample

Velká chyba byla, že po volbách nešla do vlády ČSSD a že to zas jaksi politicky vyhandlovali, že premiérem se stal p. Nečas. Teď by se kroutili socani, protože jim nic jiného nezbývá, než také jen reformy, reformy, reformy. Ovšem nemyslím si, že p. Nečas je až tak neschopný, v mnoha ohledech to je jeden z nejslušnějších politiků, které máme. Škoda, že se neubránil druhé míze.

P. Pavlovský 15.6.2013 22:32

Samotná skutečnost, že nečas vyměnil už všechny ministry své vlastní strany,

svědčí o jeho napropsté persponalistické neschopnosti.

Nemá evidentně odhad na lidi - včetně milenek:-)

L. Novák 16.6.2013 10:14

Re: Samotná skutečnost, že nečas vyměnil už všechny ministry své vlastní strany,

Počkejte a nedělejte paniku. Nastoupí do vlády ČSSD a pak teprve uvidíme, co je to personální politika vlády!  :-D

Pro Zaorálka budou muset zřídit ministerstvo propagandy; co by tenhle rudý politruk jinak mohl dělat?

P. Pavlovský 16.6.2013 10:25

Re: Samotná skutečnost, že nečas vyměnil už všechny ministry své vlastní strany,

V tom  vámi plně souhlasím!

I. Schlägel 15.6.2013 11:42

Na to, jak málo solidních informací máme,

jsou tyto rychlé soudy poněkud předčasné. A v současné době nejspíš není efektivní, aby policie sdělovala nějaké podrobnosti, které by jí mohly při vyšetřování následně komplikovat práci. Varianta nastíněná autorem je momentálně stejně pravděpodobná jako všechny ostatní.