29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo a proč si hraje s Ústavou

Petr Nečas oznámil prezidentovi, že podává demisi podle článku 73 (1) Ústavy. Za povšimnutí stojí, že zdůraznil nejen článek 73 (1), ale doplnil to upřesněním: "Věta první."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Loucký 20.6.2013 14:02

Trochu umělá konstrukce

Premiér podal demisi do rukou prezidenta, o tom nikdo nepochybuje. Ústava ani žádný zákon nestanoví, co přesně při tom má premíér říkat, platí jen obecná podmínka určitosti a srozumitelnosti právního úkonu.

Všechno nad to je jen hraní se slovíčky. Samozřejmě je pravda, že kdekdo se snaží zákony i ústavu vykládat podle svého. Ale přičítat Nečasovi (č)i Zemanovi, že ohýbají ústavu jen tím, co Nečas v podstatě navíc připojil ke svému podání demise, považuji za paranoidní. Pokud totiž někdo bude chtít ústavu ohýbat způsobem, který naznačuje autor v celém článku, na to nebude mít formulace věty vyslovené Nečasem žádný právní dopad.

V. Váňa 20.6.2013 17:57

Re: Trochu umělá konstrukce

Vážený pane Loucký,

Situace se má skutečně tak, jak píše autor. To není ani o slovíčkách, ani o ohýbání ústavy.

Premiér podal demisi - pouze on - Nečas. Vláda demisi nepodala - to je fakt.

Pouze podle tzv. ústavní zvyklosti (datované teprve od pádu vlády V. Klause) platí, že podá-li demisi premiér, padá vláda.

V žádném ustanovení to takto výslovně není. Viděl bych to tak, že zatím se k tomu nikdo záměrně nevyjádřil, protože se může hodit to ti to.

P. Čech 20.6.2013 20:22

Re: Trochu umělá konstrukce

V právním státě, za jaký je ČR označována, platí a musí platit zákony a ústavní pořádek. Žádné zvyklosti a žádný duch. Zákony. A o tom to je. Skutečnost, že to nevyhovuje politikům a novinářům je nasnadě a také se ví proč.

K. Loucký 21.6.2013 13:03

Re: Trochu umělá konstrukce

Vážený pane Váňo,

po stránce faktů nevidím mezi našimi názory žádný rozpor. Použil jsem "ohýbání" ústavy namísto autorova "hraní s ústavou", ale pokud jsem tím způsobil nějaký významový posun, nebyl to úmysl.