25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Kdo se chce stát českým premiérem (2. část)

13.6.2022

Podzimní obecní volby dopadnou podle všech náznaků pro Pětikolku zřejmě docela tristně. Piráti mizí někde za obzorem, KDU-ČSL je mimo Moravu prakticky bezvýznamná a TOP 09 je už pouhá politická zombie. Přesto však si myslím, že je možné, že vláda Petra Fialy dokončí svůj volební mandát, protože nebude nikdo, kdo by chtěl zvednout prapor, obsadit Strakovku a tam zůstat po krk ve hnoji.

Už je jasné, že nás čeká, tak či onak, propad průmyslové výroby, snížení životní úrovně, politické i morální otřesy. A to se zhýčkaným Evropanům – Čechům – nebude sakra líbit. Jedni budou vzpomínat se slzou v oku na krásné klidné časy Husákovy normalizace, jiní budou vykládat, že za Babiše bylo líp, když jim přidal nějaké peníze, a mnozí budou volat po vládě pevné ruky. Mládež bude volit zeleně a progresivně. Tedy možná.

Ovšem na nás samotných ta budoucnost nestojí. Vláda bude muset počítat s tím, že až začne jít „tlusté do tenkého“, tak stejně jako se přestalo líbit kdysi původně nadšeným svazákům z let 1948-53 dohadovat se jakou on zajistí socialistickou úrodu se sedláky, začne se zajídat to současné zelené nadšení mladým ekologickým pokrokářům, až zjistí, že auto na baterky ujede v zimě 50 km, jen v případě, když vypnou topení.

V roce 1953 to vyřešila měnová reforma, když se soudruhům v JZD nic neurodilo. Vypukla asociální spravedlnost tím, že všem sebrali peníze. Zezadu to tehdy vládě „jistila“ Moskva, ale jak dlouho dokáže jistit Brusel východoevropským vládám ten malér a úpadek? Má na to vůbec lidi?

Nakonec se jistě nějaký egoista, politický šílenec, nadšený idealista anebo prostě osoba chorobně toužící po moci jistě najde. A pokud bude vláda Petra Fialy tak neschopná komunikovat s národem a nechápat, že každá vláda je vlastně formou sociální dohody mezi vládnoucími a ovládanými, budeme možná brzo hledat a volit novou vládu.

P.S. A než jsem to dopsal až sem, už tady máme jednoho „kandidáta“ na presidenta, odborářského bosse Středulu. Ovšem bral by i místo předsedy vlády, kdyby se zmátořila ČSSD. Rychle by se mohla případně vytvořit za něčí miliardy „Strana pro pracující a za svobodu a rozvoj“, třeba za účasti demokratických chvilkařů, podpořených našimi uvědomělými umělci.

J. Středula je schopen na cestě k moci vyhnat na demonstrace státní úředníky a jiné „odboráře“. Pokud jim vláda nepřidá platy ve výši inflace. No a bez státních úředníků je každá vláda namydlená. Pokud vláda vyhrožujícím úředníkům vyhoví, pak začnou stávkovat další „odboráři“. A pak se na to nabalí kdejací aktivisté, třeba za „právo na bydlení“ a bojovníci za chudinky samoživitelky a dopraváci, pošťáci a zaměstnanci automobilek, protože ta auta na baterky jsou v praxi na nic, a jak je drahá elektřina, bude lepší tahat náklady koňma. Nesmíme zapomenout na bojovníky proti oteplování, na což údajně vláda dává málo peněz. To bude mela. Inflace poroste, lidé budou dále chudnout, pak budou další volby…

Tedy ovšem pokud nám do té doby vydrží demokracie.