25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emp 22.12.2006 9:51

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Ono je to malinko jinak - Vzhledem k tomu, že se do Rakous hlásí veškeré anomálie v provozu, skýtá to obrovský zdroj možných polemik a spěje to ke zkreslování.

Pokud by se hlásily Rakousku VEŠKERÉ události na elektrárnách a technologických zařízeních světa, zjistilo by se, že události na Temelíně představují naprosto běžnou praxi, které mnohdy ani nestojí za zmínku.

Aneb - když se v sousední obci porouchá výměník či zadře pila, nedostane se informace dál než do pár obcí v okolí. Když dojde k úplně stejné závadě v areálu Temelína, vyvolá to rozsáhlou histerii po celém Rakousku i u našich zelených.  - Zkuste si sehnat informace, jaké abnormality trápí třeba německé elektrárny...? Nenajdete NIC, ne z důvodu, že se nic neděje, ale z důvodu, že se banality nikde nenahlašují  a Německo, jakožto suverénní stát tak jedná.

gerontusinza 22.12.2006 10:40

Babi jděte domů, a nemluvte do toho čemu nerozumíteRe: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

JETE je výrobek, technický, a sestává z několika miliard komponent. Každý takový komponent má svou míru poruchovosti, tak jako i váš počitač. Proto nikdy nebude provoz bez poruch. Míra poruchovosti vyplývá z křivky poruchovosti, která začíná výrobními vadami výrobku a končí ukončením životnosti výrobku. Je ale nezbytné zajistit míru jaderné bezpečnost tak, aby pravděpodobnost poruchy v této jaderné části včetně  vlivu jejího okolí přesahovala životnost JETE mnohonásobně. Je to dáno samozřejmě požadavky projektu a požadavky na redundantnost jistících obvodů (tak jako u kosmické techniky). Hezké vánoce přeji, klid a mír doma i na hranicích a dobře nabitou zbraň v šuplíku.;-)

J.Horák 22.12.2006 13:05

Re: Babi jděte domů, a nemluvte do toho čemu nerozumíteRe: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Dovolil bych si o těch několika miliardách pochybovat. Ledaže byste do toho počítal jednotlivé polovodičové prvky na čipech.

gerontusinza 22.12.2006 14:07

Lituji, ale bezpečnost JETE je zabezpečena i okolní obslužnou výstavbou Re: Re: Babi jděte domů, a nemluvte do toho čemu nerozumíteRe: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

spočítejte si jenom počet dílů u jednoho generátoru.Ani elektromechanické relé není jen 1 ks relé a na každém dílu záleží.  Co hloupé jističe, stykače, km různých kabelů, optických prvků, komponenty čerpadel kde i mechanická ucpávka je malá věda s vývojem pro různá media, atd,atd............Množství senzorů MaR, bezpečnostních senzorů, dozimetrie,........     i kvalita jednotlivých chladících okruhů a jejich výstroj..... Ne neustoupím ani o čárku..

František 22.12.2006 18:00

Re: Babi jděte domů, a nemluvte do toho čemu nerozumíteRe: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Je až trapné opakovat stále stejné: Jaderná elektrárna jsou dvě části, každá ve svém baráku. Jedna je reaktor se vším co potřebuje k provozu a to vše je vestavěno do kontejmentu, což je pancéřová budova schopná vstřebat i výbuch parního obsahu primární části. Tato část je vyráběna a kontrolována podle pravidel platných pro jaderné zařízení. Jaderná část je poměrně jednoduchá a přehledná - tedy proti části sekundární. Ve druhém a mnohem větším baráku je strojovna. To znamená hala s turbinou a generátorem. Sama turbina je pro nízké parametry páry obrovská. Na ní navazuje olejové hospodářství, kondenzace, systéma chladicí a napájecí vody. Tenhle barák je napěchovaný kabely, trubkami a spoustou podpůrných technologií. Vše je koncentrováno v neuvěřitelně malé prostoru. Silně to připomíná strojovnu válečné lodi, ale ve větším měřítku. Je tam mnoho rotačních soustrojí, armatur a elektropohonů. Podstatnou skutečností je to, že vše v turbinové hale není vyráběno a dodáváno v jaderné kvalitě, ale v běžné strojařské kvalitě. V této strojovně je poruchovost na úrovni jako na jakékoliv uhelné elektrárně. Mohu potvrdit, že na uhelné centrále není týdne, aby něco neodešlo. Je to čirá statistika, a četnost poruch a závad je dán velkou koncentrací porouchatelných elementů. I kdyby se turbina rozletěla na tisíc kusů, s jadernou bezpečností to nesouvisí. Pouze by se odstavil reaktor a přešel do režimu dochlazování  nebo vyčkávání. Laická otázka je: Proč se také sekundár nedělá v jaderné kvalitě? Protože by to bylo velice drahé a je to zbytečné. Ostatně na odstavení Temelína, stejně jako kterékoliv elektrárny stačí místní letní bouřka a úder blesku do vedení, nebo rozvodny. Jaderné reaktory typu VVR jsou odvozeny od agregátu pro jaderné ponorky. Jsou robustní a poněkud předimenzované. V ponorkách jich bylo údajně přes 300 a není znám případ havárie jadené části.

V

milan007 22.12.2006 11:00

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

technologické řízení není na bázi Microsoftu, tedy hacking nehrozí

Jirka Fleischhans 22.12.2006 11:40

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Když nevím, tak se zeptám nebo nastudji problém před tím, než se o něm rozepisuji. Mohu Vás ujisti, že počítačová síť řídícího systému je v Temelíně naprosto důsledně oddělená od sítě informační. Prodej a přenos energie zajišťují samostatné firmy, které jsou spojeny prostřednictvím internetu. Zkrátka: do systému řízení ekĺektrárny není možný přístup ani pro hackery, tento systém je zcela izolovaný. A mohu Vás ujistit, že je to sakra dobře ošetřeno.

Pokud jde o poruchy v Temelíě tak by byl potřeba samostatný článek. Stručně řečeno, poruchy jsou dvojího druhu, "klasické" a takové, kteréhou ohrozit "jadernou bezpečnost elektrárny". To je termín, definovaný v atomovém zákoně a v podstatě je definován jakl stava   schopnost  zařízeí a personálu zabránit (a tady zjednodušuji), aby provoz i případná havárie neměla vliv na okolí. Velmi zhruba se dá říci, že sice může být elektrárna i maximální projektovou havárijí poškozena tak, že už bude neopravitelná, ale k ohrožení okolí nedojde. Maxiální projektová havárie je roztržení  jedné části (smyčky) primárního chladícího potrubí   reaktoru o průměru 850mm.

LaRosse 22.12.2006 23:25

Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

oboustranný výtok - gilotinový řez = svislý v celém průměru

R 22.12.2006 11:43

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Temelín a Rakousko bude podobné, jako když z nějakého důvodu sousedovi nahlašujete každou závadu v elektrice.  Že vám praskla žárovka a musela tam přijít nová. Že ta žárovka vyhodila jistič a ten se musel nahodit. Že se vytahala izolace k šňůře v pračce a manžel musel sňůru o 2centimetry zkrátit. atd  Stačí zařízení běžné domácnosti a takových událostí se najde za rok plno. A v Temelínu o to víc. Bezpečnostní problém ale není v takových jednoduchých událostech ani v jejich počtu, ale v takzvaném řetězení událostí.

R 22.12.2006 11:44

Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Třeba zapomenutá rozsvícená žárovka v bytě se přepálí a vyhodí jistič. Na stejném jističi je náhodou zapojená mraznička, ta za dva dny roztaje a voda vyteče na podlahu. Vytečená voda se dostane do šňůry s vytahanou izolací a způsobí krátké spojení tak nešťastně, že než zareaguje jistič, je tady oheň a když se majitelé vrátí třeba za týden z hor, čekají je z bytu jen černé ohořelé zdi. To jsou tři zřetězené události a stačí jakoukoliv z těch tří zneutralizovat a skoro nic by se nestalo.

I.L. 22.12.2006 11:51

Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Hezky priklad :-)

Emp 22.12.2006 11:54

Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Reakce Rakouska v tomto případě by ale byla... "Nesviťte žárovkou, nebo vám vyhoří byt" 

h 22.12.2006 12:05

Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

no jo, ale byt, kde je lednice na svetelnem okruhu neprojde kolaudaci.

R 22.12.2006 12:56

Re: Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Dneska už by kolaudací neprošel,ale my třeba máme ještě starou instalaci, kde je pod jednou pojistkou všechno v pokoji. Ale co takhle lampička zapojená v zásuvce?

h 22.12.2006 15:10

Re: Re: Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Tak tudy by cesta vedla. Pak zbyva redundance 3 nezavisle jistice za sebou, a pak vyhorite s opravdu mizivou pravdepodobnosti.

AeroKarel 22.12.2006 16:39

Re: Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Že by tu byly jen nové byty?

gerontusinza 22.12.2006 12:16

Upřesnění:Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Mrazničce byl odpojen jističem přívodní okruh a vytahaná izolace této šnůry i kdyby byla ve vodě není pod proudem. Jinak srovnání s bytovou cochcárnou je nejapné. Technické revize v tomto oboru jsou na vysoké úrovni a periodicky kontrolovány. Tam kde hrozí nebezpečí jsou osazeny zabezpečovací prvky které ani neznáte. Nelze srovnávat nesrovnatelné, zvláště tehdy tvrzením že atomka je bez osazenstva které lýžuje na horách. úSměvné. Ale takhle vzniká u laiků ta husí kůže z "nebezpečí". Hezké vánoce.

R 22.12.2006 13:01

Re: Upřesnění:Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Souhlasím. Moje myšlenka je taková, že usuzovat na bezpečnost z počtu takových incidentů je nesmyslné, bezpečnost zařízení je z větší části určena právě  lidskou stránkou, to je jak často obsluha kontroluje, jak dodržuje bezpečnostní pravidla, jak kvalitně jsou ty bezpečnostní pravidla napsány atd. A jelikož je Temelín nepřetržitě sledován, dá se čekat, že tyto opatření tam budou na mnohem vyšší úrovni než na třeba Dukovanech nebo oněch bavorských atomovkách.

buky 22.12.2006 13:18

Re: Upřesnění:Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

R^

honzak 22.12.2006 13:20

Re: Upřesnění:Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

často se neshodneme, dneska ale BINGO!!!! pro další přemýšlení doporučuji bezpečnostní rozbor zařízení, které rakouským soudruhům filtruje elektrický proud z atomových elektráren;-D

gerontusinza 22.12.2006 12:20

Doplnění: Do háje, zásuvkový a světelný okruj na jednom jističi to je jen pro amatéry.Re: Re: Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

To v průmyslu je přísně zakázáno.

honzak 22.12.2006 12:36

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Když nevíš, tak si to zjisti. Potichu.

Jen pro všeobecnou informaci - normy pro datové přenosy pro řízení jaderných elektráren jistě nebudou měkčí,než normy pro přenosy dat v letectví a železniční dopravě. Musí být alespoň tak přísně jako ČSN EN 50159.1. Doporučuji prostudovat.

Minutus 22.12.2006 13:58

Když nevím, tak nevím - podívejte se

Jistě je hodně těch informací veřejných. Až budete vědět, vo co go, přijděte s nějakou další připomínkou - na fundovanou otazku jistě dostanete fundovanou odpověď. Pokud ne, předejte to rakouské straně.

AeroKarel 22.12.2006 16:36

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Opravdu nevíte. Až srandovně nevíte. Asi vám někam lezou hekří.

LaRosse 22.12.2006 23:27

Re: nevím, nevím -možná by stálo za to - podívat se - co za těmi - poruchami u temelína je.

Nejlepší ochrana proti hackerům je nenapojit systém k internetu. Tak to je i v Temelíně.  Systém, který stav jen monitoruje, to je o něčem jiném.

Plzák 22.12.2006 9:19

Dal jsem si tu práci.

Už před časem a protokol, na internetu, prolistoval. To není smlouva, to je Mnichovský diktát po Rakousku.

Že tohle Zeman podepsal se dá vysvětlit jen přílišným počtem toho dne vypitých becherovek.

jerry 22.12.2006 9:27

Re: Dal jsem si tu práci.

Máte pravdu a Rakousko , stejně jako tehdy Německo nemá vůbec v úmyslu dodržovat ani tento diktát.

I-Worm 22.12.2006 10:37

Naštěstí je podstatný rozdíl

mezi Německem konce třicátých let a Rakouskem našich dnů...

Emp 22.12.2006 10:18

Re: Dal jsem si tu práci.

Máte asi pravdu. I když - pokud by se na dokument nahlíželo rozumně z obou stran, mohlo být jinak. Jak jsem již psal včera. Nejde už dávno o bezpečnost.

Jiří 22.12.2006 9:15

Dohoda z Melku

Prosím, proč je na českém ministerstvu zahraničí takovýto dokument zapsán pouze v angličtině. To opravdu přispěje k větší informovanosti obecenstva. Proč ministestvo dohodu, pokud ji zveřejní ,ji nepřeloží do češtiny. Nechci se dočkat až páni ministerští  budou zveřejňovat informace v jazyce indiánů Navajo. Američanům se to v Pacifiku osvědčilo.