Neviditelný pes

POLITIKA: Kde chtějí brát Piráti voliče?

15.1.2020

Staronový předseda Pirátské strany Ivan Bartoš po svém opětovném zvolení do čela Pirátské strany vysvětloval, jak se chce jeho strana dostat do vlády.

Ivan Bartoš obhájil pozici předsedy České pirátské strany a na ČT24 dostal v Událostech příležitost propagovat svou stranu. Mimo jiné prohlásil, že se po příštích sněmovních volbách bude jeho strana ucházet o místo ve vládě. Dostal otázku, proč se bude jeho strana snažit přetáhnout voliče ANO.

Objektivně řečeno, přetáhnout voliče ANO by se měly snažit všechny strany, protože je těchto voličů početně nejvíce. Nicméně, záměr „přetažení“ a jeho realizace jsou dvě velmi odlišné kategorie.

Podle sociologických průzkumů jsou voliči hnutí ANO spíše staršího věku, bydlí v menších městech a na venkově a hnutí ANO 2011 volí i (nebo dokonce jenom) kvůli Andreji Babišovi. Existuje tedy otázka, proč by tento typ voliče měl místo své volby volit právě Piráty. Voliči Pirátů jsou naopak většinou velmi mladí lidé, bydlící ve městech. Jeden z uchazečů o předsedu pirátů Mikuláš Ferjenčík například ve svém kandidátském projevu připomněl jeden z „důležitých“ bodů programu pirátů, a to legalizaci marihuany. Výnos z legalizace marihuany by měl podle něj jít na podporu důchodového systému.

Pokud bychom měli brát tento pirátský návrh jako „záchranu“ českého důchodového systému, legalizace konopí by musela do státní kasy přinést desítky miliard korun. Nějaká ta miliarda nebo dvě by totiž tento systém nezachránila. Nicméně, považuji Ferjenčíkovo tvrzení za jeden ze zásadních důvodů, proč piráti nemohou počítat se získáním hlasů od stávajících voličů ANO. Legalizace konopí není pro voliče ANO žádný tahák.

Mnohem více by se voličům ANO mohla líbit politika digitalizace státní správy, tj. komunikace s úřady prostřednictvím internetu. Digitalizací se však dnes zaklíná kde kdo a výsledky jsou spíše chabé. Po zkušenostech s hackerským útokem na nemocnici v Benešově bychom se navíc měli této koncepce trochu i obávat, pokud je vyřazení sítě zařízení tohoto typu tak snadné.

Obávám se proto, že plán Ivana Bartoše na „braní bohatým a rozdávání chudým“ u voličů ANO nezabere. V rozdávání je totiž hnutí ANO spolu s ČSSD a s podporou KSČM naprosto nepřekonatelné. A kromě toho by si Bartoš měl položit i další otázku. S kým by chtěl ve vládě být když ne s hnutím ANO. V tom vidím zásadní problém pirátů, a totiž jejich koaliční potenciál. I ten je dle mého soudu velmi nízký.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek