Neviditelný pes

POLITIKA: Kdo jinému jámu kopá…

20.2.2021

V úterý jsme dosáhli rekordu: 12 486 nakažených. Nemocnice jsou na hraně možností. Všechno ostatní jsou čiré žvásty.

Když sněmovní opozice minulý týden rozhodla, že nouzový stav neschválí, nebyla situace o moc lepší. Nemocnice plné a rychlost nákazy osmkrát vyšší než např. v Německu. Opozice ovšem prohlásila, že nouzový stav není. Popření skutečnosti. Naschvál. Co se bude muset stát, aby uznali nouzi? Stohy rakví před krematorii? Kolaps zásobování vinou nedostatku personálu? Nebo by stačilo úmrtí v rodině?

Hejtmani, kteří mají k lidem o hodně blíž než machři sídlící v malostranské věži ze slonoviny, se naštěstí vzchopili a dohodli s vládou, že nouzový stav je. Okamžitě se ovšem ozývají žalobníčci, požadující od Ústavního soudu, aby nouzi popřel. Udělá to Ústavní soud? Bez váhání, nebo šalamounsky počkána léto?

Jiným naschválem byl zásah Ústavního soudu do volebního zákona. Tenhle faul byl už mediálně důkladně rozebrán. Podívejme se proto raději důkladněji dopředu. ÚS uklidňuje, že oprava zákona se klidně stihne. Anebo nestihne? Pestrost nápadů, jak zákon spravit, mi klidu nepřidává. Jeden celostátní obvod by jistě byl nejspravedlivější, avšak s výmluvou, že to podráží už nastartovanou volební kampaň (nastartovala před pár dny) jej opoziční strany zabijí – stranické sekretariáty a krajští satrapové by přišli o veslo. Lidovci přispěchali s mazanou změnou limitů pro koalice, přesně takovou, aby znemožnila vznik nových koalic jiných pidistran. Výborný námět prémie pro vítěze voleb okamžitě zadupán do země. (Ale co když ANO nevyhraje – pak jsme vykopali jámu sami sobě.) Návrat k prapůvodnímu systému s druhým skrutiniem neprojde, protože příliš fandí ústředním výborům partají. Další náměty v tichosti čekají, aby ve vhodnou chvíli rozbily případnou dohodu. Proč by se taky partaje měly domluvit? Aby prohrály volby jako obvykle?

Na včasnou změnu volebního zákona bych vsadil nejvýš 50:50. Když zákon nebude, nebudou volby. Když nebudou volby, zůstane ANO u vlády.

Přísloví citované v titulku platí v politice stále. Když se vynořil Andrej Babiš a s hnutím ANO hodil granát do smrdutých vod české kleptokracie, začaly závody v nenávistném osočování. Volby proběhly a ANO dostalo tolik hlasů, že muselo do vlády. Kleptokraté, nepoučeni, nenávistnou kampaň zesílili, dokonce předvedli vůli lidu v demonstraci na Letné a ANO vyhrálo v dalších volbách zas, ještě víc, a nezbylo mu než vládnout. Kleptokraté, nepoučeni, kopají jámu dál. Pandémie jim pomáhá, neboť co vláda udělá, je špatně. Popření nouzového stavu byl zatím vrchol.

Nebudou-li volby a vládě nezbyde než vládnout, máme tu ještě Ústavní soud, který na návrh opozice prohlásí vládu za neústavní. Okamžitě se začnou producírovat aktivisté všech barev a budou sabotovat vše, co vláda udělá. Roušky nebo karantény budou taky protiústavní, zdravotníci ze zoufalství utečou do Německa a policie to zabalí. V nastálé anarchii nezbyde než aby Evropská unie převzala nad Českem protektorát.

Jsou i jiná moudrá přísloví. Třeba: Všeho moc škodí. Nebo: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. V úterý jsme zaznamenali 12 486 nakažených. V Německu 5 896. Němců je osmkrát víc.



zpět na článek